Reciclatge: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Tot
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
m Bot: Rv. edic. de 80.102.125.59 (disc.) a vers. 15870993 de Àlex (disc.) [er:6]
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Recycling symbol2.svg|thumb|200px|Símbol internacional de '''reciclatge'''.]]
El reciclatge es molt important
El '''reciclatge''' és l'acció de reprocessament de parts o elements d'un article, [[tecnologia]], o aparell que en arribar al final de la seva vida útil pot ser reutilitzat.<ref name="BritannicaIntro">{{ref-web| url = http://www.britannica.com/EBchecked/topic/493996/recycling
|títol= Recycling
|consulta= [[15 de novembre]] de [[2008]]
|autor= Britannica Encyclopedia
|editor= Britannica Encyclopedia
}}
</ref>
Les fases bàsiques del reciclatge són la utilització dels [[Residu (deixalles)|residus]], el seu procés o la fabricació a altres productes, els quals podran ser reciclats ells mateixos. Materials que acostumen a ser reciclats són el [[ferro]], l'[[alumini]], les ampolles de [[vidre]], el [[paper]], la [[fusta]] i el [[plàstic]].<ref name="BritannicaIntro" />

El reciclatge implica el processament de materials utilitzats perquè puguin ser productes nous per evitar malbaratament de materials potencialment útils, per reduir el consum de primera matèria fresca, per reduir ús d'energia, per reduir contaminació atmosfèrica (de la incineració) i contaminació de l'aigua (de l'abocament) reduint la necessitat de disposició del rebuig "convencional", i per abaixar emissions de gas hivernacle en comparació amb la producció. El reciclatge és un component clau de gestió de residus moderna i és el tercer component de la jerarquia del reciclatge: "Reduir, Reutilitzar, Reciclar".
Reciclar és per tant l'acció de tornar a introduir en el cicle de producció i consum productes materials obtinguts de [[Residu (deixalles)|residus]]. Per exemple, reciclar un [[ordinador]] significa que, o bé les seves parts o les [[Matèria primera|matèries primeres]] que formen els seus components tornen a utilitzar-se.

També es refereix al conjunt d'activitats que pretenen reutilitzar parts d'articles que, en el seu conjunt, han arribat al final de la seva vida útil, però que admeten un ús addicional per alguns dels seus components o elements.

Al procés (simple o complex, depenent del material) necessari per disposar d'aquestes parts o elements, i preparar-los per la seva nova utilització, es coneix com a [[recollida selectiva]].

La producció de mercaderies i productes, que fan créixer el consum i com a conseqüència l'augment de residus de diversos tipus (alguns dels quals no poden simplement acumular-se o desfer-se, car representen un perill real o potencial per la [[salut]]), ha obligat a les societats modernes a desenvolupar diferents mètodes de tractament d'aquests residus, amb el que l'aplicació del reciclatge troba justificació suficient per ficar-se en pràctica.

En una visió ecològica del món, el reciclatge és la tercera i darrera mida en l'objectiu de la disminució de residus; el primer seria la reducció del consum, i el segon la [[reutilització]].

A [[Catalunya]] el 2012 es van reciclar el 82,7% dels [[envàs|envasos]] domèstics, és a dir, 224.500 tones d'envasos, una xifra superior a la mitjana de l'estat espanyol (70,3%) segons l'entitat gestora [[Ecoembes]],<ref>[http://www.ecoembes.com ecoembes.com]</ref> integrada per les empreses envasadores, i l'[[Agència de Residus de Catalunya]].<ref>{{ref-publicació|cognom=Garcia Morera|nom=Auri|títol=El reciclatge d'envasos domèstics creix fins al 82% l'any 2012 a Catalunya|publicació=Ara|data=2 juliol 2013|url=http://www.ara.cat/societat/reciclatge-continua-creixent-lany-Catalunya_0_948505372.html}}</ref>


== Raons per reciclar ==
== Raons per reciclar ==

Revisió del 18:57, 30 nov 2015

Símbol internacional de reciclatge.

El reciclatge és l'acció de reprocessament de parts o elements d'un article, tecnologia, o aparell que en arribar al final de la seva vida útil pot ser reutilitzat.[1] Les fases bàsiques del reciclatge són la utilització dels residus, el seu procés o la fabricació a altres productes, els quals podran ser reciclats ells mateixos. Materials que acostumen a ser reciclats són el ferro, l'alumini, les ampolles de vidre, el paper, la fusta i el plàstic.[1]

El reciclatge implica el processament de materials utilitzats perquè puguin ser productes nous per evitar malbaratament de materials potencialment útils, per reduir el consum de primera matèria fresca, per reduir ús d'energia, per reduir contaminació atmosfèrica (de la incineració) i contaminació de l'aigua (de l'abocament) reduint la necessitat de disposició del rebuig "convencional", i per abaixar emissions de gas hivernacle en comparació amb la producció. El reciclatge és un component clau de gestió de residus moderna i és el tercer component de la jerarquia del reciclatge: "Reduir, Reutilitzar, Reciclar".

