Viquipèdia:Pàgines òrfenes: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m pagines > pàgines
→‎Criteris: Alguns exemples
Línia 6: Línia 6:


== Criteris ==
== Criteris ==
Estrictament, un article orfe és el que no té ''cap'' enllaç des de cap altre article. Encara que un sol enllaç ja és suficient per a no considerar-lo orfe, és recomanable que hi hagi tres o més articles que hi enllacin per una relació significativa amb la matèria de l'article en qüestió.
Estrictament, un [[viquipèdia:article|article]] orfe és el que no té ''cap'' enllaç des de cap altre article. Un article orfe és difícil de trobar navegant per la Viquipèdia. La única manera de visitar la pàgina és arribar-hi cercant-ne el títol exacte a la caixa de cerca, especialment complicat quan l'article té un títol llarg (p.ex.: [[Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch]]) o complicat d'escriure (p.ex.: [[Acentrogobius chlorostigmatoides]]) o navegant per les [[viquipèdia:categories|categories]]. Encara que un sol enllaç ja és suficient per a no considerar-lo orfe, és recomanable que hi hagi tres o més articles que hi enllacin per una relació significativa amb la matèria de l'article en qüestió.


Només compten els enllaços des d'articles, és a dir amb contingut enciclopèdic. En aquest sentit, un article continua sent orfe si només té enllaços des de [[Ajuda:Pàgina de desambiguació|pàgines de desambiguació]], [[Viquipèdia:Redirecció|redireccions]], [[Viquipèdia:Pàgines de discussió|pàgines de discussió]] o [[Ajuda:Espai de noms|pàgines d'organització del projecte]]. Així mateix un article segueix sent orfe si els enllaços que hi apunten són deguts a polisèmies, especialment en els casos d'articles sobre persones (desambiguació per casualitat vs. desambiguació per causalitat).
Només compten els enllaços des d'articles, és a dir amb contingut enciclopèdic. En aquest sentit, un article continua sent orfe si només té enllaços des de [[Ajuda:Pàgina de desambiguació|pàgines de desambiguació]], [[Viquipèdia:Redirecció|redireccions]], [[Viquipèdia:Pàgines de discussió|pàgines de discussió]] o [[Ajuda:Espai de noms|pàgines d'organització del projecte]]. Així mateix un article segueix sent orfe si els enllaços que hi apunten són deguts a polisèmies, especialment en els casos d'articles sobre persones (desambiguació per casualitat vs. desambiguació per causalitat).

Revisió del 13:12, 6 feb 2016

Drecera:
VP:PO

Una pàgina òrfena és una pàgina que no té cap enllaç des d'altres pàgines. Aquestes pàgines es poden trobar amb motors de cerca, però no s'hi pot arribar amb enllaços des de pàgines relacionades. Hi ha una pàgina especial que actualitza regularment la llista d'aquestes pàgines, a Especial:Pàgines òrfenes, que inclou de forma automàtica totes les pàgines de l'espai principal que són òrfenes. Especialment en articles, les pàgines òrfenes fan perdre la facilitat de navegació per l'enciclopèdia i es perd la possibilitat cercar informació complementària en articles relacionats. És a dir que cap altre article manté una relació directa amb l'article en qüestió i si no es coneix exactament el nom de la pàgina a la que es vol arribar no s'hi podrà arribar a través de la navegació a través de pàgines sobre aquella àrea de coneixement.

El sentit de considerar i marcar un article amb la plantilla {{orfe}} és advertir als editors que molt pocs o cap article enllaça cap a aquesta pàgina. Aquesta activitat de manteniment hauria de prevenir la creació d'articles duplicats amb diferent títol que posteriorment s'han de fusionar, prevenir la creació d'articles que no compleixin els criteris d'admissibilitat, i facilitar l'accés i les visites al tema concret que s'està buscant.

Criteris

Estrictament, un article orfe és el que no té cap enllaç des de cap altre article. Un article orfe és difícil de trobar navegant per la Viquipèdia. La única manera de visitar la pàgina és arribar-hi cercant-ne el títol exacte a la caixa de cerca, especialment complicat quan l'article té un títol llarg (p.ex.: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) o complicat d'escriure (p.ex.: Acentrogobius chlorostigmatoides) o navegant per les categories. Encara que un sol enllaç ja és suficient per a no considerar-lo orfe, és recomanable que hi hagi tres o més articles que hi enllacin per una relació significativa amb la matèria de l'article en qüestió.

