Jeffrey Amherst: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot posa data a plantilles de manteniment
Línia 1: Línia 1:
{{inacabat}}
{{inacabat|data=desembre de 2015}}
[[Fitxer:Amherst.jpg|thumb|330x330px|Quadre de Jeffrey Amherst,.]]
[[Fitxer:Amherst.jpg|thumb|330x330px|Quadre de Jeffrey Amherst,.]]
'''Jeffrey Amherst''', primer baró de Amherst, nascut el [[29 de gener]] de 1717 en Sevenoaks, comtat de [[Kent]] ([[Anglaterra]]), i mort el [[3 d'agost]] de [[1717|1797]] en el mateix Sevenoaks, va anar un [[militar]] britànic, que va aconseguir el grau de mariscal de camp en l'Exèrcit [[Regne Unit|britànic]].
'''Jeffrey Amherst''', primer baró de Amherst, nascut el [[29 de gener]] de 1717 en Sevenoaks, comtat de [[Kent]] ([[Anglaterra]]), i mort el [[3 d'agost]] de [[1717|1797]] en el mateix Sevenoaks, va anar un [[militar]] britànic, que va aconseguir el grau de mariscal de camp en l'Exèrcit [[Regne Unit|britànic]].

Revisió del 02:01, 8 des 2015

Quadre de Jeffrey Amherst,.

Jeffrey Amherst, primer baró de Amherst, nascut el 29 de gener de 1717 en Sevenoaks, comtat de Kent (Anglaterra), i mort el 3 d'agost de 1797 en el mateix Sevenoaks, va anar un militar britànic, que va aconseguir el grau de mariscal de camp en l'Exèrcit britànic.

Va destacar pel seu paper en les guerres amb els amerindios, però especialment va destacar en la Guerra dels Set Anys contra França als territoris de l'actual Canadà, que va suposar la pèrdua del Québec i de Nova França per als francesos. Va ser el primer governador general britànic del Canadà després de l'ocupació del Québec. No obstant això, va fracassar en la lluita contra els rebels de les colònies americanes (les Tretze Colònies) que, malament resolta, va desembocar posteriorment en la Guerra d'independència d'Estats Units, amb la consegüent pèrdua del territori pel Regne Unit.

Va ser ennnoblecido per la Corona britànica, concretament pel rei Jorge III, com a premi per la seva destacada actuació a Amèrica, sent així nomenat primer Baró de Amherst.

Activitats prèvies

Jeffrey Amherst va néixer el 29 de gener de 1717 en la localitat de Sevenoaks, al comtat de Kent, a Anglaterra, servint en la seva infantesa com a patge per al duc de Dorset.

Carrera militar

Guerra de Successió Austríaca

En 1731 es va enrolar en l'Exèrcit britànic, prestant serveis en 1741 com a ajudant de camp del general John Ligonier. En 1745 va prendre part en la batalla de Fontenoy, en el marc de la Guerra de Successió Austríaca, contra l'Exèrcit francès. Durant la guerra va ascendir al rang de tinent coronel, encara que després de la signatura de la pau, per mitjà del Tractat d'Aquisgrà en 1748 van quedar molt minvades les seves possibilitats d'ulteriors ascensos.

Guerra dels Set Anys

A Europa

La situació de Jeffrey Amherst va donar una bolcada com a conseqüència de l'esclat de la Guerra dels Set Anys. En els inicis del conflicte va ser enviat a Alemanya, prenent part al juliol de 1757 en la batalla de Hastenbeck. ja que el seu protector, el general John Ligonier, havia estat nomenat comandant en cap de l'Exèrcit britànic, es va conferir a Amherst el grau temporal de major general a Amèrica, rebent l'encàrrec concret d'apoderar-se del fort francès existent en Louisbourg, a la illa de Cap Bretón, encàrrec pel qual va explicar entre les seves files amb el futur general James Wolfe. Jeffrey va manar l'expedició enviada contra la fortalesa, aconseguint la capitulació de la mateixa el 27 de juliol de 1758.[1]

Recompenses i homenatges

El general Jeffrey Amherst.

Entre 1759 i 1768 va ser oficialment nomenat governador de la colònia de Virgínia. No obstant això, es tractava d'un càrrec que mai va exercir en realitat, però que li va permetre beneficiar-se de les rendes i prebendes annexes al càrrec.

En 1776 va ser ennoblit, com a baró de Amherst of Holmesdale, encara que el títol es va extingir en la seva pròpia persona en mancar de descendència.

Entre 1770 i 1794 va ser nomenat governador de Guernsey, també amb l'objecte que es beneficiés de les rendes conferides al càrrec.

En 1778 va rebre una segona baronia, la baronia de Amherst of Mont-real, que després de la seva defunció va recaure en el seu nebot William Pitt Amherst.

En el seu honor se li va donar el seu nom al Col·legi Amherst, així com a diverses localitats dels actuals Estats Units i Canadà.

Defunció

Jeffrey Amherst, primer baró de Amherst, va morir en la seva residència en Sevenoaks (residència batejada com Mont-real), en el mateix lloc del seu naixement, el 3 d'agost de 1797.

Referències

  1. «Imperio británico» (en castellano). Arxivat de l'original el 24 de noviembre de 2015. [Consulta: 22 enero 2008].

Bibliografia

  • JC Long: Lord Jeffery Amherst: A Soldier of the King, New York, MacMillan, 1933.
  • Cappel, Constance, The Smallpox Genocide of the Odawa Tribe at L'Arbre Croche, 1763: The History of a Native American People Lewiston, New York: The Edwin Mellen Press, 2007. ISBN 0-7734-5220-6.
  • Amherst and the conquest of Canada: selected papers from the correspondence of Major-General Jeffrey Amherst while Commander-in-Chief in North America from September 1758 to December 1760 edited by Richard Middleton. Stroud: Sutton Publishing for the Army Records Society, 2003. ISBN 0-7509-3142-6.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jeffrey Amherst