Alois Riegl: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Alois Riegl''' (14 de gener de [[1858]], [[Linz]] - 17 de juny de [[1905]], [[Viena]]) fou un historiador de l'art [[Àustria|austríac]] i un dels impulsors del [[Formalisme (art)|formalisme]].
'''Alois Riegl''' (14 de gener de [[1858]], [[Linz]], [[Imperi Austríac]] - 17 de juny de [[1905]], [[Viena]], [[Imperi Austrohongarès]]) fou un historiador de l'art [[Àustria|austríac]] i un dels impulsors del [[Formalisme (art)|formalisme]].


== Biografia ==
== Biografia ==
Exercí de conservador a l'[[Österreichischen Museum für Kunst und Industrie]] (museu de Viena) entre el [[1886]] i el [[1897]]. El 1897 s'establí com a professor a la universitat de Viena. El [[1903]] publicà ''Der moderne DenkmalKultus, sein Wesen, seine Entstehung'' (culte modern als [[monument]]s), mentre presidia una comissió sobre els monuments històrics. Aquesta obra és considerada fonamental en la [[història de l'art]], però també i sobretot en [[Restauració (art)|restauració]]; proposa una taula de valors i de subvalors que permeten analitzar els monuments. La taula es basa en el concepte de "Kunstwollen", que es pot traduir per [[voluntat artística]].
Exercí de conservador a l'[[Österreichischen Museum für Kunst und Industrie]] (museu de Viena) entre el [[1886]] i el [[1897]]. El 1897 s'establí com a professor a la [[Universitat de Viena]]. El [[1903]] publicà ''Der moderne DenkmalKultus, sein Wesen, seine Entstehung'' (culte modern als [[monument]]s), mentre presidia una comissió sobre els monuments històrics. Aquesta obra és considerada fonamental en la [[història de l'art]], però també i sobretot en [[Restauració (art)|restauració]]; proposa una taula de valors i de subvalors que permeten analitzar els monuments. La taula es basa en el concepte de "Kunstwollen", que es pot traduir per [[voluntat artística]].
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}
{{Esborrany d'austríac}}
{{Esborrany d'austríac}}
Línia 8: Línia 8:
{{ORDENA:Riegl, Alois}}
{{ORDENA:Riegl, Alois}}
[[Categoria:Historiadors de l'art europeus|Riegl Alois]]
[[Categoria:Historiadors de l'art europeus|Riegl Alois]]
[[Categoria:Persones de Linz]]
[[Categoria:Professors d'història de l'art]]
[[Categoria:Professors de la Universitat de Viena]]
[[Categoria:Membres de l'Acadèmia Austríaca de les Ciències]]
[[Categoria:Membres de l'Acadèmia Austríaca de les Ciències]]
[[Categoria:Persones de Linz]]
[[Categoria:Austrohongaresos]]

Revisió del 20:02, 21 maig 2016

Alois Riegl (14 de gener de 1858, Linz, Imperi Austríac - 17 de juny de 1905, Viena, Imperi Austrohongarès) fou un historiador de l'art austríac i un dels impulsors del formalisme.

Biografia

Exercí de conservador a l'Österreichischen Museum für Kunst und Industrie (museu de Viena) entre el 1886 i el 1897. El 1897 s'establí com a professor a la Universitat de Viena. El 1903 publicà Der moderne DenkmalKultus, sein Wesen, seine Entstehung (culte modern als monuments), mentre presidia una comissió sobre els monuments històrics. Aquesta obra és considerada fonamental en la història de l'art, però també i sobretot en restauració; proposa una taula de valors i de subvalors que permeten analitzar els monuments. La taula es basa en el concepte de "Kunstwollen", que es pot traduir per voluntat artística.

Plantilla:Esborrany d'austríac