Diferència entre revisions de la pàgina «Sinergia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
3 octets eliminats ,  fa 4 anys
correcció (cas-cat) i retocs
(correcció (cas-cat) i retocs)
 
== La sinergia en la teoria general de sistemes ==
 
La paraula augmenta la seva importància gràcies a la teoria general de sistemes, que fou desenvolupada per [[Ludwig von Bertalanffy]]. Relacionada amb la [[teoria de sistemes]], la manera més senzilla per a explicar el terme ''sinergia'' és examinant un [[objecte]] o entitat tangible o intangible i, si en analitzar una de les parts aïlladament, aquesta part no dóna una explicació relacionada amb les característiques o la [[conducta]] d'aquest, llavors s'està parlant d'un objecte sinèrgic. Lligat a aquest concepte se'n troba un altre, el de ''recursivitat'', el qual assenyala que un sistema sinèrgic està compost alhora de subsistemes que també són sinèrgics.
 
== Requisits de la sinergia ==
'''La sinergia''', per tant, té com a prerequisit la integració, i aquesta ha de ser precedida per l'afinitat de les parts, car la integració només és posiblepossible si existeix afinitat. En conseqüència, el desenvolupament d'una societat pot ser mitjà en funció de la sinergia existent. Les societats en creixement són altament sinèrgiques, car existeix afinitat entre les seves parts. L'ingredient fonamental de la sinergia és, per tant, l'afinitat i la seva contrapartida, l'odi. Sinergia i entropia són, per tant, oposats, el primer, unió d'energia; el segon, destrucció i dissipació d'energia. Val a definir en aquest punt l'entropia com el grau d'aleatorietat d'un sistema, el qual determina el seu ordre o existència anàrquica.
 
'''La sinergia''', per tant, té com a prerequisit la integració, i aquesta ha de ser precedida per l'afinitat de les parts, car la integració només és posible si existeix afinitat. En conseqüència, el desenvolupament d'una societat pot ser mitjà en funció de la sinergia existent. Les societats en creixement són altament sinèrgiques, car existeix afinitat entre les seves parts. L'ingredient fonamental de la sinergia és, per tant, l'afinitat i la seva contrapartida, l'odi. Sinergia i entropia són, per tant, oposats, el primer, unió d'energia; el segon, destrucció i dissipació d'energia. Val a definir en aquest punt l'entropia com el grau d'aleatorietat d'un sistema, el qual determina el seu ordre o existència anàrquica.
 
Exemples de sinergia:
 
* [[Rellotge]]: si tenim en compte cadascun dels seus components minuters, segoners o el seu mecanisme, cap d'aquests per separat podrà indicar l'hora; però si s'uneixen i s'interrelacionen segurament es tindrà amb exactitud l'hora.
 
* Els avions: cadascuna de les parts de l'avió no pot volar per si mateixa, només si s'interrelacionen ho aconsegueixen.
 
* Una lletra sola és simplement això, una lletra sola; si es combina amb d'altres es forma una paraula; a la vegada, el conjunt de paraules formen frases i aquestes frases, al seu torn, poden arribar a ser una obra mestra de literatura o poesia. Totes participen i, en conjunt, potencialitzen la seva capacitat.
 

Menú de navegació