Només compten els enllaços des d'articles, és a dir amb contingut enciclopèdic. En aquest sentit, un article continua sent orfe si només té enllaços des de pàgines de desambiguació, redireccions, pàgines de discussió o pàgines d'organització del projecte. Així mateix un article segueix sent orfe si els enllaços que hi apunten són deguts a polisèmies, especialment en els casos d'articles sobre persones (desambiguació per casualitat vs. desambiguació per causalitat).

Un jardí tancat és un grup d'articles que enllacen entre ells però que queden aïllats sense enllaços des de fora del grup concret. El grup sencer és orfe, encara que cada article no ho sigui.

Els articles orfes són més difícils de trobar, poca gent els llegirà i per tant tenen menys possibilitats de revisió i millora. La informació pot ser valuosa però, si no és accessible des de les pàgines relacionades, pot ser una informació perduda i pot ser que altres intentin generar-la de nou en el seu context.

Les pàgines de desambiguació haurien de ser totes òrfenes. Vegeu més avall #Pàgines de desambiguació òrfenes.

Tasques de manteniment

Després de crear un article:

  • Comproveu amb l'enllaç "Què hi enllaça" de la barra d'eines de l'esquerra quins altres articles enllacen a l'article nou.
  • Si cap pàgina no hi enllaça, caldria buscar articles de la Viquipèdia on es pugui crear un enllaç al nou article, per tal que no quedi orfe:
    • Cerqueu en la caixa de cerca posant el terme significatiu o bé una expressió entre cometes: enllaç de cerca. Examineu la llista d'articles que contenen el terme i mireu si tenen el mateix significat que l'article orfe.
    • Navegueu per les categories on està posat l'article, i altres possibles categories relaciones.

Si detecteu una pàgina que no és enllaçada directament a partir del cos d'un article, podeu afegir-hi {{orfe}}. Aquesta plantilla l'inclourà directament a la Categoria:Articles orfes. Podeu usar {{Recordatori orfes}} per avisar els viquipedistes que no creïn noves pàgines òrfenes. Si l'article ha estat creat per un novell, probablement tindrà altres millores a fer i segurament que sigui orfe no serà la més destacada. Mireu d'ajudar-lo centrant-vos en els aspectes principals, o utilitzeu {{Millores múltiples}} en lloc d'aclaparar-lo amb una acumulació d'avisos i recordatoris.

Que un article sigui orfe no és cap motiu per esborrar-lo sinó per millorar-lo, encara que pot ser un símptoma de tenir altres problemes més rellevants. Pot ser que sigui un article creat per un novell que encara no ha entès que és necessari citar les fonts, posar enllaços, categories, etc.; o bé que sigui creat per un usuari més experimentat que simplement no ha sabut trobar altres pàgines on enllaçar, o bé que sigui un article acabat de crear i l'autor no hagi tingut encara temps d'afegir enllaços. Un article només s'hauria de marcar com a orfe desprès d'un temps prudencial.

Es recomana als viquipedistes consultar Categoria:Articles orfes i Especial:Pàgines òrfenes i crear-hi enllaços des d'altres articles, per tal que aquesta llista sigui el més reduïda possible.

Desorfenar articles

És recomanable que tots els articles orfes siguin enllaçats, com a mínim, des d'un altre article. Això no obstant, podeu crear tots els enllaços en articles que s'hi relacionin directament. Quants més enllaços repartiu entre les pàgines que s'hi relacionen directament, més fàcil serà que els lectors tinguin accés a aquest article. En tot cas hi ha una sèrie de solucions habituals:

  • Fusió amb un altre article: Comproveu si ja existeix un article sobre el mateix tema amb un altre títol. En aquest cas caldria fusionar-los. Si l'article orfe se centra només en un aspecte molt concret, potser seria adequat fusionar-lo en l'article mare.
  • Redireccions: Considereu crear redireccions apropiades a l'article. Tècnicament una redirecció no fa que un article deixi de ser orfe, però podrien existir enllaços vermells ja creats que queden així habilitats. En qualsevol cas, les redireccions poden facilitar les cerques i evitar crear altres articles duplicats i també orfes.
  • Crear enllaços en altres articles:
    • Si el terme o expressió es troba en un altre article, enllaceu sempre que sigui un enllaç útil i rellevant pel context.
    • Si el tema hi està relacionat, mireu si es pot ampliar amb alguna frase apropiada que indiqui l'article orfe.
    • Si l'article relacionat disposa d'una secció "Vegeu també", es pot considerar afegir l'article orfe a la llista, però no ho feu indiscriminadament! Altres editors poden considerar traslladar-lo al cos de l'article o bé ho poden revertir considerant que és una edició que no aporta res a la qualitat de l'article. Encara que el propòsit sigui arreglar un article orfe es podria veure com una promoció d'enllaços sobre un article relacionat només tangencialment.
  • Creant plantilles de navegació que incloguin diversos articles relacionats (p.ex.: Plantilla:Mitologia grega). Encara que aquesta és una forma efectiva d'incrementar ràpidament el nombre de pàgines que hi enllacen, és important assegurar-se d'afegir també algun enllaç en el cos d'alguns articles, altrament estareu creant un jardí tancat sense interrelació efectiva amb el contingut enciclopèdic.

