Diferència entre revisions de la pàgina «Harmonia musical»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: -intervàlic +intervàl·lic
m (Corregit: simultaneïtat de les mateixes. Durant > simultaneïtat d'aquestes. Durant)
m (Corregit: -intervàlic +intervàl·lic)
En [[música]], l''''harmonia''' és tot el que es relaciona amb els sons simultanis (acords). Es pot entendre com l'aspecte "vertical" de la música, mentre que la [[melodia]] en seria l'aspecte "horitzontal". Molt sovint l'harmonia és el resultat de tocar diverses línies melòdiques o motius alhora (conegut com a [[contrapunt]]).
 
Els fonaments fisiològics de l'harmonia es basen en el fenomen dels [[harmònics]]. Col·lecció de sons sinusoïdals que tot so, de qualsevol instrument, posseeix. Com que el patró intervàlicintervàl·lic dels harmònics és sempre el mateix, això crea la identificació inconscient per part del sistema auditiu d'acords més o menys "agradables", depenent de la major o menor semblança a aquest patró universal.
 
Tot i que normalment l'harmonia resulta del [[so]] simultani de dues o més [[nota|notes]], és possible crear-la amb només una [[melodia|línia melòdica]]. Hi ha moltes peces del període [[música barroca|barroc]] per a un [[instrument musical]] en [[Solista|solo]] -per exemple- en les quals els [[Acord (música)|acords]] hi apareixen molt rarament, i tot i això transmeten un complet sentit de l'harmonia. En aquests casos es parla d'harmonia implícita. S'aconsegueix per l'aparició successiva de les notes d'aquell acord en particular, creant una il·lusió auditiva de simultaneïtat d'aquestes.
1.134.608

modificacions

Menú de navegació