James Mason: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 89: Línia 89:
* ''[[El cel pot esperar]] (Heaven Can Wait)'' (1978)
* ''[[El cel pot esperar]] (Heaven Can Wait)'' (1978)
* ''[[Els nens del Brasil]] (The Boys from Brazil)'' (1978)
* ''[[Els nens del Brasil]] (The Boys from Brazil)'' (1978)
* ''[[Murder by Decree]]'' (1979)
* ''[[Assassinat per decret]] (Murder by Decree)'' (1979)
* ''[[Evil Under the Sun]]'' (1982)
* ''[[Evil Under the Sun]]'' (1982)
* ''[[Veredicte final]]'' (1982)
* ''[[Veredicte final]]'' (1982)

Revisió del 18:12, 2 des 2015

Infotaula de personaJames Mason
Biografia
Naixement(en) James Neville Mason Modifica el valor a Wikidata
15 maig 1909 Modifica el valor a Wikidata
Huddersfield (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juliol 1984 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Lausana (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaVaud Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAnglaterra Anglaterra
FormacióUniversitat de Cambridge
Peterhouse
Marlborough College Modifica el valor a Wikidata
Alçada181 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor, guionista, actor de teatre, productor, autobiògraf, actor de cinema, escriptor, director de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1931 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugePamela Mason (1941–1964)
Clarissa Kaye (1971–1984) Modifica el valor a Wikidata
FillsPortland Mason
 ( Pamela Mason)
Morgan Mason
 ( Pamela Mason) Modifica el valor a Wikidata
ParesJohn Mason (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Mabel Hattersley Gaunt (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000051 Allocine: 48 Rottentomatoes: celebrity/james_mason Allmovie: p101610 TCM: 124243 TV.com: people/james-mason IBDB: 51766 AFI: 77955 TMDB.org: 2091
Musicbrainz: 5c1895b0-b087-4d1c-9f6b-3cb81217ca05 Discogs: 552762 Find a Grave: 6081 Modifica el valor a Wikidata

James Neville Mason (Huddersfield, 15 de maig de 1909 - Lausana, 27 de juliol de 1984) fou un actor de teatre i cinema anglès.

Dins de la generació d'actors britànics que van adquirir notorietat durant la Segona Guerra Mundial, James Mason va ser un dels més destacats. Es va fer conegut per la seva capacitat d'interpretar personatges tèrbols, de moral ambigua i/o turmentats, el tot i que al llarg de la seva prolífica carrera va demostrar ser un actor sòlid i versàtil més enllà dels papers de Beau ténébreux de la seva joventut.

Carrera

Mason va néixer a Huddersfield, Yorkshire, Regne Unit, el menor de tres germans. Els seus pares eren John i Mabel Mason. Mason no va estudiar art dramàtic: va cursar la carrera d'arquitectura a la Universitat de Cambridge però va participar en espectacles amateurs a la universitat. Més tard va decidir esdevenir un actor profesional, treballant en un grup de repertori i més tard en companyies de teatre com l'Old Vic de Londres o el Gate Theatre de Dublín.

Cinema

Des de 1935 fins a 1948 va participar en molts films dels anomenats «quota quickies» (films realitzats per cobrir una quota mínima de producció britànica segons l'establert per la Cinematograph Films Act de 1927). Durant la Segona Guerra Mundial a ser objector de consciència i esdevingué molt popular pels anti-herois pensarosos que va interpretar en una sèrie de melodrames produïts per Gainsborough Pictures, com ara The Man in Grey i The Wicked Lady. El 1949 va fer el seu primer film a Hollywood Caught, i a partir d'ací intervingué en nombrosos llargmetratges i programes de televisió.

La característica veu d'en Mason li va permetre interpretar dolents amenaçadors en la mateixa mesura que el seu aspecte atractiu li va permetre assolir papers protagonistes.Entre els seus molts papers trobem l'actor en declivi a A Star Is Born, un terrorista de l'IRA mortalment ferit a Odd Man Out, el general Rommel a The Desert Fox: The Story of Rommel, el capità Nemo a 20,000 Leagues Under the Sea, un refinat espia a Perseguit per la mort, el decidit científic explorador a Journey to the Center of the Earth i el professor Humbert a Lolita.

Va ser nomenat tres vegades als premis Oscar però mai en va guanyar cap.

A més d'actor, Mason també era un dibuixant i escriptor força reeixit. Mai va posar en pràctica els seus estudis d'arquitectura, tot i que ell i el seu amic, l'actor George Sanders, van especular mig de broma sobre la possibilitat d'associar-se per crear una empresa constructora per a senyores de mitjana edat sensibles als seus atractius.

Vida privada

Mason es va casar el 1941 amb Pamela Kellino, filla del productor de la Gaumont British Studios Maurice Ostrer. La parella va tenir dos fills, una noia Portland, i un noi, Morgan, i es va divorciar el 1964. Mason es va tornar a casar el 1971 amb l'actriu Clarissa Kaye, amb qui va romandre casat fins a la seva mort.

Mason va morir d'un atac de cor el 27 de juliol de 1984 a Lausana, Suïssa.

Filmografia

Premis i nominacions

Premis

Nominacions

Bibliografia

  • Before I forget per James Mason. Autobiografia en la qual Mason relata els avatars de la seva vida carrera amb detall i demostra ser tan bon escriptor com actor. Les anècdotes estan salpebrades amb l'elegant ironia que hom associa a les seves caracteritzacions
  • Odd Man Out. James Mason per Sheridan Morley. Força menys informativa que l'autobiografia de Mason: hom esperava d'un crític professional com en Morley un llibre més complet.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: James Mason