Mercat comú: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot endreça interwikis
m Robot posa secció de referències
Línia 11: Línia 11:
== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[Comunitat Europea]].
* [[Comunitat Europea]].

==Referències==
{{Referències}}


{{esborrany d'economia}}
{{esborrany d'economia}}

Revisió del 21:42, 1 gen 2016

No s'ha de confondre amb Mercat Comú Europeu.
Mercat comú: Mercosur.

Un mercat comú és una unió duanera que a més, estableix polítiques comunes sobre la regulació dels productes i la lliure circulació de tots els factors de producció, incloent-hi la mà d'obra. Un mercat únic és una forma avançada del mercat comú en què es remouen totes les barreres físiques (fronteres), tècniques (estàndards) i fiscals (impostos) entre els estats membres. Aquestes barreres obstrueixen la llibertat de moviment de tots quatre factors de producció.

Un mercat comú es el que normalment es coneix com la primera etapa cap a la creació d'un mercat únic. En general, es construeix sobre una zona de lliure comerç amb relativament lliure circulació de capitals i de serveis, però no tan avançat en la reducció de la resta de les barreres comercials.

Un mercat unificat és l'última etapa i la meta final d'un mercat únic. Es requereix la lliure circulació total dels béns, serveis (inclosos els serveis financers), de capital i de persones sense tenir en compte les fronteres nacionals.Un mercat únic és un tipus de bloc comercial en la qual s'han eliminat la majoria de les barreres comercials (de béns) amb algunes polítiques comunes en matèria de reglamentació dels productes, i la llibertat de moviment dels factors de producció (capital i treball) i de l'empresa i els serveis. L'objectiu és que els moviments de capitals, mà d'obra, béns i serveis entre els membres és tan fàcil com dins d'ells.[1] Els físics (fronteres), tècnics (normes) i fiscals (impostos) les barreres entre els Estats membres es retiren en la màxima mesura possible. Aquestes barreres obstaculitzen la lliure circulació dels quatre factors de producció.

Aquest mercat comú s'estableix a l'article 26 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE): 26.1- La Unió adoptará mesures destinades a establir un mercat interior o garantir el seu funcionament, conforme a les disposicions dels tractats.[2]

Vegeu també

Referències