Mujahidins: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
sobre el nom àrab i l'etimologia
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Mujahidí''' —''fem.'' '''mujahidina''', ''pl.'' '''mujahidins''', '''mujahidines—''' (de l'[[llengua àrab|àrab]] '''المجاهدين''', ''al-mujāhidīn'', pl. de '''مجاهد''', ''mujāhid, ''participi actiu del [[verb]] àrab ''jàhada'', que significa «fer el ''[[jihad]]''») significa ''combatent, guerrer o lluitador'' i és la paraula amb què hom designa els combatents [[islàmic]]s involucrats en una guerra o qualsevol altre conflicte o disputa.
'''Mujahidí''' —''fem.'' '''mujahidina''', ''pl.'' '''mujahidins''', '''mujahidines—''' (de l'[[llengua àrab|àrab]] '''المجاهدين''', ''al-mujāhidīn'', pl. de '''مجاهد''', ''mujāhid, ''participi actiu del [[verb]] àrab ''jàhada'', que significa «fer el ''[[gihad]]''») significa ''combatent, guerrer o lluitador'' i és la paraula amb què hom designa els combatents [[islàmic]]s involucrats en una guerra o qualsevol altre conflicte o disputa.


== Ús ==
== Ús ==

Revisió del 23:52, 24 nov 2015

Mujahidífem. mujahidina, pl. mujahidins, mujahidines— (de l'àrab المجاهدين, al-mujāhidīn, pl. de مجاهد, mujāhid, participi actiu del verb àrab jàhada, que significa «fer el gihad») significa combatent, guerrer o lluitador i és la paraula amb què hom designa els combatents islàmics involucrats en una guerra o qualsevol altre conflicte o disputa.

Ús

  • La paraula mujàhid (amb la grafia francesa moudjahid) ja havia estat utilitzada durant la guerra d'Algèria per a designar els algerians alçats en armes contra el poder colonial francès. No obstant això, es va fer famosa a Occident arran de la invasió soviètica de l'Afganistan en els anys 80. Els mujahidins eren un exèrcit irregular entrenat i finançat pel Pakistan i els Estats Units, entre d'altres, que lluitava contra les tropes soviètiques i contra el règim prosoviètic de Muhammad Najibullah. Una part d'aquests mujahidins van conformar anys més tard el gruix dels talibans.
  • Al nord d'Àfrica, els membres dels partits laics que combaten contra els fonamentalistes reivindiquen per a ells el terme mujahidí. A Algèria els fonamentalistes anomenen mujahidí els seus enemics laics veterans de la guerra d'independència.
  • A Bòsnia i Hercegovina es van anomenar mujahidins tots els voluntaris internacionals musulmans que van combatre junt amb les tropes musulmanes locals durant la guerra que va tenir lloc des de 1992 fins a 1995.

Pàgines que s'hi relacionen


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mujahidins