Comanda: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
m Corregit: institució sòcio-econòmica per > institució socioeconòmica per
m Bestiasonica ha mogut Comanda (benefici) a Comanda sobre una redirecció: per VP:AP concís
(Cap diferència)

Revisió del 02:20, 4 gen 2016

Comanda fou una institució socioeconòmica per mitjà de la qual un grup d'individus havia de retribuir a un altre grup menys nombrós a través del treball, amb espècies o per algun altre mitjà, per tal de gaudir d'un bé o per alguna prestació que hagués rebut.

Durant l'edat mitjana les comandes eren territoris, immobles, rendes o beneficis que pertanyien als ordes militars, al capdavant de les quals s'hi col·locava un comanador que era l'encarregat de rebre les rendes i distribuir-les. Les comandes van esdevenir autèntiques circumscripcions dels ordes militars.

A l'edat moderna les comandes van continuar subsistint de la mateixa manera que ho havien fet a l'edat mitjana i fins al segle XIX quan va ser desballestat l'estat feudal per crear l'estat modern.

També és important veure com la comanda, en castellà encomienda, va ser una institució que els castellans van crear a Amèrica per evitar els abusos que els colonitzadors infligien als indígenes. En una comanda americana (també n'hi havia a Filipines) els indígenes treballaven i rebien una retribució equitativa, a més de rebre evangelització. Amb tot, les comandes van evolucionar en un sistema de treball forçat per als indígenes en benefici dels comandadors castellans o criolls.

Vegeu també