Diferència entre revisions de la pàgina «Bisbe (Església Catòlica)»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: que es portat > que és portat
m (Corregit: la pròpia parella > la mateixa parella)
m (Corregit: que es portat > que és portat)
El vestit de diari dels bisbes de l'Església Llatina pot ser una [[sotana]] negre (blanca als països tropicals), amb rivet amarant i [[faixí]] morat, conjuntament amb la [[creu pectoral]] i l'[[anell episcopal]]. La Instrucció sobre el vestuari dels prelats de 1969 senyala que el vestit d'ús ordinari pot ser una sotana senzilla sense rivet.<ref>[http://www.fiu.edu/~mirandas/instruction69.htm Instruction on the Dress, Titles and Coats-of-Arms of Cardinals, Bishops and Lesser Prelates, 28 March 1969], 14</ref> Des de 1969, un vestit negre amb camisa clerical ha esdevingut molt habitual.
L'[[hàbit coral]] d'un bisbe de l'Església Llatina, que esés portat quan assisteix a cerimònies litúrgiques però no les celebra, consisteix en una sotana morada amb el rivet amarant, el [[roquet]], el [[solideu]] morat, la [[birreta]] morada amb una borla i la [[creu pectoral]]. La [[capa pluvial]] es pot portar, però només el bisbe de la diòcesi i en ocasions especialment solemnes.<ref>''Caeremoniale Episcoporum'', 64</ref>
 
La [[mitra]], el [[solideu]] i l'[[estola]] són habitualment portades pels bisbes quan presideixen funcions litúrgiques. A les funcions litúrgiques diferents de la [[Missa]] el bisbe habitualment vesteix la [[capa pluvial]]. Quan es troba fora de la seva diòcesi quan celebra solemnement arreu amb el consentiment de l'[[ordinari]] local, també va servir el [[bàcul pastoral]].<ref>''Caeremoniale Episcoporum'', 59</ref> Quan celebra la [[Missa]] un bisbe, igual que un [[prevere (catolicisme)|prevere]] vesteix la [[casulla]]. El ''[[Caeremoniale Episcoporum]]'' recomana, però no imposa, que en les celebracions solemnes un bisbe també ha de vestiur una [[dalmàtica]], que sempre pot ser blanca, sota la casulla, especialment quan administra el sagrament de l'[[orde sacerdotal]], beneeix un abat o abadessa, o dedica un altar o una església.<ref>''Caeremoniale Episcoporum'', 56</ref> El ''Caeremoniale Episcoporum'' ja no fa menció als [[guants litúrgics]], a les [[sandàlies pontifícies]], als [[mitjons litúrgics]] (també coneguts com a [[coturns]]), al [[manípul (ornament)|manípul]], o als estris abans prescrits pel cavall del bisbe.
1.143.162

modificacions

Menú de navegació