Legionel·losi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ru:Легионеллёз
→‎Símptomes de la legionel·losi: EPIDEMIOLOGIA I PREVENCIÖ
Línia 27: Línia 27:


==Símptomes de la legionel·losi==
==Símptomes de la legionel·losi==
La simptomatologia de la legionel·losi és semblant a la de la [[grip]]. Així, els afectats presenten febre, esgarrifances o [[calfred]]s, malestar, dolors musculars, mal de cap, cansament, pèrdua de gana i [[tos]], que pot ser seca o amb [[esput]]. Ocasionalment també presenten [[diarrea]]. En el cas dels afectats per la variant ''malaltia del legionari'' s'hi pot afegir un quadre de pneumònia.
La simptomatologia de la legionel·losi és semblant a la de la [[grip]]. Així, els afectats presenten febre, esgarrifances o [[calfred]]s, malestar, dolors musculars, mal de cap, cansament, pèrdua de gana i [[tos]], que pot ser seca o amb [[esput]]. Ocasionalment també presenten [[diarrea]]. En el cas dels afectats per la variant ''malaltia del legionari'' s'hi pot afegir un quadre de pneumònia atípica.


Tanmateix, sovint és difícil distingir la ''malaltia del legionari'' d'altres tipus de pneumònia atenent només als símptomes, raó per la qual es necessiten altres proves per a establir-ne el diagnòstic.
Tanmateix, sovint és difícil distingir la ''malaltia del legionari'' d'altres tipus de pneumònia atenent només als símptomes, raó per la qual es necessiten altres proves per a establir-ne el diagnòstic.


El [[període d'incubació]], és a dir, el temps que transcorre des de l'exposició del pacient al bacteri i el començament de la malaltia, oscil·la entre els 2 i 10 dies en el cas de la ''malaltia del legionari''. Per a la ''febre de Pontiac'' el termini és menor, generalment des d'hores fins a 2 dies.
El [[període d'incubació]], és a dir, el temps que transcorre des de l'exposició del pacient al bacteri i el començament de la malaltia, oscil·la entre els 2 i 10 dies en el cas de la ''malaltia del legionari''. Per a la ''febre de Pontiac'' el termini és menor, generalment des d'hores fins a 2 dies.

==Epidemiologia==
Diversos estudis han relacionat els brots amb la presència de ''Legionella'' en [[torre de refrigeració|torres de refrigeració]], [[condensador evaporatiu|condensadors evaporatius]] i en instal·lacions d'aigua calenta amb recirculació. La transmissió es produeix per l'[[aerosòl|aerosolització]] de petites gotes d'aigua provinent d'aquestes instal·lacions. No s'ha descrit la transmissió de persona a persona. Generalment la infecció passa inadvertida, no obstant en persones amb la resistència prèviament compromesa com són la gent gran i malalts immunocompromesos la malaltia es pot agreujar necessitant hospitalització i fins i tot arribant a produir la mort.

==Prevenció de la legionel·losi==
A [[Catalunya]], degut a l'elevada incidència en diversos brots durant la dècada dels [[1990]] es pren la decisió de controlar i censar totes les instal·lacions de risc i l'obligatorietat per part dels titulars d'aquestes a realitzar activitats periòdiques de neteja, [[desinfecció]] i control d'aquestes instal·lacions.


[[Categoria:Malalties infeccioses]]
[[Categoria:Malalties infeccioses]]

Revisió del 13:21, 23 des 2007

Plantilla:Infotaula malaltiaLegionel·losi
modifica
Tipuslegionel·losi, pneumònia atípica, pneumònia bacteriana, malaltia respiratòria rara i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Epònim1976 Philadelphia legionellosis outbreak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Especialitatinfectologia i pneumologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
Símptomescefalàlgia, febre, tos, miàlgia, calfred i pneumònia Modifica el valor a Wikidata
Exàmenshemograma, radiografia de tòrax, tomografia computada, cultiu microbiològic, immunofluorescència, ELISA i reacció en cadena de la polimerasa Modifica el valor a Wikidata
Tractamentantibiòtic, oxigenoteràpia i desintoxicació Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat perLegionella pneumophila Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-111C19 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10A48.1, A48.2
CIM-9482.84
CIAPR81 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0190479 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB7366
MedlinePlus000616 Modifica el valor a Wikidata
eMedicineemerg/295
MeSHC01.252.400.500
Orphanet549 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0023241 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:10457 Modifica el valor a Wikidata

