Grupo Godó: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 47: Línia 47:


== Empreses del grup ==
== Empreses del grup ==
''Catalunya Comunicació'' és una societat limitada que actua com a divisió de mitjans audiovisuals del Grupo Godó puix en controla un 93% del capital. El director general és Albert Rubio i el controlador Joaquim Ruiz. Catalunya Comunicació té el 100% de capital de les empreses [[Emissions Digitals de Catalunya]], operadora de televisió digital terrestre, i '''Radiocat XXI''', societat limitada unipersonal que gestiona les emissores de ràdio [[RAC 1]] i [[RAC 105]], juntament amb [[Ràdio Associació de Catalunya]], hereva de la primera emissora que va emetre en català durant els anys 30, ''Ràdio Associació de Catalunya EAJ-15''. L'actual director gerent de Radiocat XXI és Eduard Pujol.
''Catalunya Comunicació'' és una societat limitada que actua com a divisió de mitjans audiovisuals del Grupo Godó puix en controla un 93% del capital. El director general és Albert Rubio i el controlador Joaquim Ruiz. Catalunya Comunicació té el 60% de capital de la societat anònima unipersonal [[Emissions Digitals de Catalunya]], empresa de televisió digital terrestre, i el 100% de '''Radiocat XXI''', societat limitada unipersonal que gestiona les emissores de ràdio [[RAC 1]] i [[RAC 105]], juntament amb [[Ràdio Associació de Catalunya]], hereva de la primera emissora que va emetre en català durant els anys 30, ''Ràdio Associació de Catalunya EAJ-15''. L'actual director gerent de Radiocat XXI és Eduard Pujol.


Altres empreses filials del grup són: ''La Vanguardia Ediciones'' i ''El Mundo Deportivo'', empreses editores dels diaris homònims; ''Publipress Media'', central de vendes publicitàries; ''Cre-a Impresiones de Catalunya'', empresa dedicada a la impressió de publicacions; ''Marina BCN Distribucions'', ''Iniciativas Digital Media'' i ''Actividades Digital Media''. En 2007 va vendre la seva participació de Factoría de Información, editora del diari gratuït [[Qué!]] al [[Grup Vocento]],<ref>{{ref-web|url=http://elpais.com/diario/2007/08/02/sociedad/1186005606_850215.html |títol=Vocento compra el diario gratuito 'Qué!' por 132 millones de euros |consulta=15/3/2015 |obra= |editor=El País |data=2/8/2007 |llengua=castellà }}</ref>
Altres empreses filials del grup són: ''La Vanguardia Ediciones'' i ''El Mundo Deportivo'', empreses editores dels diaris homònims; ''Publipress Media'', central de vendes publicitàries; ''Cre-a Impresiones de Catalunya'', empresa dedicada a la impressió de publicacions; ''Marina BCN Distribucions'', ''Iniciativas Digital Media'' i ''Actividades Digital Media''. En 2007 va vendre la seva participació de Factoría de Información, editora del diari gratuït [[Qué!]] al [[Grup Vocento]],<ref>{{ref-web|url=http://elpais.com/diario/2007/08/02/sociedad/1186005606_850215.html |títol=Vocento compra el diario gratuito 'Qué!' por 132 millones de euros |consulta=15/3/2015 |obra= |editor=El País |data=2/8/2007 |llengua=castellà }}</ref>

També té participació minoritària a ''Prisa Radio''.


==Mitjans==
==Mitjans==

Revisió del 14:17, 20 des 2015

Infotaula d'organitzacióGrupo Godó
(es) Grupo Godó de Comunicación, SA Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusempresa Modifica el valor a Wikidata
Indústriaperiodisme Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasocietat anònima Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació31 desembre 1956, Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ProdueixLa Vanguardia, El Mundo Deportivo, RAC1 i RAC 105 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaXavier de Godó i Muntanyola (1987–) Modifica el valor a Wikidata
Executiu en capCarles de Godó i Valls (2005–) Modifica el valor a Wikidata
Filial

Lloc webgrupogodo.com Modifica el valor a Wikidata

Grupo Godó de Comunicación, o simplement Grupo Godó, és una empresa que està present en diverses àrees de la comunicació. El seu origen està vinculat al diari La Vanguardia, fundat l'any 1881 pels germans Carles i Bartomeu Godó, i el diari El Mundo Deportivo, fundat el 1906. Participa en mitjans de comunicació en castellà i en català, com els canals de ràdio RAC 1 i RAC 105 i els canals de televisió 8tv i RAC 105 TV.

El seu president és Javier Godó Muntañola, comte de Godó, i el director general de presidència és Josep Caminal. La resta de l'equip directiu està format pel Carlos Godó Valls (conseller delegat), Jaume Gurt (director general corporatiu - negoci premsa), Manuel Ferrer (director general de publicitat), David Cerqueda (director general de negoci digital) i Xavier de Pol (director general de negoci audiovisual).

