Diferència entre revisions de la pàgina «Berdibeg»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: el propi Karamzin > el mateix Karamzin
m (Corregit: -por de que +por que)
m (Corregit: el propi Karamzin > el mateix Karamzin)
Berdibeg havia estat nomenat poc abans de la mort del seu pare com a governador de l'[[Azerbaidjan]] i [[Arran]] amb seu a [[Tabriz]], però en emmalaltir Janibeg quan tornava a [[Saraitxuk]], fou cridat per si calia assolir el tron; Berdibeg, a suggeriment del general Tughlukbeg, va matar el pare per por que s'hagués acabat recuperant, i va pujar al poder. Les fonts russes diuen que va matar dotze dels seus germans un acte que estaria justificat per assegurar la successió dels fills propis, ja que en la llei mongola l'hereu era el germà.
 
Una de les primeres decisions fou enviar al general Iktar per atacar als prínceps russos però el metropolità [[Alexis]] va anar a Sarai i per la mediació de la reina Taidula, va aconseguir condicions favorables pels prínceps i per l'Església. No va passar gaire temps fins que hi va aparèixer un altre cap tàtar, que [[Nikolai Karamzín]] esmenta com el tsarévitx Mamat Khoja; va anar a Moscou oficialment per fixar els límits del gran principat amb el principat de [[Riazan]] però en realitat planejava saquejar el territori; el gran príncep [[Ivan]] va al·legar que com que havia complert les regulacions del khan, els tàtars tenien prohibit interferir en els afers interns del principat; Ivan s'atrevia a desafiar a Mamat Khoja perquè segurament Berdibeg no donava suport a l'expedició fora de la causa oficial; al seu retorn a l'Horda, Mamat va presumir d'haver matat a un favorit de Berdibeg i fou enviat al seu oncle Ornatch a [[Khwarezm]] (a [[Urgendj]]). [[Von Hammer]] el considera fill de Berdibeg, però això no és gens clar; el propimateix Karamzin, que l'esmenta com a tsarévitx, en parla com un parent llunyà.
 
El gran príncep Ivan, [[Basili de Tver]] i el seu nebot Vsevolod de [[Kholm]], van anar a l'Horda on foren confirmats en els seus governs.
1.141.440

modificacions

Menú de navegació