Diferència entre revisions de la pàgina «El Sol (diari)»

Salta a la navegació Salta a la cerca
director i col·laboradors
(director i col·laboradors)
''El Sol'' defensava un projecte reformista, una reforma sentida com una necessitat urgent pels sectors més progressistes i dinàmics de la burgesia i els intel·lectuals, que ja havia presidit en 1915 la fundació de la revista ''España''. ''El Sol'' mostra també comprensió i simpatia per un moviment obrer organitzat i constructiu, concretament el [[socialisme]], al que aspira a ajudar a orientar en un sentit evolutiu i reformista. Va prestar gran atenció no només al [[catalanisme]] i al [[nacionalisme basc]], sinó en general a la vida de províncies. Va comptar amb una informació estrangera superior al que era habitual en la premsa de l'època. Escrit per intel·lectuals d'altura, renunciant per principi a la informació sobre loteries i a la crítica taura, i passant de puntetes sobre crims i altres assumptes sagnants o escandalosos, temes preferits pel gran públic, ''El Sol'' no va ser, ni podia ser, un periòdic popular. Encara que no hi faltava entre les persones cultivades algunes a qui irritava el to del periòdic, que jutjaven pretensiós i pedant.
 
En l'òrbita del programa intel·lectual de José Ortega y Gasset, aquesta publicació disposava d'una excel·lent plantilla de redactors dirigida per [[Félix Lorenzo]], ''Heliófilo'', qui va ser substituït per [[Manuel Aznar Zubigaray]] des del 14 de setembre de [[1918]] fins al 28 de març de [[1922]]. A l'abril de [[1924]] [[Ramón J. Sender]] va entrar a formar part de la seva plantilla. L'escriptor i periodista [[Corpus Barga]] hi va col·laborar fins l'any 1928 i n'arribaria a ser-ne director. Les vinyetes de [[Lluís Bagaria]] van contribuir a crear una imatge de marca representativa del tàndem Urgoiti-Ortega.
 
Publicat en gran format de 12 pàgines, costava el doble que qualsevol periòdic de l'època i va proclamar la seva vocació crítica i independent en l'ofensiu entrefilete que va figurar en els seus primers nombres:
1.709

modificacions

Menú de navegació