Borsa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: - altres de economia solcialista, + altres d'economia solcialista,
Línia 7: Línia 7:


== Etimologia, origen i història de les borses ==
== Etimologia, origen i història de les borses ==

[[Fitxer:Brugge - Saaihalle en beurs.jpg|thumb|left|[[Bruges]], Casa de la família van der Bursen {{mida|1=(al mig)}}]]L'origen de la borsa com a institució data del final del [[segle XV]] a les fires medievals d'[[Europa]] Occidental, en aquestes fires es van iniciar les transaccions de títols de [[valors mobiliaris]].

La paraula "Borsa" va aparèixer a la ciutat de [[Bruges]] ([[Bèlgica]]) al final del [[segle XVI]]. Els comerciants se solien reunir per a portar a terme els seus negocis, en un local que era propietat de Van der Bursen (d'aquí ve la paraula borsa, ''bürse'' significa borsa en holandès).

El nom en anglès per a la borsa, "stock market", probablement prové del nom d'un mercat londinenc de peixos i carns del segle XV, anomenat Stock Exchange, que va rebre aquest nom pel fet que s'havia construït en un lloc on hi havia un parell de pilons que s'utilitzaven per castigar els delinqüents. Exactament, no se sap d'on venen les paraules "stock" (en català accions) i "bonds" (en català bons), però les arrels etimològiques de les mateixes vénen d'objectes físics. Stock prové de l'antic anglès stocc, que significa tronc d'arbre, i bond prové del verb unir. Existeix una teoria que explica que, per deixar constància de la participació en una empresa, es prenia un garrot o un pal i se li feien osques per cada part que li pertanyés.

El [[1460]] es va crear la borsa d'[[Anvers]], primera institució borsària de la modernitat. El [[1570]] es va crear la [[borsa de Londres]] i el [[1955]] la de [[Lió]]. La [[borsa de Nova York]] va néixer el [[1792]] i la de [[París]] el [[1794]]. La de [[Madrid]] es va reconèixer oficialment el [[1831]]. Després van seguir [[Bilbao]] ([[1890]]), [[Barcelona]] ([[1915]]) i [[València]] ([[1980]]).


== Importància de la Borsa ==
== Importància de la Borsa ==

Revisió del 17:00, 11 abr 2016

Entrada de la Borsa de Barcelona.

Una borsa (en anglès: stock exchange) és la part més important del mercat de valors, un mercat on es compren i venen valors mobiliaris com ara accions, obligacions, i derivats sota la llei de l'oferta i la demanda. La seva principal funció és la d'oferir una estructura operativa a les operacions financeres, registrant i supervisant els moviments efectuats pels demandants i oferents de valors mobiliaris. A més, donen fe de cotitzacions i informen els inversionistes de la situació financera i econòmica de les empreses així com del comportament dels seus valors. Al llarg de la història les borses han estat radicades en una seu física on els seus membres realitzen negociacions de compra i venda d'accions de societats o companyies anònimes, també negocien bons públics i privats, certificats, títols de participació i una varietat d'instruments d'inversió.

Les borses de valors fomenten l'estalvi i la inversió a llarg termini, enfortint el mercat de capitals i impulsant el desenvolupament econòmic i social d'un país. Els participants en l'operació de les borses són bàsicament els demandants de capital (les empreses, els organismes), els oferents de capital (estalviadors, inversionistes) i els intermediaris. La negociació en les borses de valors s'efectua a través d'intermediaris que són membres de la Borsa, coneguts usualment amb el nom de corredors, societats de corretatge de valors, cases de borsa, agents de borsa o comissionistes, d'acord amb la denominació que reben en les lleis de cada país.

La primera Borsa es va crear a Amsterdam els primers anys del segle XVII. Actualment n'hi ha en molts països, i la més important del món és, a hores d'ara, la Borsa de Nova York, que recentment va començar la seva transformació per a convertir-se en una xarxa electrònica de negociació similar al mercat Nasdaq, també nord-americà, que està desenvolupant un procés per a assolir l'autorització per a convertir-se en una borsa de valors. Existeixen borses de valors gairebé en tots els països, tret d'alguns molt petits i altres d'economia solcialista, com ara Cuba i Corea del Nord.

Etimologia, origen i història de les borses

Importància de la Borsa

Funcionament i propòsits

La borsa de valors és una de les més importants vies per a les empreses per aconseguir capital. Això permet a les empreses entrar en l'àmbit públic o fer una expansió de capital. La liquiditat d'un mercat permet als inversors de vendre els valors de les empreses de forma ràpida i fàcil. Aquesta és una de les característiques més atractives d'invertir en accions, comparat amb altres inversions menys líquides com podria ser la inversió immobiliària.

La història ens ha demostrat que el preu de les accions i altres actius és una important part de la dinàmica de l'activitat econòmica, i pot influenciar o ser un indicador del moment social. Una alça dels preus de les accions, per exemple, tendeix a estar associat amb un creixement de la inversió o a la inversa. El preu de les accions també afecta la riquesa de les famílies i el seu consum. Per tant, els bancs centrals tendeixen a seguir un control i el comportament del mercat borsari tendeix, en general, a suavitzar la major part de les operacions del funcionament del sistema financer.

Els mercats borsaris actuen també com a cambres de compensació per a cada transacció, això significa que recullen i entreguen les accions, i garanteixen el pagament al venedor del valor. Això elimina el risc per al comprador o venedor individual que la part contrària no pugui complir amb la transacció.

Mètodes d'inversió

Els dos mètodes majoritàriament emprats a l'hora d'invertir per tal de determinar si una inversió és bona o no són l'anàlisi fonamental i l'anàlisi tècnica.

Vegeu també

Enllaços externs