Finalment, potser podeu millorar l'article orfe amb el context dels articles relacionats que heu trobat.

Un article se sol considerar desorfenat quan hi enllacen els suficients articles. No hi ha un nombre estàndard d'articles, però a partir de tres enllaços des d'articles no sol ser controvertit considerar la pàgina desorfenada. Un cop desorfenat un article recordeu de retirar la plantilla {{orfe}}, si ja la hi tenia, és clar.

Casos difícils

Pot passar que alguns articles no es puguin desorfenar, especialment quan tracten temes minoritaris o molt específics. En aquest cas no s'haurien de posar enllaços forçats en articles poc relacionats només amb el propòsit de solucionar un orfe. Cal pensar que l'objectiu bàsic és millorar el servei al lector, no és aconseguir la satisfacció dels editors amb fites estadístiques. La prioritat en afegir enllaços hauria de ser millorar la qualitat de l'article amb els enllaços que siguin rellevants i útils en el seu context.

Per exemple, els articles molt especialitzats en temes científics (organismes, taxonomia, espècies...) és improbable que siguin enllaçats des de gaires pàgines (noteu que això no posa en qüestió la seva admissibilitat). Molts d'ells poden ser esborranys interrelacionats amb infotaules o taules de navegació i no seria de cap ajuda marcar-los tots com a orfes. És millor centrar els esforços en els articles que tinguin oportunitats de ser enllaçats.

Molts articles amb el format de "Llista de..." poden ser un bon índex per ajudar a organitzar la informació però és probable que només tingui sentit un sol enllaç en l'article mare. Per exemple, l'article sobre un pintor pot enllaçar a una "llista de quadres..." i no cal cercar més pàgines on enllaçar la llista. Altres llistes poden ser un índex de llistes.

Pàgines de desambiguació òrfenes

Les pàgines de desambiguació són un cas especial, ja que la majoria de vegades és correcte que siguin pàgines òrfenes, ja que es recomana corregir direccions a l'article corresponent provocant-ne que esdevingui a la llarga un article orfe. És indubtable que en aquests casos, cal poder evitar la seva presència a Especial:Pàgines òrfenes. Per aquests casos quan detecteu pàgines de desambiguació orfes afegiu-les als llistats següents, per tal que en crear-hi un enllaç ja no apareguin a la llista automàtica de pàgines òrfenes. En alguns casos d'homòfons o d'una relació etimològica estreta pot ser adequat adreçar cap a pàgines de desambiguació des de pàgines de desambiguació o articles si això permet al lector inexpert trobar l'article més adequat. Així mateix les pàgines de desambiguació titulades «XXX (desambiguació)» tampoc haurien de ser pàgines òrfenes, car s'hi ha d'enllaçar des de l'article «XXX». Àdhuc, en alguns casos d'homofonia o diferències tipogràfiques en el títol hom pot mantenir redireccions a pàgines de desambiguació.

Pàgines de desambiguació desorfenades

De forma general les pàgines de desambiguació orfes que apareguin a Especial:Pàgines òrfenes aniran en aquesta llista: Viquipèdia:Registre de pàgines de desambiguació òrfenes, respecteu-ne l'ordenació alfabètica segons el títol de la pàgina. No cal incloure totes les pàgines de desambiguació, només aquelles que eventualment apareguin a Especial:Pàgines òrfenes. Per a un registre exhaustiu de les pàgines de desambiguació vegeu Categoria:Pàgines de desambiguació.

Pàgines de desambiguació atzucacs

De vegades s'inicien pàgines de desambiguació que encara no contenen articles iniciats. En aquest cas registreu-les aquí. Els articles als quals enllacen haurien d'iniciar-se a través de Viquipèdia:Articles demanats. Quan les anoteu aquí: Viquipèdia:Registre de pàgines de desambiguació atzucacs, registreu allí també els articles en vermell per tal que es pugui potenciar l'inici d'aquestes pàgines. Un cop iniciats els articles que hi enllacen retireu-les d'aquesta llista.

Vegeu també