Vés al contingut

National Archives and Records Administration: diferència entre les revisions

revisió ortogràfica
mCap resum de modificació
(revisió ortogràfica)
{{ortografia|data=agost de 2015}}
[[Fitxer:National Archives.jpg|thumb|333px|La façana de l'edifici de l'Administració Nacional d'Arxius i Registres, en Constitution Avenue.]]
La '''National Archives and Records Administration''', també coneguda pel seu [[acrònim]] '''NARA''' en anglès (en català Administració Nacional d'Arxius i Registres) és una [[Agència governamental|agència]] independent adscrita al [[Govern federal dels Estats Units]], que protegeix i documenta els registres governamentals i històrics. Procura que l'accés públic a aquests documents sigui eltan majorgran com sigui possible. La NARA és responsable de publicar les actes del [[Congrés dels Estats Units]], proclamacions presidencials, ordres executives i regulacions federals. L'agència treballa de forma estreta amb estudiosos i amb la finalitat de facilitar les seves recerques.
 
== Història ==
Originalment, cada branca i agència del govern dels Estats Units era responsable de mantenir els seus propis documents, quei aquest sistema sovint donava lloc a la pèrdua i destrucció de registres. EnEl 1934, el Congrés va crear mitjançantper llei l'Administració Nacional de Documents amb la finalitat de centralitzar la cura dels arxius federals. El seu cap administrador rep el títol d'«arxivista dels Estats Units». EnEl 1949, l'Administració Nacional d'Arxius es va incorporar a l'Administració General de Serveis, però enel 1985 es va convertir en una agència independent, coneguda com a NARA (National ArxivisArchives and Records Administration: Administració Nacional d'Arxius i Registres dels Estats Units).
 
La majoria dels documents a cura de la NARA són de domini públic, a causaja que els treballs del Govern federal estan exclosos de la protecció de [[drets d'autor]]. No obstant això, alguns documents que han entrat a cura de la NARA des d'altres fonts podrien encara estar protegits per drets d'autor o acords de donant. L'administració NARA també emmagatzema documents classificats i els monitors de la seva Oficina de Vigilància de Seguretat d'Informació estableixen la política que correspon a la classificació de seguretat del sistema de Govern nord-americà.
 
Els ''holdings''documents de la NARA estan classificats en "''grups documentals"'', reflectintque reflecteixen el departament governamental o agència del que sónqual originarisprovenen. Els arxius inclouen documents en paper, microfilms, fotogrames, vídeos i mitjans electrònics.
 
Molts dels documents més sol·licitats de l'administració NARA sovint són utilitzats freqüentment per a recerques genealògiques. Això inclou els censos des de 1790 fins a 1930, així com llestesllistes de passatgers de vaixells i documents de [[Naturalització|nacionalització]].
 
== Instal·lacions i exposició ==
=== Edifici de l'Administració Nacional d'Arxius ===
[[Fitxer:USA-Archives of the United States of America0.jpg|thumb|Arxius dels Estats Units.]]
L'Edifici dels Arxius Nacionals, conegut de manera informal com ArxivisArchives I, està situat al Nordnord del [[National Mall]], ena la Constitution Avenue (a la ciutat de [[Washington DC|Washington]]), i va obrir comser la seva seu central original ende 1935la institució. AlbergaInaugurat el 1835, alberga les còpies originals dels tres documents de la formació dels Estats Units i del seu Govern:
* La [[Declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica]], de 4 de juliol de 1776.
* La [[Constitució dels Estats Units]], de 17 de setembre de 1787.
* La [[Declaració de Drets de la Constitució dels Estats Units]], de 15 de desembre de 1791.
Així com una ''Carta magna'' confirmada per [[Eduard I d'Anglaterra]] enel [[1297]], que es va presentar com a cortesia de la Fundació Perot. Aquests documents estan exposats al públic a la sala principal dels Arxius Nacionals, que es diu laanomenada ''Rotonda dels Furs de la Llibertat.'' Les fotografies amb flaix dels documents estan prohibides, perquè els flaixos poden deteriorar-los amb el temps. No hi ha cap línia per veure els documents individualment (encara que hi ha una línia per creuar la mateixa rotonda, és una exhibició parcial lateral a través de la línia on es conserva la Carta Magna) en els Arxius Nacionals i als visitants se'ls permet caminar de document en document segons vulguin.
 
