Diferència entre revisions de la pàgina «Oxigen líquid»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Sense canvi de mida ,  fa 5 anys
cap resum d'edició
[[Fitxer:Liquid Oxygen.png|thumb|El color blau de l'oxigen líquid en un [[vas Dewar]].]]
L''''oxigen líquid''' (també '''LOx''', '''LOX''' o '''Lox''' aen les indústries [[aeronàutica]], [[submarí|submarina]] i dels [[gasos]], de l'anglès ''liquid oxygen'') és una forma de l'element [[oxigen]]. Té un color blau pàl·lid i és fortament [[paramagnetisme|paramagnètic]]. L'oxigen líquid té una densitat d'1.,141 g/cm³ (1,141 kg/L) i és [[criogènia|criogènic]] (punt de congelació: 50,5 K (−222,65 °C), punt d'ebullició: -100,89 K (−182,96 °C) a 101,325 kPa (760 mmHg). En el comerç, l'oxigen líquid és classificat com a [[gas industrial]] i té un ús estès amb fins industrials i mèdics. L'oxigen líquid s'obté a partir de l'oxigen que existeix de formamanera natural a l'[[aire]] per [[destil·lació fraccionada]]. L'oxigen líquid té ununa [[ràtio d'expansió]] de 861:1 a 293,15 K (20 °C); per això, se l'utilitza en algunes aeronaus comercials i militars com a font d'oxigen respirable.
 
El LOX utilitzat en els [[coets]] espacials i aen la indústria aerospacialaeroespacial és una mescla d'oxigen líquid amb fins a un 25% d'[[ozó]] líquid i diversos additius per a estabilitzar aquest oxidant líquid.
 
A causa de la seva naturalesa criogènica, el LOX pot fer que els materials amb què entra en contacte es tornin extremament fràgils. L'oxigen líquid també és un agent oxidant molt potent: els materials orgànics es cremaran ràpidament i energètica en oxigen líquid. A més, si se'ls amara en LOX, materials com ara els conglomerats de carbó o [[negre de carbó]], etc., poden explotaresclatar impredictiblement a partir de fonts d'ignició com ara flames, espurnes o impactes lleus. Els [[petroquímic]]s solen presentar aquest comportament, incloent-hi l'[[asfalt]].
{{Commonscat}}
 
20.736

modificacions

Menú de navegació