Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 66: Línia 66:


==Estructura i funcionament <ref name="ang">{{ref-publicació|cognom=Anglada i de Ferrer|nom=Lluís M.|títol= Cooperación entre bibliotecas universitarias españolas y la experiencia del CBUC|publicació=Encontro das Bibliotecas do Ensino Superior a Lisboa|data=Desembre de 2003|url=http://www.recercat.cat/bitstream/handle/2072/43127/0312Portugal.pdf?sequence=1|consulta=14 maig 2016|llengua=castellà|lloc=Lisboa}}</ref> ==
==Estructura i funcionament <ref name="ang">{{ref-publicació|cognom=Anglada i de Ferrer|nom=Lluís M.|títol= Cooperación entre bibliotecas universitarias españolas y la experiencia del CBUC|publicació=Encontro das Bibliotecas do Ensino Superior a Lisboa|data=Desembre de 2003|url=http://www.recercat.cat/bitstream/handle/2072/43127/0312Portugal.pdf?sequence=1|consulta=14 maig 2016|llengua=castellà|lloc=Lisboa}}</ref> ==
El CBUC es constitueix a finals de 1996 com un organisme públic amb personalitat jurídica pròpia. El Consell de Govern va ser format per dos representants de cada institució membre, la Comissió Executiva vetlla pel funcionament del CBUC i la Comissió Tècnica - formada pels directors de les biblioteques - examinava les propostes d'actuació i en feia el seu seguiment. El CBUC tenia una Oficina Tècnica que s'encarregava de les tasques de coordinació i d'implementació del pla anual de treball. L'ànima dels programes del CBUC eren els grups de treball. Aquests estaven formats per tècnics de les biblioteques i es reunien de forma periòdica o ‘ad hoc’ segons el tema ho requeria.
El CBUC es constitueix a finals de 1996 com un organisme públic amb personalitat jurídica pròpia. El Consell de Govern va ser format per dos representants de cada institució membre, la Comissió Executiva vetlla pel funcionament del CBUC i la Comissió Tècnica - formada pels directors de les biblioteques - examinava les propostes d'actuació i en feia el seu seguiment. El CBUC tenia una Oficina Tècnica que s'encarregava de les tasques de coordinació i d'implementació del pla anual de treball. L'ànima dels programes del CBUC eren els grups de treball. Aquests estaven formats per tècnics de les biblioteques i es reunien de forma periòdica o ''ad hoc'' segons el tema ho requeria.


==Història <ref name="ang"/><ref name="test" /> ==
==Història <ref name="ang"/><ref name="test" /> ==

Revisió del 16:13, 7 juny 2016

Infotaula d'organitzacióConsorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1996
Reemplaçat perConsorci de Serveis Universitaris de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webhttp://www.csuc.cat/ca/biblioteques-cbuc

El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya[1] (CBUC), 1995-2013, ha estat una agrupació de biblioteques que té la missió de millorar els serveis que ofereixen a través de la cooperació. Actualment està integrat dins el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), des d’on continua la seva activitat fundacional.

La primera activitat del CBUC va ser fer el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya, abreujat CCUC, una base de dades en línia,[2] però ràpidament es va veure que era possible i beneficiós organitzar un programa de préstec interbibliotecari. Els resultats dels programes inicials van animar a iniciar-ne de nous (compres conjuntes d'equipament, formació, benchmarking…) i sobretot a elaborar el projecte de la Biblioteca Digital de Catalunya.

El CBUC va ser guardonat el juliol de 2015 amb una Placa Narcís Monturiol[3].

Membres [4]

El CBUC estava format per la Generalitat de Catalunya i les següents universitats i institucions:

El CBUC també comptava amb d’altres membres associats:

Estructura i funcionament [5]

El CBUC es constitueix a finals de 1996 com un organisme públic amb personalitat jurídica pròpia. El Consell de Govern va ser format per dos representants de cada institució membre, la Comissió Executiva vetlla pel funcionament del CBUC i la Comissió Tècnica - formada pels directors de les biblioteques - examinava les propostes d'actuació i en feia el seu seguiment. El CBUC tenia una Oficina Tècnica que s'encarregava de les tasques de coordinació i d'implementació del pla anual de treball. L'ànima dels programes del CBUC eren els grups de treball. Aquests estaven formats per tècnics de les biblioteques i es reunien de forma periòdica o ad hoc segons el tema ho requeria.

Història [5][1]

El Consorci de Biblioteques de Catalunya (CBUC)[4] va néixer l’any 1996 amb l’objectiu de millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació i de la creació d’infraestructures bibliogràfiques i d’informació per a la comunitat universitària i investigadora de Catalunya. Ja el mateix any de la seva fundació, el CBUC va crear el Catàleg Col•lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), que ara té més de cinc milions de títols que es corresponen a més de 10 milions de documents físics.

Més endavant, el 1999, es va crear el servei de contractació conjunta d’informació electrònica, la Biblioteca Digital de Catalunya (BDC). A més, el CBUC també ha creat repositoris cooperatius d’informació electrònica. És el cas de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX), de revistes culturals i erudites (RACO), documents de recerca (RECERCAT), materials docents (MDX) i col·leccions digitals referides a Catalunya (MDC).

El 2014 el CBUC es va fusionar amb un altre consorci universitari especialitzat en tecnologies de la informació (CESCA) per constituir el CSUC. Així, el CBUC es va integrar al CSUC aportant-hi 12 programes d’activitats consolidats, un ampli teixit de membres associats i institucions col·laboradores i un prestigi consolidat, tant a nivell nacional com internacional[6].

Amb la voluntat d’explicar què era i què feia el CBUC, hi han editats dos volums que recullen els articles que s’han escrit sobre el CBUC i els seus serveis (des del sumari de cada volum es pot enllaçar directament amb els articles):

Referències

  1. 1,0 1,1 «Apartat Història dins de CSUC». [Consulta: 7 juny 2016].
  2. «Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya».
  3. «Blog del CSUC». [Consulta: 7 juny 2016].
  4. 4,0 4,1 ANGLADA, Lluís M. «Working Together, Learning Together: The Consortium of Academic Libraries of Catalonia». Information Technology and Libraries, 18, núm. 3, 1999, pàg. 139-144.
  5. 5,0 5,1 Anglada i de Ferrer, Lluís M. «Cooperación entre bibliotecas universitarias españolas y la experiencia del CBUC» (en castellà). Encontro das Bibliotecas do Ensino Superior a Lisboa [Lisboa], Desembre 2003 [Consulta: 14 maig 2016].
  6. ANGLADA I DE FERRER, Lluís M. «Cooperación entre bibliotecas universitarias españolas y la experiencia del CBUC, conferència presentada a: I Encontro das Bibliotecas do Ensino Superior a Lisboa (pdf) (en castellà)». , desembre 2003.

Bibliografia