Diferència entre revisions de la pàgina «Banca Suñer»

Salta a la navegació Salta a la cerca
{{infotaula d'organització}}
(correcció)
({{infotaula d'organització}})
{{infotaula d'organització}}
'''Banca Suñer''' de Ripoll. Finals del segle XIX – [[1953]]. Banca creada a finals del segle XIX a la població de Ripoll per Llorenç Suñer i Clot. Va ser venuda l'any 1953 a un grup d'accionistes encapçalat per [[Jaume Castell i Lastortras]] que en aconseguir l'autorització per obrir una sucursal a Madrid l'any 1954, canviar la denominació per la de [[Banc de Madrid]].
 
== Origen<ref name="Francesc">Francesc Cabana articla “Banca Suñer”a “Caixes i Bancs de Catalunya” Volum II Enciclopèdia Catalana Barcelona 2000 </ref> ==
 
=== Llorenç Suñer i Clot (+[[1919]])===
El [[1929]] la societat individual es convertí en anònima amb el nom de Banca Suñer SA. El [[Banc Urquijo]] Català prengué aleshores una participació en el capital.
 
== Fitxa bancària, venda i canvi de denominació<ref name="Francesc"/> ==
 
Després de la [[Guerra Civil]], el [[1950]] la Banca Suñer SA aconseguí la seva inscripció en el ''Registre de Bancs i Banquers'', amb el número 132 de la ''Banca Local Espanyola''. Al capdavant del banc hi havia aleshores el segon fill de Llorenç Sunyer i Clot, Eduard Suñer i Ferrer (+1954), molt lligat al [[franquisme]] membre de [[FET-JONS]], i primer alcalde franquista de [[Ripoll]], què el [[1953]] el vengué a un grup encapçalat per [[Jaume Castell i Lastortras]], per 7.5 milions de pessetes. Una auditoria va posar en evidència que el banc arrossegava unes pèrdues d'uns 10 milions, de manera que l'anterior propietari encara va ha ver de posar diners sobre la taula per a confirmar l'operació .<ref>Feliciano Baratech: “Ebullición bancaria”, a "Hoja del Lunes de Barcelona", 10 d'abril de 1957</ref>
El [[Banc de Madrid]], serà juntament amb la seva l'entitat participada, [[Banc Català de Desenvolupament]] la pedra angular amb la que el nou propietari, l'empresari català [[Jaume Castell i Lastortras]] edificarà el “Grup Castell” fins al seu ensorrament l'any [[1978]].
 
== Referències ==
<references />
[[Categoria:Bancs de Catalunya desapareguts|Sunyer]]
38.342

modificacions

Menú de navegació