José Monasterio Ituarte: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 33: Línia 33:
En [[1940]] va ser nomenat [[Orde de Sant Llàtzer de Jerusalem|cavaller gran creu de l'Ordre de Sant Lázaro de Jerusalem.]]
En [[1940]] va ser nomenat [[Orde de Sant Llàtzer de Jerusalem|cavaller gran creu de l'Ordre de Sant Lázaro de Jerusalem.]]


Després de la guerra va ser [[Tinent General|tinent general.]] Al setembre de [[1943]], va enviar una carta al general Franco, al costat d'altres oficials, en la qual segons la seva opinió havia d'implantar-se la monarquia. Malgrat això va ser nomenat capità general de la V Regió Militar (Saragossa) i de la III Regió (València). Va ser procurador en Corts.
Després de la guerra va ser [[Tinent General|tinent general.]] Al setembre de [[1943]], va enviar una carta al general Franco, al costat d'altres oficials, en la qual segons la seva opinió havia d'implantar-se la monarquia. Malgrat això va ser nomenat [[capità general]] de la [[V Regió Militar]] ([[Saragossa]]) i de la [[III Regió Militar]] ([[València]]). Va ser procurador en Corts.


[[Categoria:Militars insurrectes de la Guerra Civil Espanyola]]
[[Categoria:Militars insurrectes de la Guerra Civil Espanyola]]

Revisió del 13:47, 21 maig 2016

Infotaula de personaJosé Monasterio Ituarte
Biografia
Naixement2 abril 1882 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 desembre 1952 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Procurador a Corts
13 maig 1949 – 5 abril 1952
Procurador a Corts
12 maig 1946 – 4 maig 1949
Capità general de la III Regió Militar
16 octubre 1945 – 2 abril 1950
← Miguel Abriat CantóGustavo Urrutia González →
Procurador a Corts
16 març 1943 – 24 abril 1946
Capità general de la V Regió Militar
1r abril 1939 – 16 octubre 1945 – Juan Bautista Sánchez González →
Comandant en cap 1.ª División de Caballería (en) Tradueix
10 novembre 1937 – 1r abril 1939 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómilitar, polític Modifica el valor a Wikidata
Activitat1903 Modifica el valor a Wikidata –
PartitFalange Española Tradicionalista y de las JONS Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatBàndol nacional
Rang militartinent general Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra del Rif, Guerra Civil espanyola i batalla de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Premis

José Monestir Ituarte (Palma de Mallorca, 1882 - València, 1952) va ser un militar espanyol, oficial de l'arma de cavalleria que va combatre al Marroc i en el bàndol revoltat durant la Guerra civil espanyola. Va aconseguir el grau de general.

Biografia

Militar de cavalleria. Va combatre en la campanya del Marroc. Durant la República va ser ajudant del ministre de la Guerra, Gil-Robles en 1935. Va col·laborar amb el general Miguel Cabanellas en la preparació del Cop d'estat de juliol de 1936 que va donar lloc a la Guerra Civil Espanyola.

En declarar-se la guerra estava destinat a Saragossa, on es va unir a la rebel·lió. Va aconseguir l'enllaç de l'Exèrcit del Nord amb l'Exèrcit del Sud en Sorres de Sant Pere (Àvila), el 9 de setembre de 1936. Va ser ascendit a general i nomenat cap de la primera Divisió de Cavalleria durant tota la guerra. Va participar en nombrosos combats i va derrotar a les forces de la República en el riu Alfambra (Terol) al febrer de 1938, on va dirigir el que s'ha considerat l'última càrrega de cavalleria de la història militar d'Espanya. Al mateix temps era Cap de les Milícies i conseller nacional de FET i de les JONS.

En 1940 va ser nomenat cavaller gran creu de l'Ordre de Sant Lázaro de Jerusalem.

Després de la guerra va ser tinent general. Al setembre de 1943, va enviar una carta al general Franco, al costat d'altres oficials, en la qual segons la seva opinió havia d'implantar-se la monarquia. Malgrat això va ser nomenat capità general de la V Regió Militar (Saragossa) i de la III Regió Militar (València). Va ser procurador en Corts.