Solo (música): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Solo music
m Robot insereix {{Autoritat}}
Línia 17: Línia 17:
<references />
<references />
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
{{Autoritat}}


[[Categoria:Tècniques musicals]]
[[Categoria:Tècniques musicals]]

Revisió del 16:02, 1 gen 2016

Louis Armstrong com a solista

En música, un solo (del italià: solo, “sol”, tot i que assolo és ara utilitzat en italià per a referir-se al solo musical) és una peça o una secció d'una peça tocada o cantada per un artista solista. En la pràctica això significa diverses coses, depenent del tipus de música i el context. La paraula també s'utilitza per a l'acte de realitzar un solo, i a vegades per a l'artista (més sovint un solista). El plural és soli o la forma més corrent solos. En algun context aquests són intercanviables, però solos tendeix a ser restringit a la música clàssica, i tendeix a referir-se o als solistes o als passatges de solo en una peça única: no s'utilitza habitualment per referir-se a unes quantes peces que són per a artistes solistes. A més, la paraula solos pot ser utilitzada per referir-se a un nombre petit de parts simultànies assignades a músics solistes en una composició orquestral. En el concerto grosso barroc, el terme per designar tal grup de solistes és concertino.

En el Barroc i períodes clàssics, la paraula solo era virtualment equivalent a sonata, i es podria referir o a una peça per a un instrument de melodia amb acompanyament continu, o a una sonata per a un instrument de melodia sol, com les Sonates i partites per a violí sol de Johann Sebastian Bach.[1]

En moltes actuacions de jazz, cada número alterna seccions de conjunt amb seccions de solo on un artista interpreta completament sol, o amb l'acompanyament musical discret d'altres músics.

En la música popular un solo fa referència a una melodia improvisada i agradable[2] interpretada per un artista solista o destacat i també es pot referir a un solo de percussió. En el gènere de música country un solo s'anomena un ride.

Articles relacionats

Fonts

  1. David Fuller, "Solo", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell (London: Macmillan Publishers, 2001).
  2. Miller, Michael (2004). The Complete Idiot's Guide to Solos & Improv. ISBN 1592572103.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Solo