Vés al contingut

República Cispadana: diferència entre les revisions

→‎Orígens: correcció
m (Robot inserta {{Autoritat}})
(→‎Orígens: correcció)
El [[Ducat de Mòdena]], confrontant amb els Estats de l'Església, es va veure al seu torn immers en la marea [[Revolució Francesa|revolucionària]] que van portar els francesos, de tal forma que els republicans locals van enderrocar al govern ducal a l'agost de 1796. Així [[Mòdena]] i [[Reggio de l'Emília|Reggio]], així com les ciutats de [[Bolonya]] i [[Ferrara]], van proclamar-se [[ciutat-estat|ciutats-estats]] [[República|republicanes]].
 
El [[16 d'octubre]] de [[1796]] es va celebrar un congrés a la icutatciutat de Mòdena, format per representants de les províncies de Mòdena, Bolonya, Ferrara i Reggio. El congrés va ser organitzat extraoficialment per [[Napoleó Bonaparte]], l'exèrcit francès del qual havia escombrat el nord d'Itàlia a l'inici de l'any, i va proclamar que les quatre províncies passaven a formar la '''República Cispadana''', i va convidar a altres poblacions a unir-se a elles, situant la capital a la ciutat de [[Bolonya]].
 
Al febrer de [[1797]] es va produir la derrota definitiva dels austríacs a la regió al caure la plaça forta de [[Ducat de Màntua|Màntua]]. Aquesta conquesta francesa va permetre garantir unes comunicacions segures entre les ciutats cispadanes i la veïna [[República Transpadana]] que s'havia fundat uns mesos abans al nord del [[riu Po]]. Les ciutats de Bolonya i Ferrara van declarar el seu desig d'unir-se a la veïna República Transpadana, i el [[29 de juny]] de [[1797]] aquesta fou refundada com a [[República Cisalpina]], incloent el juliol del mateix any la resta de la República Cispadana.
 
== Origen del nom ==