I Walk the Line: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: 1988 pel ''[[Efectiu > 1988 per ''[[Efectiu
m Suprimida Categoria:1956; Afegida Categoria:Obres del 1956 usant HotCat
Línia 64: Línia 64:


{{ORDENA:I Walk The Line}}
{{ORDENA:I Walk The Line}}
[[Categoria:1956]]
[[Categoria:Obres del 1956]]
[[Categoria:Country]]
[[Categoria:Country]]
[[Categoria:Senzills]]
[[Categoria:Senzills]]

Revisió del 00:10, 2 maig 2016

Infotaula d'àlbumI Walk the Line
Tipuscançó Modifica el valor a Wikidata
ArtistaJohnny Cash
Publicat1956 Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
CompositorJohnny Cash
LletresJohnny Cash i DP Modifica el valor a Wikidata
ProductorSam Phillips
Format7" single
Musicbrainz: ba883522-bf5a-37b5-b6b8-7572e139c6d7 Modifica el valor a Wikidata

"I Walk the Line" és una cançó escrita per Johnny Cash i enregistrada el 1956. La tocava amb l'ajuda de Marshall Grant i Luther Perkins, dos mecànics que el seu germà li va presentar després de llicenciar-se de les Forces Aèries. Cash i la seva muller, Vivian estaven vivint a Memphis, Tennessee a l'època. Cash era el líder del grup i va presentar als altres membres Sam Phillips de Sun Records. El 1955 començaven a enregistrar sota l'etiqueta de Sun Records. Després de tres intents amb índexs d’audiència moderats, "I Walk the Line" es va convertir en un hit número u al Billboard. El single romania al Billboard durant més de 43 setmanes, i se’n venien sobre 2 milions de còpies.[1]

Sò de fons de la cançó

La progressió d'acords és única perquè la cançó va ser inspirada per un accident al rebobinar cap enrere la reproducció de la guitarra en la gravadora de Cash, mentre ell estava en les Forces Aèries estacionades a Alemanya. Més tard, en una entrevista telefònica, en Cash va declarar: "Vaig escriure la cançó darrere de l'escenari una nit el 1956 a Gladewater, Texas. Jo m'havia acabat de casar en aquell moment, i suposo que va ser per devoció a la meva promesa."[2] Després de l'escriptura de la cançó va tenir una discussió amb el seu company l’actor Carl Perkins, que el va encoratjar a adoptar "I Walk the Line" com a títol de la cançó. Cash havia previst originalment la cançó com una balada lenta, però el productor Sam Phillips preferia un arranjament més ràpid,[3] finalment Cash va tenir èxit al trobar el tempo adequat.

Una vegada interpretant la cançó en el seu programa de televisió, Cash va dir a l'audiència, amb un somriure: "La gent em pregunta per què faig un brunzit cada vegada que canto aquesta cançó. És per aconseguir el meu to ". El brunzit era necessari, ja que la cançó exigia que Cash canviés la clau unes quantes vegades mentre el cantava.

La cançó s'enregistrava originalment a Sun Studio el 2 d'abril, de 1956, i es presentava l'1 de maig. Passava sis setmanes al primer lloc en les llistes U.S. country Juke Box dels EUA aquell estiu, una setmana a les llistes Joquei de C&W i el número dos a les llistes de Best Seller de C&W.[4]"I Walk the Line" també arribava al número dinou a les llistes de música pop.[5]

La cançó es reenregistrava quatre vegades durant la carrera d'Efectiu. El 1964 pel Camino la Línia àlbum, una altra vegada el 1969 pel A San Quentin àlbum, el 1970 pel Camino la Línia banda sonora, i finalment el 1988 per Efectiu Clàssic: Rebedor de Sèrie de Fama àlbum.

El 2004 Rolling Stone classifica la cançó a #30 sobre la seva llista de les 500 Cançons Més Grans De Tot El Temps.[6]

Escriptura i Composició

La cançó és molt simple i com la majoria de les cançons d'Efectiu, les líriques expliquen una història a més que no la música transmet. (ha aconseguit una manera que em guardi en el seu costat/Et donar-me causa per amor que no puc amagar/per a vostè sé que intentaria fins i tot girar la marea).

Es basa en el "boom-chicka-boom" o ritme de "trens de mercaderies" comú en moltes de les cançons d'Efectiu. En l'enregistrament original de la cançó, hi ha un canvi clau entre cada un dels cinc versos, i l'Efectiu brunzeix la nota d'arrel nova abans de cantar cada vers. El vers final, un reprise del primer, es canta una plena octava més baixa que el primer vers. Segons Efectiu, li encantava el so d'un tambor de trampes, però els tambors no s'utilitzaven en la música de país altra vegada llavors, així posava un paper en les seves cordes de guitarres i creava el seu propi "tambor de trampes" únic.

Covers

El 1998, Rodney Crowell cobria la cançó com a duet amb Efectiu a l'àlbum de Crowell El Nen D'houston. Aquesta versió es titulava "Camino la Línia Revisitada" i culminava al número 61 a les cartes de música de país.[7]

Degà que Martin també enregistrava una versió d'aquesta cançó, el francès Dj LAURENT WOLF feia tan també. Bobby Darin cantava una paròdia d'aquesta cançó vivament al Flamingo Las Vegas. Dax feia un World of Warcraft parody d'aquesta cançó que Aggro anomenat és meu (La Cançó de Tanc).

Posicions a les llistes

Chart (1957) Peak
position
U.S. Billboard Hot Country Singles 1
U.S. Billboard Hot 100 17

Referències

  1. Cash Johnny - Biografia." Cmt.com. Mtv Networks. Web. http://www.cmt.com/artists/az/cash_johnny/bio.jhtml%7C Consulta 2010-07-11
  2. Horstman, Dorothy (1976). Sing Your Heart Out, Country Boy, Country Music Foundation. p. 144.
  3. Grant, Marshall (2006). I Was There When It Happened: My Life With Johnny Cash, Cumberland House Publishing. p. 54.
  4. Whitburn, Joel. The Billboard Book Of Top 40 Country Hits: 1944-2006, Second edition. Record Research, 2004, p. 74. 
  5. Whitburn, Joel. The Billboard Book of Top 40 Hits: Eighth Edition. Record Research, 2004, p. 110. 
  6. «The RS 500 Greatest Songs of All Time». RollingStone.com. [Consulta: 2 juny 2007].
  7. Whitburn, Joel. Hot Country Songs 1944 to 2008. Record Research, Inc, 2008, p. 109. ISBN 0-89820-177-2. 

Plantilla:Johnny Cash