Diferència entre revisions de la pàgina «Bisbe (Església Catòlica)»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: només es consagrat > només és consagrat
m (Corregit: seva darrera seu > seva darrer<!--sic-->a seu)
m (Corregit: només es consagrat > només és consagrat)
El sagrament de la [[Confirmació]] és normalment administrat per un bisbe a l'Església Llatina, però el bisbe pot delegar l'administració a un prevere. En cas que un adult rebi la plena comunió amb l'Església Catòlica el prevere que presideixi li administrarà la Confirmació.<ref>[http://www.intratext.com/IXT/ENG0017/_P31.HTM Canon 883.2]</ref> A les Esglésies Catòliques Orientals, la Confirmació (que allà rep el nom de [[Crismació]]) és normalment administrada per preveres i és atorgada al mateix temps que el [[baptisme]]. És només amb el poder del bisbe diocesà o de l'eparca beneir [[església (arquitectura)|esglésies]] i [[altar]]s, tot i que pot delegar-ho en un altre bisbe o, fins i tot, en un prevere.<ref>[http://www.intratext.com/IXT/ENG0017/_P4E.HTM Canon 1207]</ref>
 
El [[Dijous Sant]] els bisbes catòlics llatins presideixen la [[Crisma|Missa de la Crismació]]. Tot i que l'Oli dels Malalts pel sagrament de la [[Unció dels malalts]] es beneeix en aquesta Missa, aquest també pot ser beneït per qualsevol prevere en cas de necessitat. Només un bisbe pot consagrar el Crisma. A les Esglésies Catòliques Orientals el crisma només esés consagrat pels caps de les esglésies ''[[Sui iuris|sui juris]]'' (patriarques i metropolitans).
 
Només un bisbe o un altre ordinari pot concedir els ''[[imprimatur]]s'' pels llibres teològics, certificant que estan lliures d'errors morals o doctrinals; aquesta és una expressió de l'autoritat magistral i de responsabilitat en l'educació del bisbe.
1.143.162

modificacions

Menú de navegació