Universitat de Cambridge: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 82: Línia 82:
* [[Willard van Orman Quine]]
* [[Willard van Orman Quine]]
* [[Maurice Greene (compositor)|Maurice Greene]]
* [[Maurice Greene (compositor)|Maurice Greene]]
* Stephen Hawking


== La Universitat de Cambridge a la ficció ==
== La Universitat de Cambridge a la ficció ==

Revisió del 11:35, 26 maig 2016

El pont matemàtic sobre el riu Cam. Queens College.

La Universitat de Cambridge és la segona universitat de parla anglesa més antiga del món, després de la d'Oxford. Segons la llegenda, la Universitat de Cambridge, a Anglaterra, va ser fundada el 1209 per acadèmics que van fugir d'Oxford, després d'una baralla amb agents d'aquesta ciutat. El rei Enric III d'Anglaterra els va concedir el monopoli de l'ensenyament en aquell lloc el 1231.

Al costat de la Universitat d'Oxford, la Universitat de Cambridge forma a una gran quantitat dels més destacats científics, escriptors i polítics de la Gran Bretanya. Ambdues institucions són conegudes conjuntament amb el malnom de Oxbridge i són integrants del Grup d'Universitats Russell i del Grup Coïmbra.

Cambridge és la universitat que acumula més receptors del Premi Nobel entre ex-alumnes i professors, fet que la situa en un punt molt alt del rànquing d'universitats.[1]

Els trenta-un colleges que integren la universitat són institucions independents i separades de la mateixa universitat, que gaudeixen d'un ample nivell d'autonomia.

El college més antic és Peterhouse, fundat el 1284 per Hugh Balsham, Bisbe d'Ely. El segon college més antic va ser King's Hall, fundat el 1317, encara que ja no existeix com una institució independent. Molts colleges es van fundar als segles XIV i XV. Més avall es lliura una llista completa dels colleges que composan actualment la universitat. No obstant això, alguns d'ells com Michaelhouse (que es va unir a King's Hall per crear Trinity, per ordre del rei Enric VII) i Gonville Hall ja no existeixen.

En aquests primers anys, els colleges van ser fundats perquè els estudiants resessin per les ànimes dels fundadors i per aquest motiu aquestes institucions estaven vinculades amb freqüència a capelles o abadies. Al costat de la Dissolució dels Monestirs, ordenada el 1536, el rei Enric VIII va ordenar la dissolució de la Facultat de Dret Canònic i el cessament de les classes de "filosofia escolàstica". Així que en lloc de dedicar-se al dret canònic, els plans d'estudi dels colleges es van orientar als clàssics llatins i grecs, la Bíblia i les matemàtiques.

Els primers colleges per a dones van ser Girton College, fundat el 1869, i Newnham College, fundat el 1872. Les primeres estudiants van rendir els seus exàmens el 1882, però les dones no van assolir plena pertinença a la universitat sinó fins a 1947, 20 anys després que Oxford. Dels 31 colleges que componen la Universitat de Cambridge en l'actualitat, tres són només per a dones (Lucy Cavendish, New Hall i Newnham) i quatre són exclusivament per a estudiants de postgrau (Clare Hall, Darwin, Wolfson i St. Edmunds).

Hi ha certes activitats d'esplai associades a Cambridge. El rem és un esport popular i existeixen competicions entre colleges i contra Oxford. També existeixen competicions en altres esports, com el cricket i el rugbi. Entre els clubs de teatre, es troba el famós Footlights.

Colleges

Alumnes famosos

Persones a qui la universitat ha concedit un grau acadèmic honorífic

La Universitat de Cambridge a la ficció

  • Porterhouse Blue, de Tom Sharpe, i Grantchester Grind, la seva seqüela, transcorren al fictici Porterhouse College.
  • A la sèrie Doctor Who, al capítol titulat Shada.
  • Dirk Gently's Holistic Detective Agency, de Douglas Adams.

Referències

  1. «2014-2015» (en anglès). The world iniversity rankings. The Times, 2015. [Consulta: 24 maig 2015].

Vegeu també

Enllaços externs