Vés al contingut

Xirazi: diferència entre les revisions

5 bytes afegits ,  fa 6 anys
m
Canvis menors, neteja, replaced: <references /> → {{referències}}, segle XX → {{segle|XX}}, vertadera → veritable AWB
m (Corregit: exilat > exiliat)
m (Canvis menors, neteja, replaced: <references /> → {{referències}}, segle XX → {{segle|XX}}, vertadera → veritable AWB)
'''Xirazi''', de [[Xiraz]] a [[Pèrsia]], és una dinastia que va governar al [[sultanat de Kilwa]] i el nom donat als emigrants perses a l'Àfrica. La [[nisba]] ''xirazi'' està testimoniada per primer cop el 1506. Consta en dos segells que figuren a un tractat de [[4 de novembre]] de [[1776]] entre el sultà de Kilwa i un comerciant d'esclaus francès. Les cases reials de [[Pate]], [[Malindi]], [[Mombasa]], [[Vumba]] i Kilwa es considera que són totes d'origen xirazi (és a dir procedents en origen de Xiraz, però més aviat de Pèrsia, cosa que no està demostrada). El fet de l'emigració xirazi a Àfrica va tenir tanta força que a la meitat del {{segle |XX}} un partit de [[Zanzíbar]] va agafar el nom d'Afro-Shirazi (en oposició als interessos àrabs-omanites) i va acabar ocupant el poder.
 
 
* 1. (957) Ali ibn al-Hassan - fundador de Kilwa
* 2. (?) Muhammad ibn Ali ('Ali Bumale', fill de l'anterior) - governà quaranta anys. No tenia fills.
* 3. (996) Ali ibn Bashat ('Ali Busoloquete', nebot o cosí de l'anterior) elegit pels colonitzadors de Kilwa. Era el fill de Bashat, el germà de soldà Ali ibn al-Hassan; Bashat havia estat designat pel seu germà com el primer governant de Mafia. El fill de Bashat Ali governà Kilwa quatre anys i mig.
* 4. (1003) Dawud ibn Ali (fill de l'anterior) - deposat després de quatre anys per Matata Mandalima, rei de Changa/Xanga.<ref>''Changa'' és el nom donat per les cròniques per a un regne bantu de terra ferma que repetidament va atacar la Kilwa colonial. És una referència possible a la dinastia de '[[Changamire]]' que, al segle XV, començava a desafiar la senyoria del Monomotapa i el va acabar enderrocant i establint la confederació [[Rozwi]]. El Changamire no se sap que existís a l'època que les cròniques suggereixen, i estaven començant a emergir a l'època quan la crònica fou escrita, i per tant pot ser una referència als seus avantpassats. </ref> Dawud va fugir a l'illa de Màfia, on va morir.
* 5. Khalid ibn Bakr ('Ali Bonebaquer'; deia ser nebot de Matata Mandalima), instal·lat com governant de Kilwa pel rei de Changa. Governà només dos anys, deposat en una revolta de colonitzadors perses.
* 6. (1005) al-Hassan ibn Suleiman ibn Ali (nebot de Dawud) - instal·lat per colonitzadors perses després de la revolta contra el titella de Changa, va governar 16 anys.<ref>la Crònica de Zanzíbar diu que al-Hassan fugí a Zanzíbar després d'una segona invasió del rei de Changa, que instal·là un emir usurpador, Muhammad ibn al-Hussein al-Mundhiri. Però l'usurpador va caure tot seguit en un aixecament popular, i el soldà exiliat al-Hassan fou restaurat. </ref>
* 7. (1042-1110?) Ali ibn Dawud I (fill de Dawud, nebot d'al-Hassan)- governà 60 anys.
* 8. Ali ibn Daud II (nét d'Ali ibn Dawud) - governà 6 anys, fou un tirà boig, deposat per la gent de Kilwa, i condemnat a morir en un pou.
* 10. (1129) Suleiman (de llinatge reial) - deposat i decapitat per la gent de Kilwa després de només dos anys.
* 11. (1131) Dawud ibn Suleiman (fill de l'anterior), va fer fortuna a Sofala, abans de ser anomenat a Kilwa - va governar 40 anys.
* 12.(1170) Suleiman ibn al-Hassan ibn Daud (fill del novè soldà al-Hassan), un dels més grans de soldans Kilwa, al qual s'atribueix la conquesta de molta de la Costa Suahili, amb Sofala, Pemba, i Zanzíbar, per al govern de Kilwa; responsable d'aixecar molts edificis a Kilwa mateix, incloent-hi la seva fortalesa de pedra i palaus, que transformaren la ciutat en una vertaderaveritable metròpoli. 18 anys de govern.
* 13. (1189) Dawud ibn Suleiman (fill de l'anterior) governà 2 anys.
* 14. (1190) Talut ibn Suleiman (germà de l'anterior) governà 1 any.
* 18. (1263-7) Ali ibn Dawud (connexió incerta), va governar 14 anys.
 
== Bibliografia ==
*J. de V. Allen, The Shirazi problem in East African coastal history, Paideuma, XXVIII, 1982
 
== Referències ==
{{referències}}
<references />
 
[[Categoria:Dinasties musulmanes d'Àfrica]]
403.278

modificacions