Richard Sorge: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: -antel·lació +antelació
Cap resum de modificació
Línia 21: Línia 21:
}}
}}
[[Fitxer:Dr Richard Sorge spy.jpg|thumb|dreta|150px|Segell commemoratiu]]
[[Fitxer:Dr Richard Sorge spy.jpg|thumb|dreta|150px|Segell commemoratiu]]
'''Richard Sorge''', també conegut pel seu [[nom de guerra]] «'''Ramsay'''», ([[Bakú]], [[4 d'octubre]] de [[1895]] - [[Tòquio]], [[7 de novembre]] de [[1944]]) fou un [[periodista]] i [[espia]] [[soviètics|soviètic]] de nacionalitat [[alemanya]]. És considerat com el millor espia de la [[Segona Guerra Mundial]] per haver descobert les intencions nazis d'envair la [[Unió Soviètica]] ([[Operació Barbarroja]]).<ref name="GEC">{{GEC|0063691|Richard Sorge}}</ref>
'''Richard Sorge''', també conegut pel seu [[nom de guerra]] '''''Ramsay''''' ([[Bakú]], [[4 d'octubre]] de [[1895]] - [[Tòquio]], [[7 de novembre]] de [[1944]]), fou un [[periodista]] i [[espia]] [[soviètics|soviètic]] de nacionalitat [[alemanya]]. És considerat com el millor espia de la [[Segona Guerra Mundial|Segona Guerra mundial]] per haver descobert les intencions nazis d'envair la [[Unió Soviètica]] ([[Operació Barbarroja|operació Barba-roja]]).<ref name="GEC">{{GEC|0063691|Richard Sorge}}</ref>


Va néixer el [[4 d'octubre]] de [[1895]] a [[Sabunçu]], suburbi de la ciutat azerbaidjanesa de Bakú, que en aquell moment formava part de l'Imperi tsarista. Fill de mare russa (Nina Kobeleva) i de pare alemany (Wilhelm Sorge) que treballava d'enginyer al servei d'una companyia que realitzava obres als camps petrolífers de [[Bakú]]. L'any 1898 es traslladà amb la família a Alemanya, més concretament, al barri residencial de [[Lankwitz]], a [[Berlín]]. El seu oncle fou un dels secretaris de [[Karl Marx]].
Va néixer el [[4 d'octubre]] de [[1895]] a [[Sabunçu]], suburbi de la ciutat azerbaidjanesa de Bakú, que en aquell moment formava part de l'Imperi tsarista. Fill de mare russa (Nina Kobeleva) i de pare alemany (Wilhelm Sorge), que treballava d'enginyer al servei d'una companyia que realitzava obres als camps petrolífers de [[Bakú]]. L'any 1898 es traslladà amb la família a Alemanya, més concretament, al barri residencial de [[Lankwitz]], a [[Berlín]]. El seu oncle fou un dels secretaris de [[Karl Marx]].


L'octubre de 1914 va allistar-se com a voluntari per a la [[Primera Guerra Mundial]]. Concretament es va allistar al batalló estudiantil de la IIIa Guarnició d'artilleria de camp. El març de 1916 fou greument ferit durant la seva activitat al front occidental quan la [[metralla]] li va provocar la pèrdua de tres dits i el trencament d'ambdues cames. Durant la seva rehabilitació mèdica el van ascendir a [[caporal]] i va rebre la [[Creu de Ferro]]. Fou durant la seva convalescència quan va llegir l'obra de [[Karl Marx|Marx]] i adoptà els ideals comunistes, gran part gràcies a la influència del pare d'una infermera amb qui va establir-hi relació. Va dedicar la resta de la guerra a estudiar [[econòmiques]] a les universitat de [[universitat de Berlín|Berlín]], [[universitat de Kiel|Kiel]] i [[universitat d'Hamburg|Hamburg]]. L'any 1920 va assolir el [[doctorat]] en [[ciència política]]. D'altra banda, va començar a militar al [[Partit Comunista d'Alemanya]] (''KPD''). Els seus ideals foren motiu d'acomiadament tant en una feina d'ensenyament com en una de mineria de carbó. Va volar a [[Moscou]] on va esdevenir un representant juvenil del [[Comintern]].
L'octubre de 1914 va allistar-se com a voluntari per a la [[Primera Guerra Mundial|Primera Guerra mundial]]. Concretament, es va allistar al batalló estudiantil de la 3a guarnició d'artilleria de camp. El març de 1916, fou greument ferit durant la seva activitat al front occidental quan la [[metralla]] li va provocar la pèrdua de tres dits i el trencament d'ambdues cames. Durant la seva rehabilitació mèdica, el van ascendir a [[caporal]] i va rebre la [[Creu de Ferro]]. Fou durant la seva convalescència quan va llegir l'obra de [[Karl Marx|Marx]] i adoptà els ideals comunistes, gran part gràcies a la influència del pare d'una infermera amb qui va establir-hi relació. Va dedicar la resta de la guerra a estudiar [[econòmiques]] a les universitats de [[universitat de Berlín|Berlín]], [[universitat de Kiel|Kiel]] i [[universitat d'Hamburg|Hamburg]]. L'any 1920 va assolir el [[doctorat]] en [[ciència política]]. D'altra banda, va començar a militar al [[Partit Comunista d'Alemanya]] (''KPD''). Els seus ideals foren motiu d'acomiadament tant en una feina d'ensenyament com en una de mineria de carbó. Va volar a [[Moscou]], on va esdevenir un representant juvenil del [[Comintern]].


