Pierpont Morgan Library: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: - l'alçada del + l'altura del
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Jpmorganlibrary.jpg|thumb|right|350px|La '''Pierpont Morgan Library''']]
[[Fitxer:Jpmorganlibrary.jpg|thumb|right|350px|La '''Pierpont Morgan Library''']]


La '''Pierpont Morgan Library''', també anomenada '''The Morgan Library & Museum''' és una [[biblioteca]] de recerca i un [[museu]] fundat per [[J. P. Morgan, Jr.]] en memòria del seu pare [[John Pierpont Morgan]]. La biblioteca i el museu es troben a la [[Madison Avenue]] a l'alçada del carrer 36, al barri de [[Murray Hill]] de [[Manhattan]] a [[Nova York|New York]] als [[Estats Units]]. El 2005-2006, el seu director era Charles E. Pierce.
La '''Pierpont Morgan Library''', també anomenada '''The Morgan Library & Museum''' és una [[biblioteca]] de recerca i un [[museu]] fundat per [[J. P. Morgan, Jr.]] en memòria del seu pare [[John Pierpont Morgan]]. La biblioteca i el museu es troben a la [[Madison Avenue]] a l'altura del carrer 36, al barri de [[Murray Hill]] de [[Manhattan]] a [[Nova York|New York]] als [[Estats Units]]. El 2005-2006, el seu director era Charles E. Pierce.


==Arquitectura==
==Arquitectura==

Revisió del 20:51, 6 juny 2016

La Pierpont Morgan Library

La Pierpont Morgan Library, també anomenada The Morgan Library & Museum és una biblioteca de recerca i un museu fundat per J. P. Morgan, Jr. en memòria del seu pare John Pierpont Morgan. La biblioteca i el museu es troben a la Madison Avenue a l'altura del carrer 36, al barri de Murray Hill de Manhattan a New York als Estats Units. El 2005-2006, el seu director era Charles E. Pierce.

Arquitectura

El conjunt es compon de tres edificis dels quals la construcció es va estendre de 1852 a 1928:

Un quart edifici ha estat construït sobre els plànols de l'arquitecte italià Renzo Piano; va obrir les seves portes al públic el 29 d'abril de 2006 i ha costat 106 milions de dòlars.[1] S'hi troben, al subsòl les reserves i un auditori de prop de 300 places. Aquesta ampliació permet duplicar la superfície de la institució, 14000 m² el 2006.[1]

Col·leccions

La col·lecció compta amb 350000 peces,[1] destacant una Bíblia de Gutenberg, un manuscrit de la mà de Mozart, cartes il·lustrades de Vincent van Gogh o fins i tot el conjunt de gravats de Rembrandt més gran conservat als Estats Units. S'hi poden trobar també partitures de Mozart, el manuscrit original d'Eugénie Grandet de Balzac (que havia ofert a la Mme. Hanska), joies i peces d'orfebreria.

Referències

  1. 1,0 1,1 1,2 Renzo Piano conquiert l'Amérique - Frédéric Edelmann, Le Monde, 13 mai 2006

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pierpont Morgan Library