Vés al contingut

Akram Hourani: diferència entre les revisions

55 octets eliminats ,  fa 6 anys
m
Robot treu enllaç igual al text enllaçat
m (Corregit: "fins el")
m (Robot treu enllaç igual al text enllaçat)
 
== Biografia ==
Nascut a Hama en una família [[Sunnisme|sunnita]] de propietaris de terres, Akram Hourani va seguir els seus estudis a [[Hama]] i a continuació a [[Damasc]] abans de fer estudis de medicina en una universitat [[Companyia de Jesús|jesuïta]] l'any [[1932|1932.]].<ref name="Syrie, Pierre Guingamp p.82">Hafez El Assad et le parti Baath en Syrie, Pierre Guingamp, <abbr class="abbr" title="page(s)">p.</abbr>&nbsp;82</ref> Abandona aquest establiment després de la seva implicació en la temptativa d'assassinat de l'antic president sirià, [[Subhi Barakat]].
 
El [[1936]] es va inscriure a l'escola de dret de Damasc, on esdevingué membre del [[Partit Social Nacionalista Sirià]] que abandonà dos anys més tard per tornar a Hama i esdevingué president del ''Hizb ash-Shabab'' (Partit del Poble) fundat per un dels seus cosins i que pretenia representar als camperols.
Al front del seu partit es va dedicar a defensar la justícia social i els pobres.
Nacionalista àrab militant, va recolçar a petició de Michel Aflaq el cop d'Estat militar portat a terme per [[Raixid Ali Gaylani|Rashid Ali]] a [[Bagdad]] el [[1941|1941.]]. El [[1948]] prengué el comandement dels grups armats que van combatre contra els [[Sionisme|sionistes]] a [[Palestina]]<ref>This section is based on the account of Hawrani's origins and early political career given by Batatu, <abbr class="abbr" title="page(s)">p.</abbr>&nbsp;728-729.</ref>.
 
El gener de [[1950]] va rebatejar al seu partit i li va donar el nom de Partit Àrab Socialista. El partit es componia de més de 10.000 militants, i va reunir més de 40.000 simpatitzants al seu primer congrés que es va fer a [[Alep]]<ref>Batatu, <abbr class="abbr" title="page(s)">p.</abbr>&nbsp;729.</ref>.
De [[1949]] a [[1954]], la vida política siriana fou alterada per quatre cops d'Estat militars, en alguns dels quals va jugar un paper directe. Era pròxim políticament del tercer i del quart autor dels cops d'Estat, en particular d'[[Adib Shishakli]] que va dirigir el país de [[1949]] a [[1954]].
 
La decisió de Shishakli de redistribuir les terres als camperols fou feta sota la influència de Hourani.<ref>Seale, <abbr class="abbr" title="page(s)">p.</abbr>&nbsp;47.</ref> No obstant això, la influència del president es va afeblir quan va adoptar una actitud de govern autocràtica, arribant fins a prohibir el Partit Àrab Socialista l'abril de [[1952|1952.]]. Els militants del PSA i del Baas foren perseguits pel poder del moment.<ref name="Syrie, Pierre Guingamp p.82">Hafez El Assad et le parti Baath en Syrie, Pierre Guingamp, <abbr class="abbr" title="page(s)">p.</abbr>&nbsp;82</ref>
El novembre del mateix any, Hourani va decidir fusionar el seu partit amb el [[Partit Baas]] de [[Michel Aflaq]] i de [[Salah al-Din al-Bitar]]. El partit prengué el nom de "''Partit Baas àrab i socialista''" (''Hizb al-ba'th al-'arabi al-ishtiraki'') i  va guanyar així una audiència important.
 
== La República Àrab Unida ==
Després de la signatura del tractat d'unió entre  [[República Àrab Siriana|Síria]] i l'Egipte el [[1958]], Hourani esdevingué el vicepresident del país, una posició que va tenir fins al 1959.
Després que [[Gamal Abdel Nasser|Nasser]] va tenir posicions polèmiques envers el partit Baas i que ha fet detenir diversos centenars de membres del partit, Hourani va decidir, el 31 de desembre de 1959, de dimitir del seu càrrec de vicepresident i es va exiliar al [[Líban|Líban.]]. Els altres ministres del partit Baas van dimitir igualment del govern. A continuació va tenir alguns enfrontaments menors amb [[Michel Aflaq]] i Salah Bitar sobre la sort futura de la [[República Àrab Unida|República Àrab Unida.]]. Hourani es pronunciava per la secessió mentre que els dos dirigents històrics del partit es pronunciaven en contra.
 
El [[28 de febrer]] de [[1961]], un cop d'Estat militar dirigit pel general Kouzbari va prendre el poder i va proclamar la secessió de Síria. El suport aportat per Hourani als secessionistes li va costar l'exclusió del partit Baas el juny de [[1962|1962.]]. Hourani va decidir refundar el seu partit, però ja no va aconseguir el suport popular que havia tingut abans.
 
Després del cop d'estat del 8 de març de [[1963]] es va haver d'exiliar a l'[[Iraq]], al [[Líban]], a [[França]] i a [[Jordània]] on va morir el [[1996|1996.]]. Les seves memòries han estat editats al [[El Caire|Caire]] l'any [[2000]].
 
== Notes i referències ==
1.351.422

modificacions