Observatori Llano de Chajnantor: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 11: Línia 11:
* [[Atacama Pathfinder Experiment]] (APEX)
* [[Atacama Pathfinder Experiment]] (APEX)
* [[Q/U Imaging Experiment]] (QUIET)
* [[Q/U Imaging Experiment]] (QUIET)
* [[Tòquio Atacama Observatory]] (TAO)
* [[Tokyo Atacama Observatory]] (TAO)
* [[Atacama Large Millimeter Array]] (ALMA)
* [[Atacama Large Millimeter Array]] (ALMA)



Revisió del 20:45, 10 feb 2016

L'Observatori del Pla de Chajnantor és un observatori astronòmic localitzat a 5.104 metres d'altitud de sobre el nivell del mar, al desert d'Atacama, Xile, 50 quilòmetres a l'est de San Pedro de Atacama. És un lloc molt sec i inhospitalari per a la vida humana, però un excel·lent lloc per a l'astronomia de submil·limètrica. El vapor d'aigua absorbeix i atenua les radiacions submil·limétriquess i aquesta és la raó per la qual la radioastronomia requereix un lloc molt sec per a la recepció d'aquest tipus d'ones curtes. L'Observatori del Pla de Chajnantor és un dels observatoris astronòmics més grans i cars del món, amb aproximadament mil milions de Dòlar dels Estats Units assignats per projectes sobre el lloc.

Cronologia

El 1999, el Generador d'Imatges de Fons Còsmic (CBI) va ser el primer radiotelescopi a fer observacions sota els cels de Chajnantor. El 2002 l'Experiment de Telescopi submil·limètric d'Atacama (ASTE) arriba a Pampa La Bola, propera a Chajnantor. Posteriorment, arriben el Experiment Pioner d'Atacama (APEX) el 2003, Cel del Sud 2 (NANTEN2 o 南 天 2) el 2004, Telescopi de Cosmologia d'Atacama (ACT) el 2007, Experiment Q/U de Representació d'Imatges (QUIET) el 2008 i Observatori Mini-Tòquio d'Atacama (Mini-TAO, de 1.0 m de diàmetre) el 2009. Finalment, es preveu que la construcció de la Gran Matriu mil·limètrica d'Atacama (ALMA) conclogui el 2013.[1]

Una de les 66 antenes de l'observatori ALMA a Chajnantor.
Pla de Chajnantor des del Turó Toco. En ampliar la imatge es poden veure APEX (esquerra) i CBI (centre).

Telescopis al Pla de Chajnantor

Telescopis al sector de Pampa La Bola

Col·laboració amb LLAMA

S'ha proposat que ALMA, APEX i ASTE realitzin interferometria de base ampla amb el radiotelescopi argentí - brasiler LLAMA.[2] En particular, ALMA podria augmentar 10 vegades la seva resolució angular (fins i tot fins a 1 μ sa a longituds d'ona d'1 mm)[2] gràcies al fet que LLAMA estaria a 200 km.[1]

Vegeu també

Referències

  1. 1,0 1,1 de Castro, Fábio. «radiotelescopis em rede» (en portuguès). Agència FAPESP, 10-08-2011. [Consulta: 24 agost 2011].
  2. 2,0 2,1 Arnal, 27 «Projecte LLAMA (acrònim de Large Latin American Millimeter Array)». Butlletí de Divulgació Científica i Tecnològica del IAR, 7, 2009. ISSN: 1669-7871.

Enllaços externs