Vés al contingut

Seqüència principal: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
La seqüència principal no segueix una corba completament homogènia; això és conseqüència principalment de les incerteses observacionals que afecten sobretot la distància a què es troba l'estel en qüestió, així com els [[estel binari|estels binaris]].
 
Tanmateix, fins i tot una observació perfecta produiria una seqüència principal borrosa, ja que la [[massa]] no és l'únic paràmetre d'un estel. La seva composició química i estat evolutiu també canvien lleugerament la posició d'un estel en la seqüència principal. També ho fan els companys propers, la rotació o els camps magnètics, entre d'altres. De fet, hi ha estels molt [[pobre en metall|pobres en metall]] ([[Estrella subnana|subnans]]) que es troben just a sota de la seqüència principal, malgrat que fusionen [[hidrogen]], i marquen el límit inferior del marge d'incertesa de la seqüència principal a causa de la composició química.
 
Els [[astrònom]]s es refereixen ocasionalment a la "seqüència principal d'edat zero" (''zero age main sequence'' - ''ZAMS''). Es tracta d'una línia calculada amb models virtuals del punt en què es trobarà un estel quan comenci la fusió d'hidrogen; la seva lluminositat i temperatura de superfície solen augmentar amb l'edat a partir d'aquest punt. Els estels solen entrar a la seqüència principal, i sortir-ne, quan neixen o quan comencen a apagar-se, respectivament.
28.247

modificacions