Història de la família Godó

Els Godó són una família d'empresaris i polítics catalans activa des del segle XVIII. El primer membre destacat de la dinastia familiar, originària de Valldellou (Llitera), fou Ramon Godó (Valldellou, 1717 - Igualada, 1798), d'ofici paraire, que es traslladà a Igualada juntament amb el seu fill Ramon Godó i Mas (Valldellou, 1742 - Igualada, 1813), el qual s'establí com a teixidor. El fill d'aquest darrer, Antoni Godó i Domingo (1777-1830), exercí com a fabricant d'indianes.[1]

Durant la primera meitat del segle XIX, el creixement de la indústria tèxtil va permetre a la família Godó assolir un alt nivell econòmic i de participació en la política municipal d'Igualada. La vinculació amb el tèxtil va continuar amb Ramon Godó i Llucià (1801-1865), el qual va exercir d'alcalde d'Igualada. Ramon Godó i Llucià va tenir nou fills. El tercer, i hereu, Ramon Godó i Pié (1825-1883), no va intervenir en política i va ser el qui, l'any 1881, va adquirir la fàbrica de la Igualadina Cotonera, en la qual el seu pare ja tenia una participació des de l'inici.

Per contra, els seus germans Carles Godó i Pié (Igualada, 1834 - Teià, 1897) i Bartomeu Godó i Pié (Igualada, 1839 - Barcelona, 1894) s'instal·laren a Barcelona l'any 1856[2] per posteriorment traslladar-se a Bilbao i Oviedo, on establiren delegacions comercials de la indústria tèxtil familiar, però la crisi prèvia a la Tercera guerra carlina (1872-1876), els obligà a tancar-les i a retornar a Barcelona.[2] Juntament amb Pere Milà i Pi fundaren Godó Hermanos y Cía, compraren una fàbrica de filats de jute i en constituïren una altra, subsidiària, de teixits de jute. Aquesta última es mantingué activa fins a la pèrdua dels territoris colonials espanyols, l'any 1898, però la de filats continuà funcionant, malgrat no disposar dels principals proveïdors de matèries primeres, amb el nom de Godó y Trías. La fàbrica de jute construïda el 1882 al Poblenou fou coneguda amb el nom d'El Cànem.

Ambdós germans foren membres actius del Partit Liberal, dirigit per Práxedes Mateo Sagasta i ocuparen diversos càrrecs polítics nivell local i nacional. L'any 1881 fundaren el diari La Vanguardia amb l'objectiu inicial de difondre les seves doctrines polítiques.[3][4] L'Exposició Universal de Barcelona de 1888 significà un important canvi per al diari, que passà a ser un mitjà independent, amb col·laboradors de renom i una àmplia xarxa de corresponsals.[2]

El fill de Carles, Ramon de Godó i Lallana (Bilbao, 1864 - Barcelona, 1931), mantingué la línia política dels seus predecessors, impulsà el creixement de la publicació periòdica i creà una indústria paperera, Papelera Godó, que aportava al diari el paper necessari per a la seva publicació. L'any 1916 fou nomenat primer Comte de Godó.

El seu successor, Carlos Godó Valls (Barcelona, 1899-1987), segon Comte de Godó, amplià l'empresa periodística i consolidà un important grup editorial, amb activitats diversificades en els sectors de la radiodifusió i la televisió. Fou procurador a les Corts Espanyoles, per designació del general Franco, i president de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País.[5]

El seu fill, Javier Godó Muntañola (Barcelona, 1941), tercer Comte de Godó, manté la mateixa línia empresarial. Presideix La Vanguardia i El Mundo Deportivo i fou membre fundador i president d'Antena 3. El Grupo Godó fou constituït com empresa l'any 1998. L'any 2004 adquirí una participació del 40% en el diari Avui, que vengué l'any 2009. L'any 2005 Josep Caminal fou nomenat director general de presidència. Javier Godó ha rebut, entre altres distincions, la Creu de Sant Jordi, la medalla d'or del Spanish Institute de Nova York i el títol de gran d'Espanya.

Edifici

Grup Godó

El Grup Godó té la seva seu central al 477 de l'Avinguda Diagonal de Barcelona, en un edifici de 24 plantes projectat per l'arquitecte municipal Emili Bordoy Alcántara i construït entre el 1968 i el 1970 que inicialment acollia la seu central a la capital catalana del Banco de Madrid, ubicat entre els magatzems Sears i la seu corporativa de Winthertur, a tocar de la llavors anomenada Plaça Calvo Sotelo (actual plaça Francesc Macià). Quan va ser adquirit pel Grup, en van remodelar la façana, fins a donar-li la fesomia que té actualment.

Empreses del grup

Catalunya Comunicació és una societat limitada que actua com a divisió de mitjans audiovisuals del Grupo Godó puix en controla un 93% del capital. El director general és Albert Rubio i el controlador Joaquim Ruiz. Catalunya Comunicació té el 60% de capital de la societat anònima unipersonal Emissions Digitals de Catalunya, empresa de televisió digital terrestre, i el 100% de Radiocat XXI, societat limitada unipersonal que gestiona les emissores de ràdio RAC 1 i RAC 105, juntament amb Ràdio Associació de Catalunya, hereva de la primera emissora que va emetre en català durant els anys 30, Ràdio Associació de Catalunya EAJ-15. L'actual director gerent de Radiocat XXI és Eduard Pujol.

Altres empreses filials del grup són: La Vanguardia Ediciones i El Mundo Deportivo, empreses editores dels diaris homònims; Publipress Media, central de vendes publicitàries; Cre-a Impresiones de Catalunya, empresa dedicada a la impressió de publicacions; Marina BCN Distribucions, Iniciativas Digital Media i Actividades Digital Media. En 2007 va vendre la seva participació de Factoría de Información, editora del diari gratuït Qué! al Grup Vocento,[6]

També té participació minoritària a Prisa Radio.

Mitjans

Diaris

Revistes

Audiovisual

Referències

Vegeu també

Enllaços externs