Diferència entre revisions de la pàgina «Embòlia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
10 bytes afegits ,  fa 3 anys
m
m (Disambiguated: gradientgradient de pressió)
Es poden trobar els següents orígens:
 
*'''Pulmonar:'''en aquest tipus d'embòlies l'èmbol impacta en les [[Artèria pulmonar|artèries pulmonars]], ja que és el lloc on es troben els vasos amb menor calibre d'aquesta part del circuit. L'èmbol s'origina en el sistema venós de les extremitats (per exemple per una trombosi venosa profunda) o al cor dret (per exemple en una ACxFA o en una dilatació de l'[[Aurícula (cor) |aurícula]]).
 
Es presenta clínicament amb un quadre de [[dispnea]] (ofec), dolor toràcic i [[cianosi]] a causa de la [[hipòxia]]. Aquest tipus d'embòlia pot causar infarts pulmonars perifèrics (si afecta petits vasos), embòlies pulmonars de repetició (si no s'elimina la causa etiològical'etiologia dels èmbols) que poden causar hipertensió pulmonar i en les tromboembòlia poden donar-se les embòlies cavalcants (que taponen les bifurcacions de les artèries pulmonars i poden causar la [[mort]] de l'individu).
 
*'''Sistèmica:''' l'èmbol es impacta en els [[Capil·lar sanguini|capil·lar]]s o en les [[arteriola|arterioles]] de petit calibre d'òrgans com el cor, el [[cervell]], òrgans abdominals com la [[melsa]], els [[ronyó|ronyons]], l'[[intestí]], extremitats inferiors... L'èmbol s'origina a les venes pulmonars, el cor esquerre (per una ACxFA o per dilatació del cor esquerre) o en el sistema arterial (a l'aterosclerosiarteriosclerosi o [[aneurisma|aneurismes]] que alliberin èmbols).
Aquest tipus d'embòlies solen originar isquèmia i [[necrosi]] tissular ([[infart]]s). L'afectació del cor o el cervell pot ser fatal i causar la mort (per això hem de fer profilaxi en pacients de risc i aplicar tractament precoç en aquests pacients).
 
219.987

modificacions

Menú de navegació