Com a espia, responia al nom en clau "Ramsay" i una de les seves fonts d'informació més valuoses fou el general [[Eugen Ott]], primer com a agregat militar a Tòquio i després ambaixador. D'aquesta manera va poder descobrir amb antelació la voluntat d'Adolf Hitler de trencar el pacte germanosoviètic de no-agressió i envair l'URSS. Així mateix va informar el Kremlin dels plans nazis, però no van fer cas a les seves recomanacions. Fins i tot, va arribar a informar tant a Stalin com als criptoanalistes suecs de la data exacta de l'atac, equivocant-se únicament en dos dies en concretar que l'atac es duria a terme el 20 de juny de 1941.
Com a espia, responia al nom en clau ''Ramsay'', i una de les seves fonts d'informació més valuoses fou el general [[Eugen Ott]], primer com a agregat militar a Tòquio i després ambaixador. D'aquesta manera, va poder descobrir amb antelació la voluntat d'Adolf Hitler de trencar el pacte germanosoviètic de no-agressió i envair l'URSS. Així mateix, va informar el Kremlin dels plans nazis, però no van fer cas a les seves recomanacions. Fins i tot, va arribar a informar tant Stalin com els criptoanalistes suecs de la data exacta de l'atac, equivocant-se únicament en dos dies en concretar que l'atac es duria a terme el 20 de juny de 1941.


Durant la [[Batalla de Moscou]], elaborà els informes per determinar la situació de [[Manxúria]] respecte a l'evolució del conflicte sinojaponès. Aquesta informació fou d'important rellevància perquè va permetre retirar els destacament de l'[[Exèrcit Roig]] a [[Sibèria]] per destinar-les a les proximitats de la capitals soviètica.
Durant la [[Batalla de Moscou]], elaborà els informes per determinar la situació de [[Manxúria]] respecte a l'evolució del conflicte sinojaponès. Aquesta informació fou d'important rellevància perquè va permetre retirar els destacaments de l'[[exèrcit Roig]] a [[Sibèria]] per destinar-los a les proximitats de la capital soviètica.


L'any 1941 va ser detingut pels serveis de contraespionatge japonesos després de ser descobert per la intel·ligència alemanya. Stalin va intentar, sense èxit, negociar la seva amnistia. Alguns historiadors afirmen que la Unió Soviètica va rebutjar intercanviar-lo per presoners japonesos, d'altres pensen que el Japó es mostrà intransigent en el seu alliberament. El [[7 de novembre]] de [[1944]] fou executat a [[Tòquio]] mitjançant la [[soga]]. Trenta anys després, el novembre de 1964 fou nomenat [[Heroi de la Unió Soviètica]].
L'any 1941, va ser detingut pels serveis de contraespionatge japonesos després de ser descobert per la intel·ligència alemanya. Stalin va intentar, sense èxit, negociar la seva amnistia. Alguns historiadors afirmen que la Unió Soviètica va rebutjar intercanviar-lo per presoners japonesos; d'altres pensen que el Japó es mostrà intransigent en el seu alliberament. El [[7 de novembre]] de [[1944]] fou executat a [[Tòquio]] mitjançant la [[soga]]. Trenta anys després, el novembre de 1964 fou nomenat [[Heroi de la Unió Soviètica|''heroi de la Unió Soviètica'']].


