Vés al contingut

Màfia: diferència entre les revisions

Sense canvi de mida ,  fa 6 anys
m
m (petit retoc)
== La Màfia a Itàlia ==
La Màfia va néixer a Sicília a mitjans del segle XIX per a protegir les plantacions de llimoners i tarongers propers a la ciutat de Palerm. D'allà es va anar estenent fins a arribar als grans propietaris i als polítics de l'illa. Així va ser com van crear-se forts vincles entre la Màfia i el poder polític.
Durant el període [[feixista]], [[Benito Mussolini]] va dur a terme una forta persecució, amb nombroses detencions, que van provocar la fugida o l'excarceracióempresonament de nombrosos mafiosos. Tanmateix, després de la [[Segona Guerra Mundial]] la Màfia va tornar a recuperar el poder que havia perdut durant la dictadura i va reforçar els seus lligams amb les famílies mafioses dels Estats Units a causa del seu marcat [[anticomunisme]], que els nord-americans van aprofitar per afeblir les organitzacions socialistes italianes.
Durant els anys 80, el Primer Ministre italià [[Giulio Andreotti]] va tenir vincles amb la Màfia, per la qual cosa va ser processat anys més tard, tot i que no va ser condemnat perquè els crims de què estava acusat havien prescrit. El 1992, la Màfia va assassinar el jutge [[Giovanni Falcone]] fent esclatar el seu cotxe al mig d'una autopista a Sicília.
Actualment la Màfia siciliana està dividida entre els caps que han estat empresonats i aquells que segueixen en llibertat. Els que es troben a la presó es veuen sotmesos a un fort control de les seves relacions amb l'exterior gràcies a la llei italiana 41 bis. Antonio Giuffrè, confident de la policia, havia admès que, a canvi de retirar aquesta llei, la Màfia havia donat suport a l'actual Primer Ministre [[Silvio Berlusconi]], malgrat que avui aquest encara no ha pes cap mesura respecte a la 41 bis. Siguin certes o no les acusacions, sembla cert que la Màfia està descontenta amb l'actual govern, fins al punt que recentment van aparèixer pancartes en contra de Berlusconi i la llei 41 bis en un partit de futbol a l'estadi del Palerm.