Vila closa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Suprimida Categoria:Urbanisme; Afegida Categoria:Geografia urbana usant HotCat
Línia 11: Línia 11:


{{ORDENA:Vila Closa}}
{{ORDENA:Vila Closa}}
[[Categoria:Urbanisme]]
[[Categoria:Geografia urbana]]

Revisió del 10:12, 14 nov 2015

La vila closa de Figuerola d'Orcau

Una vila closa és una població protegida per muralles, originalment sense edificacions extramurs. És un tipus de població típic de l'edat antiga i de l'edat medieval. Algunes viles, ciutats o barris que eren fortificats es coneixien amb el nom de La Força. A Catalunya, el millor exemple de vila closa que ha romàs intacta, sense creixement modern, són els pobles de Montfalcó Murallat (Segarra) o Peratallada (Baix Empordà), entre altres. Les poblacions de Batea (Terra Alta), de Valls (Alt Camp) i de la Selva del Camp (Baix Camp) també tenen part del seu nucli dins l'antiga vila closa, i actualment es pot percebre la diferència entre l'interior i l'exterior de les antigues muralles. A la fotografia es pot veure el cas de Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, on és perfectament recognoscible el nucli de la vila closa, a partir del qual ha anat creixent la vila, més modernament. Aquest creixement se solia donar a partir de l'edificació de cases fora murs al llarg dels camins de sortida del poble; aquests nous nuclis o barris solien rebre el nom de raval.

La vila closa de Vilella

Tenen un, dos o més portals i es poden contraposar aquestes viles closes amb els pobles oberts. La majoria de les viles closes de la Catalunya Nova corresponen a pobles castrals, nascuts arran d'un procés d'encastellament.

També esdevingueren viles closes alguns pobles eclesials, fortificats a la darreria de l'Edat mitjana, o bé alguns pobles de muntanya (com Santa Creu de Llacunes o algunes forces pallareses[1] com la de Vilella, del terme municipal de Sarroca de Bellera).

Referències

  1. BOLÒS, Jordi. Diccionari de la Catalunya medieval (ss. VI-XV), pàg. 262. Barcelona: Edicions 62, 2000 (El Cangur / Diccionaris, 284). ISBN 84-297-4706-0.