Andrea Palladio: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 107: Línia 107:


[[Categoria:Arquitectes italians del Renaixement]]
[[Categoria:Arquitectes italians del Renaixement]]
[[Categoria:Venecians]]
[[Categoria:Teòrics de l'art]]
[[Categoria:Escriptors italians en italià]]
[[Categoria:Assagistes italians]]
[[Categoria:Persones de la República de Venècia]]
[[Categoria:Persones de la República de Venècia]]
[[Categoria:Venecians]]

Revisió del 19:09, 19 maig 2016

Andrea Palladio

Andrea Pietro della Góndola, més conegut com a Andrea Palladio (Pàdua, 30 de novembre de 150819 d'agost de 1580), fou un arquitecte venecià.[1]

Projectà nombroses vil·les i palaus, especialment a Venècia, Vicenza i els seus entorns, on moltes de les seves obres són protegides per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat.

Palladio és considerat com l'arquitecte més influent i més imitat de tota la Història de l'Arquitectura a Occident. De fet, els centenars i milers de cases, esglésies, edificis públics amb façanes simètriques i semicolumnes adossades, rematats per un frontó, deriven d'una forma o altra dels dissenys d'Andrea Palladio.

Durant moltes generacions i per part de moltes escoles nacionals d'arquitectura, principalment les del món anglosaxó com l'arquitectura anglesa o l'arquitectura nord-americana s'ha considerat la seva arquitectura com el paradigma de la tradició clàssica.

Biografia

Façana del Palazzo Chiericati a Vicenza, Itàlia.

Andrea Pietro della Góndola va néixer a Pàdua, ciutat que llavors formava part de la República de Venècia. Als 13 anys, començà com aprenent en un taller de picapedrer d'aquesta ciutat. Al cap de 18 mesos va trencar el contracte i va fugir a la ciutat propera de Vicenza on s'establí. Fou ajudant en els principals tallers de paletes i picapedrers de la ciutat on freqüentà el taller de Bartolomeo Cavazza de qui va aprendre algunes tècniques.

A l'edat de 30 anys, quan treballava com oficial al taller de Giovanni di Giacomo da Porlezza, a Pedemuro, fou contractat pel comte Giangiorgio Trissino el qual era un reconegut intel·lectual de Vicenza, per treballar en una nova «loggia» i altres ampliacions de la seva villa de Cricoli. Aquesta «loggia» fou el primer edifici de Vicenza compost segons l'estil del Renaixement. El comte de Trissino li donà el sobrenom de Palladio, en al·lusió a «Pallas Athenea», la deessa de la saviesa en la mitologia grecoromana.

Obra construïda

Façana de la Villa Godi.

Nota: la data inicial es refereix a la concepció de l'obra, no necessàriament a la de la seva construcció.

Façana vers el riu de La Malcontenta.
Façana de la Loggia del Capitanio i de la Basílica Palladiana.
Església del Redemptor.
Teatro Olimpico.

Referències

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.146. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 desembre 2014]. 
  2. Toni Llacay i d'altres, Visualart, Ed. Vicens Vives, Barcelona, 1996, ISBN 84-316-6051-1

Enllaços externs