McDonald's: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 5.8.190.113 (discussió) a l'última versió de Davidpar
asdfghjkkjhgftrdsdfghj
Línia 23: Línia 23:
| homepage = [http://www.mcdonalds.com/ mcdonalds.com]
| homepage = [http://www.mcdonalds.com/ mcdonalds.com]
}}
}}
'''McDonald's Corporation''' ({{nyse|MCD}}) és una cadena de locals de venda de [[menjar ràpid]]. Els productes principals són les hamburgueses, [[sandvitx]]os, [[patates fregides]], menús per a l'[[esmorzar]] (burritos i ous), [[begudes]] ensucrades, [[postres]] i, recentment, [[amanides]] i [[fruita]]. Alguns d'aquests locals inclouen una àrea amb jocs per als nens. Atenen aproximadament a 47 milions de clients al dia.
'''McDonald's Corporation''' ({{nyse|MCD}})MENJAR PODRIT és una cadena de locals de venda de [[menjar ràpid]]. Els productes principals són les hamburgueses, [[sandvitx]]os, [[patates fregides]], menús per a l'[[esmorzar]] (burritos i ous), [[begudes]] ensucrades, [[postres]] i, recentment, [[amanides]] i [[fruita]]. Alguns d'aquests locals inclouen una àrea amb jocs per als nens. Atenen aproximadament a 47 milions de clients al dia.


L'empresa la van iniciar el [[1940]] Dick i Mac McDonald, que en [[1955]] van obrir la primera [[Contracte de franquícia|franquícia]], assumida pel Ray Kroc. Al llarg dels anys s'ha anat estenent fins a ser una de les cadenes de locals de venda d'entrepans amb més presència al món, convertint-se en un símbol dels [[Estats Units]], el ''[[fast food]]'', el [[capitalisme]] i la [[globalització]].
L'empresa la van iniciar el [[1940]] Dick i Mac McDonald, que en [[1955]] van obrir la primera [[Contracte de franquícia|franquícia]], assumida pel Ray Kroc. Al llarg dels anys s'ha anat estenent fins a ser una de les cadenes de locals de venda d'entrepans amb més presència al món, convertint-se en un símbol dels [[Estats Units]], el ''[[fast food]]'', el [[capitalisme]] i la [[globalització]].

Revisió del 22:35, 30 maig 2016

Infotaula d'organitzacióMcDonald's
(en) McDonald's Corporation Modifica el valor a Wikidata
McDonald's
McDonald's flag (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

LemaI'm loving it Modifica el valor a Wikidata
MascotaRonald McDonald Modifica el valor a Wikidata
EpònimRichard and Maurice McDonald (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
SobrenomMickey D's, Megges, McDo, Mekáč, Мак; Макдак, マック, マクド, 麥記, Meki i Mekdi Modifica el valor a Wikidata
Tipuscadena de restaurants ràpids
marca
empresa
negoci
empresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Indústriaquick service restaurant sector (en) Tradueix, restauració, activitats de servei d'allotjament i menjar i indústria d'alimentació i tabac Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació15 maig 1940, San Bernardino Modifica el valor a Wikidata
FundadorRay Kroc i Richard and Maurice McDonald (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ProdueixSausage McMuffin with Egg (en) Tradueix, Big Mac, Quarter Pounder (en) Tradueix, Chicken McNuggets, Filet-O-Fish (en) Tradueix, McWings (en) Tradueix, Grilled Chicken Burger (en) Tradueix, Big N' Tasty (en) Tradueix, McFlurry (en) Tradueix, McChicken (en) Tradueix, patates fregides, McRib (en) Tradueix, McWrap (en) Tradueix, refresc, apple turnover (en) Tradueix, McFiesta (en) Tradueix, McMelt Cheddar (en) Tradueix, tomàquet Cherry, McNifico Bacon (en) Tradueix, hamburguesa amb formatge, entrepà d'hamburguesa en pa de motllo rodó, hamburguesa amb formatge i chicken sandwich (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Borsa de cotització(NYSE MCD) - (TYO [1]) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Executiu en capChris Kempczinski (2019–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats200.000 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deThe Vanguard Group (8.59%).
BlackRock (6.5%).
State Street Corporation (5.1%). Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Part deS&P 500
Mitjana Industrial Dow Jones
S&P 100 Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Capital propi−7.824.900.000 $ (2020) Modifica el valor a Wikidata
Ingressos totals23.183 M$ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Benefici net6.177 M$ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Actius totals52.627 M$ (2020) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webmcdonalds.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: co0057113 Facebook: mcdonalds Twitter (X): mcdonalds Instagram: mcdonalds LinkedIn: 2677 Snapchat: mcdonalds Youtube: UCRI5ZedBs0_BYY4PlxD6m7w Pinterest: mcdonalds TikTok: mcdonalds Flickr: 47242818@N02 Souncloud: mcdonalds-deutschland Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

McDonald's Corporation (NYSE MCD)MENJAR PODRIT és una cadena de locals de venda de menjar ràpid. Els productes principals són les hamburgueses, sandvitxos, patates fregides, menús per a l'esmorzar (burritos i ous), begudes ensucrades, postres i, recentment, amanides i fruita. Alguns d'aquests locals inclouen una àrea amb jocs per als nens. Atenen aproximadament a 47 milions de clients al dia.

L'empresa la van iniciar el 1940 Dick i Mac McDonald, que en 1955 van obrir la primera franquícia, assumida pel Ray Kroc. Al llarg dels anys s'ha anat estenent fins a ser una de les cadenes de locals de venda d'entrepans amb més presència al món, convertint-se en un símbol dels Estats Units, el fast food, el capitalisme i la globalització.

Curiositats

Big Mac
McDonald's Kosher a Buenos Aires (Argentina)

Aquesta presència global va induir a la publicació britànica The Economist elaborar l'índex Big Mac, que consisteix a comparar el preu d'un dels seus entrepans d'hamburguesa, la Big Mac, en tots els països on el venen i així establir un paràmetre comú dels costos de vida a cada país i saber si les monedes estan sobrevalorades respecte del dòlar dels Estats Units.

Vegeu també

Referències

  1. McDonald's publication. «Corporate FAQ». McDonald's Corporation. [Consulta: 24 novembre 2007].
  2. Joe Bramhall. «McDonald's Corporation». Hoovers. [Consulta: 25 març 2009].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Overview of McDonald's key financial metrics via Wikinvest, retrieved 9/28/2009

Enllaços externs