Rellotge de butxaca: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: constància de que es > constància que es
m Corregit: - nom de '' ous de + nom d{{'}}''ous de
Línia 6: Línia 6:
Els rellotges de butxaca, que fins a la [[primera guerra mundial]] van ser el tipus de rellotge més comú, actualment estan en desús, ja que han estat substituïts pel [[rellotge de polsera]].
Els rellotges de butxaca, que fins a la [[primera guerra mundial]] van ser el tipus de rellotge més comú, actualment estan en desús, ja que han estat substituïts pel [[rellotge de polsera]].


Van sorgir a [[Europa]] a mitjans del [[segle XV]], poc després d'aplicar a la [[rellotge|rellotgeria]] la molla espiral. Els primers exemplars tenien forma cilíndrica, variant molt i amb rars capritxos, i des del començament del [[segle XVI]] ja hi ha constància que es construïen regularment rellotges de butxaca a [[Alemanya]] i a [[Itàlia]].<ref name="Brewster1832">{{ref llibre|autor=Sir David Brewster|títol=The Edinburgh encyclopaedia|url=http://books.google.cat/books?id=xQ0bAQAAMAAJ&pg=PA502&dq=pocket+watch+invention&hl=ca&sa=X&ei=ZNInUZnKDYnBhAfnpIGQDA&ved=0CDwQ6AEwAg#v=onepage&q=pocket%20watch%20invention&f=false|consulta=22 February 2013|any=1832|editorial=J. and E. Parker|pàgines=502–}}</ref> Un particular exemple eren els que es feien a [[Nuremberg]] (per exemple els que realitzava el mestre [[Peter Henlein]]) que tenien forma ovoide, d'on deriva el famós nom de '' ous de Nuremberg ''.
Van sorgir a [[Europa]] a mitjans del [[segle XV]], poc després d'aplicar a la [[rellotge|rellotgeria]] la molla espiral. Els primers exemplars tenien forma cilíndrica, variant molt i amb rars capritxos, i des del començament del [[segle XVI]] ja hi ha constància que es construïen regularment rellotges de butxaca a [[Alemanya]] i a [[Itàlia]].<ref name="Brewster1832">{{ref llibre|autor=Sir David Brewster|títol=The Edinburgh encyclopaedia|url=http://books.google.cat/books?id=xQ0bAQAAMAAJ&pg=PA502&dq=pocket+watch+invention&hl=ca&sa=X&ei=ZNInUZnKDYnBhAfnpIGQDA&ved=0CDwQ6AEwAg#v=onepage&q=pocket%20watch%20invention&f=false|consulta=22 February 2013|any=1832|editorial=J. and E. Parker|pàgines=502–}}</ref> Un particular exemple eren els que es feien a [[Nuremberg]] (per exemple els que realitzava el mestre [[Peter Henlein]]) que tenien forma ovoide, d'on deriva el famós nom d{{'}}''ous de Nuremberg ''.


== Influència en la cultura popular ==
== Influència en la cultura popular ==

Revisió del 21:56, 8 abr 2016

Rellotge de butxaca.
Rellotge de butxaca del segle XVI ("Taschenuhr") fet per Peter Henlein

El rellotge de butxaca és un tipus de rellotge mecànic, usualment de corda, que per la seva petita mida es pot portar en una butxaca i, en general, té una cadeneta per subjectar-lo a la butxaca de l'armilla o els pantalons.

Els rellotges de butxaca, que fins a la primera guerra mundial van ser el tipus de rellotge més comú, actualment estan en desús, ja que han estat substituïts pel rellotge de polsera.

Van sorgir a Europa a mitjans del segle XV, poc després d'aplicar a la rellotgeria la molla espiral. Els primers exemplars tenien forma cilíndrica, variant molt i amb rars capritxos, i des del començament del segle XVI ja hi ha constància que es construïen regularment rellotges de butxaca a Alemanya i a Itàlia.[1] Un particular exemple eren els que es feien a Nuremberg (per exemple els que realitzava el mestre Peter Henlein) que tenien forma ovoide, d'on deriva el famós nom d'ous de Nuremberg .

Influència en la cultura popular

Al cinema i la televisió, balancejant un rellotge de butxaca davant de la cara d'un personatge comunament s'espera induir la hipnosi. També es poden emprar per trobar el nord geogràfic.[2]

En el manga i l'animi Fullmetal Alchemist, Edward Elric porta un rellotge de butxaca de plata, que es lliura a tots els Alquimistes estatals. El grava amb les paraules "Never Forget 3.Oct.11" dins de la tapa i el segella amb alquímia per recordar la seva promesa de recuperar el seu cos original.

Vegeu també

Referències

  1. Sir David Brewster. The Edinburgh encyclopaedia. J. and E. Parker, 1832, p. 502– [Consulta: 22 febrer 2013]. 
  2. Yakov Perelman; Arthur Shkarovsky-Raffe. Astronomy for Entertainment. The Minerva Group, Inc., 1 April 2000, p. 28–. ISBN 978-0-89875-056-0 [Consulta: 22 febrer 2013]. 

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rellotge de butxaca