Vés al contingut

Gudea: diferència entre les revisions

6 octets eliminats ,  fa 6 anys
Canvi de transcripció
(Transcripció incorrecta)
(Canvi de transcripció)
[[Fitxer:Head Gudea Louvre AO13.jpg|thumb|Gudea.]]
'''Gudea''' va ser ''ensi'' (príncep) de [[Lagash|Lagaix]] del [[2144 aC]] al [[2124 aC]]. Va succeir el seu sogre [[Urbaba]], i és per això que se'l considera un usurpador. Abans del seu regnat,<ref> [http://cdli.ucla.edu/tools/yearnames/HTML/T4K2.htm Noms dels anys de regnat] </ref> els reis de Lagash només tenien el títol d'[[ensi]], però Gudea es va fer dir "déu de LagashLagaix", almenys una vegada.
 
De Gudea, consta el domini sobre Lagaix, [[Girsu]], [[Ur]], [[Eridu]], [[Nippur]], [[Adab]], [[Uruk]] i [[Badtibira]]. Es fa esment d'una expedició als regnes d'[[Regne d'Elam|Elam]] (Susa) i d'[[Anshan|Anxan]], però sembla que va ser una expedició de càstig per una expedició anterior elamita, més que no de conquesta. Es creu que Gudea va ser, doncs, un rei relativament pacífic, que buscava més el comerç que la dominació.
 
Va comerciar amb [[Dilmun]], [[Melukhkha]] i [[Magan]] i un país de nom ''[[Gubin]]'', que se suposa que és Djebel al-Akhdar, al fons del Golf d'[[Oman]]. Uns altres llocs on va arribar el comerç de Lagash van ser: la regió muntanyosa de Bakhtiar, Adamdun, Aratta, Kimash, Kalagad (al nord de Djebel al-Hamrin), Magda i Barme (a l'entorn de Kirkuk), de les regions de l'Eufrates mitjà i Síria, de Basalla o [[Basar]], i de la veïna Tidan, d'[[Urshu]], d'[[Ebla]] a l'alt Eufrates; del [[Muntanyes del Taure|Taure]], de Menua, de Khakhkhum, i de la muntanya Uringeraz (cap a la zona del Taure).
Usuari anònim