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 15:56, 4 maig 2016

Infotaula de personaRichard Sorge
Richard Sorge, el 1940
Richard Sorge, el 1940
Biografia
Naixement4 octubre 1895 Modifica el valor a Wikidata
Bakú Modifica el valor a Wikidata
Mort7 novembre 1944 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Sugamo Prison (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Penjament Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri de Tama, 17区1種21側16番 35° 41′ 03″ N, 139° 31′ 01″ E / 35.6843039°N,139.516957°E / 35.6843039; 139.516957 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAlemanys Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat d'Hamburg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPeriodisme i espionatge Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Unió Soviètica
Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióperiodista, diplomàtic, oficial d'intel·ligència, espia Modifica el valor a Wikidata
Activitat1914 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorDepartament Central d'Intel·ligència Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Nacionalsocialista Alemany dels Treballadors (1934–)
Partit Comunista de la Unió Soviètica (1925–)
Partit Comunista d'Alemanya (1919–)
Partit Socialdemòcrata Independent d'Alemanya (1916–1919) Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaРамза́й
R. Sonter Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatImperi Alemany Imperi Alemany (fins 1918)
Unió Soviètica Unió Soviètica (des de 1920)
Branca militarExèrcit Alemany
Exèrcit Soviètic (GRU)
ConflictePrimera Guerra Mundial i Segona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Altres
PareGustav Wilhelm Richard Sorge Modifica el valor a Wikidata
ParentsChristiane Gerlach (1921-1929)
Condemnat perespionatge
→ (pena de mort) Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
18 octubre 1941detenció (Tòquio) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 6136241 Modifica el valor a Wikidata
Segell commemoratiu

Richard Sorge, també conegut pel seu nom de guerra Ramsay (Bakú, 4 d'octubre de 1895 - Tòquio, 7 de novembre de 1944), fou un periodista i espia soviètic de nacionalitat alemanya. És considerat com el millor espia de la Segona Guerra mundial per haver descobert les intencions nazis d'envair la Unió Soviètica (operació Barba-roja).[1]

Va néixer el 4 d'octubre de 1895 a Sabunçu, suburbi de la ciutat azerbaidjanesa de Bakú, que en aquell moment formava part de l'Imperi tsarista. Fill de mare russa (Nina Kobeleva) i de pare alemany (Wilhelm Sorge), que treballava d'enginyer al servei d'una companyia que realitzava obres als camps petrolífers de Bakú. L'any 1898 es traslladà amb la família a Alemanya, més concretament, al barri residencial de Lankwitz, a Berlín. El seu oncle fou un dels secretaris de Karl Marx.

L'octubre de 1914 va allistar-se com a voluntari per a la Primera Guerra mundial. Concretament, es va allistar al batalló estudiantil de la 3a guarnició d'artilleria de camp. El març de 1916, fou greument ferit durant la seva activitat al front occidental quan la metralla li va provocar la pèrdua de tres dits i el trencament d'ambdues cames. Durant la seva rehabilitació mèdica, el van ascendir a caporal i va rebre la Creu de Ferro. Fou durant la seva convalescència quan va llegir l'obra de Marx i adoptà els ideals comunistes, gran part gràcies a la influència del pare d'una infermera amb qui va establir-hi relació. Va dedicar la resta de la guerra a estudiar econòmiques a les universitats de Berlín, Kiel i Hamburg. L'any 1920 va assolir el doctorat en ciència política. D'altra banda, va començar a militar al Partit Comunista d'Alemanya (KPD). Els seus ideals foren motiu d'acomiadament tant en una feina d'ensenyament com en una de mineria de carbó. Va volar a Moscou, on va esdevenir un representant juvenil del Comintern.

Com a espia, responia al nom en clau Ramsay, i una de les seves fonts d'informació més valuoses fou el general Eugen Ott, primer com a agregat militar a Tòquio i després ambaixador. D'aquesta manera, va poder descobrir amb antelació la voluntat d'Adolf Hitler de trencar el pacte germanosoviètic de no-agressió i envair l'URSS. Així mateix, va informar el Kremlin dels plans nazis, però no van fer cas a les seves recomanacions. Fins i tot, va arribar a informar tant Stalin com els criptoanalistes suecs de la data exacta de l'atac, equivocant-se únicament en dos dies en concretar que l'atac es duria a terme el 20 de juny de 1941.

Durant la Batalla de Moscou, elaborà els informes per determinar la situació de Manxúria respecte a l'evolució del conflicte sinojaponès. Aquesta informació fou d'important rellevància perquè va permetre retirar els destacaments de l'exèrcit Roig a Sibèria per destinar-los a les proximitats de la capital soviètica.

L'any 1941, va ser detingut pels serveis de contraespionatge japonesos després de ser descobert per la intel·ligència alemanya. Stalin va intentar, sense èxit, negociar la seva amnistia. Alguns historiadors afirmen que la Unió Soviètica va rebutjar intercanviar-lo per presoners japonesos; d'altres pensen que el Japó es mostrà intransigent en el seu alliberament. El 7 de novembre de 1944 fou executat a Tòquio mitjançant la soga. Trenta anys després, el novembre de 1964 fou nomenat heroi de la Unió Soviètica.

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Richard Sorge