Gènere (sociologia): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Gender
Línia 12: Línia 12:
* [[Teoria feminista]]
* [[Teoria feminista]]
* [[Teoria Queer]]
* [[Teoria Queer]]
* [[taxa rosa|Impost de gènere]]


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 01:07, 24 feb 2016

Els símbols de gènere, en aquest cas binaris, utilitzats per denotar organismes femenins (esquerra) i masculins (dreta), derivat dels símbols astrològics de Mart i Venus.

El gènere és, en sociologia i ciències socials, la construcció social d'allò que es considera masculinitat o feminitat, per exemple, és a dir, els trets, actituds, rols, etc., que una cultura determinada otorga en un moment donat a una persona en funció del seu sexe i de com es relaciona amb les persones segons el sexe que tenen. La identitat de gènere fa referència a la percepció que té l'individu el seu propi gènere, i pot o no correspondre's amb el seu sexe biològic.

És diferent del sexe, que és un element biològic, determinat per trets fisiològics (genitals) o genètics (cromosomes Y i X). Així, els conceptes de mascle, femella o hermafrodita, per exemple, farien referència al sexe d'una persona.

Als anys 70 del segle XX es va començar a parlar del gènere d'una persona com a la construcció dels diferents rols que la societat associa al sexe, definit per la biologia. Es consideraven els efectes socials i psíquics del fet que les femelles fosin femenines i els mascles masculins. Tendien a substituir sistemàticament al paraula "sexe" per "gènere", assumint implícitament que dona equival a feminitat i home a masculinitat.[1]

Tanmateix, a partir dels anys 90 del segle XX, el postmodernisme va fer notar que aquella classificació no tenia en compte les diferents orientacions sexuals ni altres diferències socioculturals i psicológiques. La teoria Queer i altres teories delaten la classificació en dos gèneres és un punt de vista únicament heterosexual i deconstrueixen la noció d'individu de la modernitat: raó universal, subjecte autònom, subjecte unitari, pensament dicotòmic.[1]

Vegeu també

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gènere
  1. 1,0 1,1 Les Fractures de L'Estructura Social, Universitat Autònoma de Barcelona, 2008. ISBN 9788449025648 (català)