Reciclar és per tant l'acció de tornar a introduir en el cicle de producció i consum productes materials obtinguts de residus. Per exemple, reciclar un ordinador significa que, o bé les seves parts o les matèries primeres que formen els seus components tornen a utilitzar-se.

També es refereix al conjunt d'activitats que pretenen reutilitzar parts d'articles que, en el seu conjunt, han arribat al final de la seva vida útil, però que admeten un ús addicional per alguns dels seus components o elements.

Al procés (simple o complex, depenent del material) necessari per disposar d'aquestes parts o elements, i preparar-los per la seva nova utilització, es coneix com a recollida selectiva.

La producció de mercaderies i productes, que fan créixer el consum i com a conseqüència l'augment de residus de diversos tipus (alguns dels quals no poden simplement acumular-se o desfer-se, car representen un perill real o potencial per la salut), ha obligat a les societats modernes a desenvolupar diferents mètodes de tractament d'aquests residus, amb el que l'aplicació del reciclatge troba justificació suficient per ficar-se en pràctica.

En una visió ecològica del món, el reciclatge és la tercera i darrera mida en l'objectiu de la disminució de residus; el primer seria la reducció del consum, i el segon la reutilització.

A Catalunya el 2012 es van reciclar el 82,7% dels envasos domèstics, és a dir, 224.500 tones d'envasos, una xifra superior a la mitjana de l'estat espanyol (70,3%) segons l'entitat gestora Ecoembes,[2] integrada per les empreses envasadores, i l'Agència de Residus de Catalunya.[3]

Raons per reciclar

Beneficis al medi ambient del reciclatge[4]
Material Estalvi energètic Reducció de la
contaminació atmosfèrica
Alumini 95%[5] 95%[6][7]
Cartó 24%  —
Vidre 5-30% 20%
Paper 40%[5] 73%
Plàstic 70%[5]  —
Acer 60%[8]  —
  • En reciclar una tona de paper se salven 17 arbres.[9]

Cadena de reciclatge

La cadena de reciclatge comença quan els consumidors separen els envasos dels productes de la resta de les escombraries i els dipositen en els diferents contenidors. Hi ha cinc tipus de contenidors de reciclatge, amb diferents colors:

Contenidors de reciclatge a Barcelona
  • Contenidor groc (envasos): en aquest s'han de dipositar tot tipus d'envasos lleugers com els envasos de plàstics (ampolles, terrines, bosses, safates, etc.), llaunes (begudes, conserves, etc.), brics, paper d'alumini.
  • Contenidor blau (paper i cartó): en aquest contenidor s'han de dipositar els envasos de cartó (caixes, safates, etc.), Així com els diaris, revistes, papers d'embolicar, propaganda, etc. És aconsellable plegar les caixes de manera que ocupin el mínim espai dins del contenidor.
  • Contenidor verd clar (vidre): en aquest contenidor es diposita vidre. No s'hi poden llençar xapes ni tapes de metall.
  • Contenidor marró (matèria orgànica): en aquest contenidor es diposita restes de menjar, restes vegetals, taps de suro, el marro del cafè, paper de cuina...
  • Contenidor gris (rebuig): en ell s'hi diposita la resta de residus que no tenen cabuda en els grups anteriors.
  • Contenidors de piles i fluorescents: s'hi dipositen aquests productes perquè no es poden llençar a cap altre contenidor.

Referències

  1. 1,0 1,1 Britannica Encyclopedia. «Recycling». Britannica Encyclopedia. [Consulta: 15 novembre 2008].
  2. ecoembes.com
  3. Garcia Morera, Auri «El reciclatge d'envasos domèstics creix fins al 82% l'any 2012 a Catalunya». Ara, 02-07-2013.
  4. Si no s'especifica el contrari les dades són del d'aquest llibre: The League of Women Voters. The Garbage Primer. New York: Lyons & Burford, 1993, p. 35–72. ISBN 1-55821-850-7. , que al seu torn cita com a fonts "Garbage Solutions: A Public Officials Guide to Recycling and Alternative Solid Waste Management Technologies, i Energy Savings from Recycling, January/February 1989; and Worldwatch 76 Mining Urban Wastes: The Potential for Recycling, Abril de 1987."
  5. 5,0 5,1 5,2 «The price of virtue». The Economist, 07-06-2007.
  6. The League of Women Voters. The Garbage Primer. Nova York: Lyons & Burford, 1993, p. 35–72. ISBN 1-55821-250-7.  (anglès)
  7. «Recycling metals — aluminium and steel». [Consulta: 1r novembre 2007].
  8. «The truth about recycling». The Economist, 07-06-2007.
  9. «ECOLOGÍA.CAT».

Vegeu també


Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reciclatge