Vés al contingut

Conca sedimentària: diferència entre les revisions

m
Corregit: -en que +en què
m (Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Sedimentary basins)
m (Corregit: -en que +en què)
En geologia, una '''conca sedimentària''' és qualsevol tret morfològic que pateixi subsidència i conseqüentment un reompliment degut a l'acumulació progressiva de [[sediment]] i/o productes volcànics. Tenen dimensions molt variables, entre un pocs i milers de quilòmetres quadrats, i es troben tant a dins o als [[marges continentals|marges dels continents]], a les [[depressió (geologia)|depressions]] i [[fossa marina|fosses marines]], etc. Degut a l'enterrament dels sediments, aquests són exposats a un increment de [[pressió]] que causa la seva [[litificació]]. Hom fa referència a l'estudi de les conques sedimentàries com a [[modelització de conca]] o [[anàlisi de conca]]. La principal importància social de les conques sedimentàries recau en el fet que s'hi donen les condicions ideals per a la maduració d'[[hidrocarbur|hidrocarburs]]. A més, l'estructura i edat del rebliment sedimentari de les conques constitueix el millor registre d'esdeveniments de formació tectònica i altres processos geològics. Segons la seva formació, les conques sedimentàries es classifiquen en:
* '''Conques sedimentàries d'avantpaís''': Formades junt a [[orogènesi|orògens]] compressius degut a la flexió de la [[litosfera]] terrestre sota el pes de les roques apilades durant la col·lisió tectònica. P. ex. Conca del [[Ganges]], a prop de l'[[Himàlaia]].
* '''Conques sedimentàries marginals''': Formades als mrges continentals, generalment davant de les desembocadures dels rius més importants. P. ex. Delta del [[Nil|Riu Nil]].
1.164.990

modificacions