Xaibànides: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (- i Azerbaidjan + i l'Azerbaidjan, - i Azerbaidjan + i l'Azerbaidjan)
?
Línia 1: Línia 1:
{{FR}}
{{vegeu3|la dinastia xaibànida d'Armènia, Djazira, Diyar Rabia i Diyar Bakr| altres dinasties amb el mateix nom|Xaibànides (desambiguació)}}
{{vegeu3|la dinastia xaibànida d'Armènia, Djazira, Diyar Rabia i Diyar Bakr| altres dinasties amb el mateix nom|Xaibànides (desambiguació)}}
Els '''xaibànides''' ('''shaybànides''') foren una dinastia (dinastia '''shaybànida''') originada en la tribu àrab del '''[[Banu Xayban]]''', que vivia al [[Nedj]], i que tingueren com ancestre a [[Bakr ben Wail ben Khalikan]].
Els '''xaibànides''' ('''shaybànides''') foren una dinastia (dinastia '''shaybànida''') originada en la tribu àrab del '''[[Banu Xayban]]''', que vivia al [[Nedj]], i que tingueren com ancestre a [[Bakr ben Wail ben Khalikan]].

Revisió del 19:04, 22 des 2015

Aquest article tracta sobre la dinastia xaibànida d'Armènia, Djazira, Diyar Rabia i Diyar Bakr. Si cerqueu altres dinasties amb el mateix nom, vegeu «Xaibànides (desambiguació)».

Els xaibànides (shaybànides) foren una dinastia (dinastia shaybànida) originada en la tribu àrab del Banu Xayban, que vivia al Nedj, i que tingueren com ancestre a Bakr ben Wail ben Khalikan.

Sota el califa Úmar ibn al-Khattab el sahybànida Al-Muthanna ben Haritha, va participar en la conquesta d'Iraq. Els Banu Shayban es van establir llavors a la Djazira (o Djezira), al Diyar Rabia i al Diyar Bakr, i una part també a Armènia i a l'Azerbaidjan.

El 697 el cap kharigita Shahib ben Yazid ben Nuaym al-Shaybani va poder reunir un grup de membres dels Banu Shayban amb els que va atacar Kufa. Un altre shaybànida, Al-Dahhak ben Kays al-Shaybani, va dirigir una altra revolta kharigita a Kufa el 745.

Man ben Zaida al Shaybani per al contrari va combatre als kharigites i va obtenir el perdó del califa Al-Mansur, però després va morir en la lluita. El mawla del Banu Shayban, Isa, es va revoltar amb alguns membres de la tribu contra el califa Al-Mansur, però fou derrotat i mort per Ziyad ben Mushkan de la tribu dels Banu Mazin.

El califa Al-Amin va tenir com a general al cap dels Banu Shayban de Diyar Rabia, Ahmad ben Mazyad al-Shaybani.

El seu germà Yazid ben Mazyad al-Shaybani fou governador d'Armènia i l'Azerbaidjan, on va combatre als Khurramiyya, i el 795 va derrotar i matar al cap kharigita Al-Walid ben Tarif al-Shari. També va lluitar contra els khàzars que feien incursions a Armènia i l'Azerbaidjan. En temps del califa Al-Hadi va participar en la lluita contra el rebel persa Wandad-Hurmuzd al Tabaristan. Va morir el 801.

El seu fill Khalid ben Yazid ben Maziyad conegut també com a Mukhalid va lluitar contra Ubayd Allah ben al-Sari a Egipte el 812 o 813. Fou també governador d'Armènia on exercia vers el 830. Son germà Abdallah ben Yazid ben Mazyad va dirigir una expedició a Al-Gharbiyya (Egipte) el 831 o 832.

Isa ben Shaikh ben al-Salil Abu Musa al-Dhuhl al-Shaybani fou el primer a governar Djazira i Diyar Bakr havent estat nomenat pel califa, vers el 870. El 871, cridat pels musulmans d'Armènia, va ser reconegut governador d'aquest país i l'Azerbaidjan pel califa, però enderrocat el 877 o el 878 en el govern de l'Azerbaidjan pel seu lloctinent Muhammad al-Yemení, el càrrec d'ostikan d'Armènia fou donat a Muhammad ben Khalid al que va substituir Ishak ben Kundadjik governador de Mosul. Isa va morir el 882 o 883 conservant només la Djazira i el Diyar Bakr.

El govern de la Djazira i Diyar Bakr fou reconegut al seu fill Ahmed ben Isa ben Shaikh al-Shaybani al que vers el 883 també es va donar el govern d'Armènia que va exercir fins al 886. Va morir el 898.

El seu fill Muhammad ben Ahmed ben Isa al-Shaybani el va succeir com emir de Djezira i Diyar Bakr, però uns mesos després li foren arrabassats per ordre del califa. Muhammad fou assignat a residència i després empresonat a Bagdad.

Emirs xaibànides