L'Edifici dels Arxius Nacionals també mostra altres importants documents històrics dels Estats Units com la ''[[Compra de la Louisiana]]'' i la ''[[Proclamació d'Emancipació]]'', així com col·leccions de fotografies i altres artefactes nord-americans històricament i culturalment significatius.
=== Arxius Nacionals a College Park ===
[[Fitxer:US National Archives II.jpg|thumb|Instal·lació de la NARA en el College Park, pertanyent a la [[Universitat de Maryland]].]]
A causa de les limitacions d'espai, enel 1994 la NARA va obrir una segona instal·lació, coneguda de manera informal com ArxivisArchives II, al campus del College Park de la [[Universitat de Maryland]]. Les dues institucions s'ocupen de múltiples iniciatives.<ref>[http://www.archives.gov/era/presentations/innovations/it-conference-sponsors.html archives.org - sponsors de una conferencia de IT]</ref>
 
=== Instal·lacions Regionals ===
També hi ha dotze instal·lacions d'Arxius Regionals en totstota elsla Estats UnitsUnió, i les dues grans instal·lacions ende Sant Luis (Missouri) constitueixconstitueixen el ''National Personnel Records Center.'' No obstant això, l'Edifici dels Arxius Nacionals al centre de Washington continua tenint una col·lecció d'enregistraments tan gran com tots els Censos Federals d'enregistraments existents, llistes de passatgers de vaixells, enregistraments d'unitats militars des de la [[Guerra de la Independència dels Estats Units]] fins a la [[Guerra filipino-estatunidenca]], enregistraments del Govern Confederat i els enregistraments del Freedmen's Bureau, de Freedmenypensions dei les pensions/terrespropietats.
 
=== Biblioteques presidencials ===
* Biblioteca i Museu Presidencial de George H. W. Bush a [[College Station]] (Texas).
* Biblioteca i Museu Presidencial de William J. Clinton a [[Little Rock]] (Arkansas).
Els Arxius Nacionals mantenen un Projecte de Materials Presidencials de Nixon com en la instal·lació d'ArxiusArchives II, ena College Park, Maryland. El "Projecte Nixon" estàva transferinttransferir actualmentel (2007) tot el seu material a la recentment oberta Biblioteca i Museu Presidencial de Richard Nixon, a Yorba Linda (Califòrnia).
 
=== Controvèrsia de 2006 sobre la reclassificació ===
Al març de [[2006]], va ser revelat (per part dels arxivistes dels Estats Units) en una audiència pública, un memoràndum de conciliació entre l'administració NARA i diverses agències governamentals que existien per "reclasificarreclassificar", per exemple, van renunciar de publicar certs documents en nom de la seguretat nacional i ho van fer de manera que els investigadors no poguessin descobrir el procés.<ref>[http://www.gwu.edu/~nsarchiv/news/20060411/index.htm gwu.edu] (11 de abril de 2006)</ref>
 
=== Aliança amb Google ===
El 24 de febrer de 2006, l'administració NARA va llançar una nota de premsa anunciant una empresainiciativa conjunta amb l'empresa nord-americana [[Google]] per digitalitzar i oferir eletrònicen format electrònic els vídeos de NARA de manera gratuïta.<ref>[http://www.archives.gov/press/press-releases/2006/nr06-64.html Nota de prensa de 2006 que comunica la participación de Google para digitalizar videos].</ref>
 
=== Altres aliances ===
El 10 de gener de 2007, la l'administració NARA i l'empresa Footnote van llançar un projecte per [[Convertidor analògic-digital|digitalitzar]] documents històrics i proporcionar-los en línia.<ref>[http://footnote.com/nara.php NARA], Footnote.com (en anglés).</ref><ref>[http://web.archive.org/web/http://archives.gov/press/press-releases/2007/nr07-41.html Nota de prensapremsa de 2007 que comunica el proyectoprojecte parade digitalizardigitalitzar documentosdocuments históricoshistòrics.]</ref>
 
El 30 de juliol de 2007, la l'administració NARA va anunciar que posaria milers de documents històrics disponibles a la venda a través de la subsidiària d'Amazon.com, CreateSpace (antiga CustomFlix), especialitzada en la distribució de DVD, CD i llibres sota demanda.<ref>{{ref-web|títol= Miles de películas de los Archivos Nacionales estarán disponibles a través de CustomFlix Labs | url = http://www.archives.gov/press/press-releases/2007/nr07-122.html | consulta= 3 d'agost de 2007}}</ref>
 
== Arxivista dels Estats Units ==
L'arxivista dels Estats Units és l'oficial cap de supervisió d'operacions de la NARA (Administració Nacional d'Arxius i Registres dels Estats Units). El primer arxivista, R. D. W. Connor, va començar a servir enel 1934, quan el Congrés dels Estats Units va crear els Arxius Nacionals. Els archivistasarxivistes van servir com a oficials subordinats en altres agències governamentals fins que l'Administració Nacional d'Arxius i Documents dels Estats Units] va arribar a ser una agència independent l'1 d'abril de 1985.
 
== Referències ==
57

modificacions