Mangaka: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot endreça interwikis
Línia 18: Línia 18:
[[Categoria:Paraules en japonès]]
[[Categoria:Paraules en japonès]]


[[fi:Manga#Mangaka]]
[[Categoria:Articles amb interviquis enllaçats a seccions]]
[[Categoria:Articles amb interviquis enllaçats a seccions]]

[[fi:Manga#Mangaka]]

Revisió del 19:31, 31 des 2015

Manga-ka (漫画家) és la paraula japonesa per referir-se a un dibuixant de còmics. Fora del Japó, la paraula s'usa per referir-se a un dibuixant de manga (còmics japonesos). El sufix -ka serveix per indicar "creador de", donant-li un grau honorífic a la paraula.

Normalment, un mangaka s'encarrega tant de la creació de la trama com de tot el dibuix de la història, però és comú avui en dia trobar-ne alguns que dibuixen el manga basant-se en una història d'una altra persona o que se serveixin d'ajudants que dibuixin alguns detalls. També hi ha grups de mangaka que treballen juntament en els seus mangues, com el cas de les CLAMP, però no és gaire usual.

Col·laboradors

Assistents

Molts mangaka en tenen ajudants que els ajuden amb el seu treball. Les funcions dels ajudants poden ser molt variades, alguns mangaka només s'ocupen de les parts bàsiques del manga, tenint molts ajudants que realitzen els detalls, mentre que uns altres només deixen en mans dels seus assistents tasques específiques (Gō Nagai, per exemple, utilitza un ajudant específicament per a dibuixar helicòpters i altres vehicles militars). Altres mangaka no tenen ajudants, i prefereixen fer-ho tot ells mateixos, encara que per a complir els terminis ajustats els ajudants solen ser necessaris.

La majoria de les vegades, els ajudants són els responsables dels fons del còmic, mentre que el mangaka dibuixa als personatges principals. Encara que sovint són emprats per a ajudar amb l'art, els ajudants quasi mai ajuden al mangaka amb la trama. La major part dels mangaka van començar sent ajudants, per exemple, Miwa Ueda assistint a Naoko Takeuchi, Leiji Matsumoto a Osamu Tezuka, Kaoru Shintani a Leiji Matsumoto i molts altres. No obstant això, també és possible que un ajudant realitze tota la seua carrera com a tal, sense convertir-se en mangaka independent.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mangaka