Variable Delta Scuti: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot endreça categories
correcció
Línia 1: Línia 1:
Una '''variable Delta Scuti''' (també coneguda com a '''nana cefèida''', '''estrella AI Velae''', o '''estrella AI Velorum''') és una [[estrella variable]] que mostra variacions en la seva [[lluminositat]] degut a pulsacions radials i no radials de la superfície de l'estrella. Les fluctuacions típiques de la seva claror van des de 0,003 a 0,9 [[magnitud aparent|magnituds]] en V en un període de poques hores, per bé que l'[[amplitud]] i un [[període]] de les fluctuacions poden variar molt. Les estrelles són normalment dels [[tipus espectral|tipus]] A0 al F5 estrelles [[estrella gegant|gegants]] de la seqüència principal.
Una '''variable Delta Scuti''' (també coneguda com a '''nana cefèida''', '''estrella AI Velae''', o '''estrella AI Velorum''') és una [[estrella variable]] que mostra variacions en la seva [[lluminositat]] a causa de pulsacions radials i no radials de la superfície de l'estrella. Les fluctuacions típiques de la seva claror van des de 0,003 a 0,9 [[magnitud aparent|magnituds]] en V en un període de poques hores, per bé que l'[[amplitud]] i un [[període]] de les fluctuacions poden variar molt. Les estrelles són normalment dels [[tipus espectral|tipus]] A0 al F5 estrelles [[estrella gegant|gegants]] de la seqüència principal.


El prototipus d'aquesta classe d'estrelles variables és [[Delta Scuti]], que exhibeix fluctuacions del seu esclat des de +4,60 a +4,79 en [[magnitud aparent]] amb un període de 4,65 hores. Altres variables Delta Scuti ben conegudes són [[Vega]] (α Lyrae), [[Denebola]] (β Leonis) i [[Beta Cassiopeiae|β Cassiopeiae]].
El prototipus d'aquesta classe d'estrelles variables és [[Delta Scuti]], que exhibeix fluctuacions del seu esclat des de +4,60 a +4,79 en [[magnitud aparent]] amb un període de 4,65 hores. Altres variables Delta Scuti ben conegudes són [[Vega]] (α Lyrae), [[Denebola]] (β Leonis) i [[Beta Cassiopeiae|β Cassiopeiae]].

Revisió del 13:20, 30 maig 2016

Una variable Delta Scuti (també coneguda com a nana cefèida, estrella AI Velae, o estrella AI Velorum) és una estrella variable que mostra variacions en la seva lluminositat a causa de pulsacions radials i no radials de la superfície de l'estrella. Les fluctuacions típiques de la seva claror van des de 0,003 a 0,9 magnituds en V en un període de poques hores, per bé que l'amplitud i un període de les fluctuacions poden variar molt. Les estrelles són normalment dels tipus A0 al F5 estrelles gegants de la seqüència principal.

El prototipus d'aquesta classe d'estrelles variables és Delta Scuti, que exhibeix fluctuacions del seu esclat des de +4,60 a +4,79 en magnitud aparent amb un període de 4,65 hores. Altres variables Delta Scuti ben conegudes són Vega (α Lyrae), Denebola (β Leonis) i β Cassiopeiae.

Les estrelles AI Velorum tenen una amplitud major (voltant 1,2) i un període d'1-5 hores.

Referències

  • Samus N.N., Durlevich O.V., i cols. Combined General Catalog of Variable Stars (GCVS4.2, 2004 Ed.)
  • (anglès) Estrella AI Velae de scienceworld
  • (anglès) Estrella AI Velorum a The Encyclopedia of Astrobiology, Astronomy, and Spaceflight