La legionel·losi, també coneguda com a malaltia del legionari (tot i que només fa referència a una de les formes de la legionel·losi) o, incorrectament, com a legionel·la, és una malaltia infecciosa causada per l'acció d'alguna de les espècies del gènere de bacteris gramnegatius Legionella, especialment la Legionella pneumophila. Es manifesta per mitjà de diversos símptomes i, en la seva manifestació més greu, pot derivar en una pneumònia i acabar produint la mort de la persona afectada.

Origen del nom

L'origen del nom prové del primer brot conegut de la malaltia, que va tenir lloc durant una convenció de jubilats de la Legió americana que se celebrà a Filadèlfia (EUA), l'any 1976, i en la qual es va produir un brot de pneumònia que afectà 182 assistents a l'acte, 49 dels quals van morir.

Mesos després, el 18 de gener de 1977, els científics van acabar identificant la causa de la tràgica infecció ocorreguda a Filadèlfia: es tractava d'un bacteri, desconegut fins aquell moment, raó per la qual van decidir de batejar-lo amb el nom de Legionella, en referència a l'antiga professió dels afectats. Per extensió, la malaltia va ser anomenada «legionel·losi».

Formes de la malaltia

La legionel·losi es pot presentar sota dues formes característiques:

  • La febre de Pontiac: és la manifestació lleu de la malaltia, ja que no produeix pneumònia. La persona afectada presenta un estat febril lleu del qual se'n recupera en un màxim de 5 dies.
  • La malaltia del legionari: és la manifestació més greu de la infecció, atès que produeix febre alta i acaba derivant en una pneumònia.

Símptomes de la legionel·losi

La simptomatologia de la legionel·losi és semblant a la de la grip. Així, els afectats presenten febre, esgarrifances o calfreds, malestar, dolors musculars, mal de cap, cansament, pèrdua de gana i tos, que pot ser seca o amb esput. Ocasionalment també presenten diarrea. En el cas dels afectats per la variant malaltia del legionari s'hi pot afegir un quadre de pneumònia atípica.

Tanmateix, sovint és difícil distingir la malaltia del legionari d'altres tipus de pneumònia atenent només als símptomes, raó per la qual es necessiten altres proves per a establir-ne el diagnòstic.

El període d'incubació, és a dir, el temps que transcorre des de l'exposició del pacient al bacteri i el començament de la malaltia, oscil·la entre els 2 i 10 dies en el cas de la malaltia del legionari. Per a la febre de Pontiac el termini és menor, generalment des d'hores fins a 2 dies.

Epidemiologia

Diversos estudis han relacionat els brots amb la presència de Legionella en torres de refrigeració, condensadors evaporatius i en instal·lacions d'aigua calenta amb recirculació. La transmissió es produeix per l'aerosolització de petites gotes d'aigua provinent d'aquestes instal·lacions. No s'ha descrit la transmissió de persona a persona. Generalment la infecció passa inadvertida, no obstant en persones amb la resistència prèviament compromesa com són la gent gran i malalts immunocompromesos la malaltia es pot agreujar necessitant hospitalització i fins i tot arribant a produir la mort.

Prevenció de la legionel·losi

A Catalunya, degut a l'elevada incidència en diversos brots durant la dècada dels 1990 es pren la decisió de controlar i censar totes les instal·lacions de risc i l'obligatorietat per part dels titulars d'aquestes a realitzar activitats periòdiques de neteja, desinfecció i control d'aquestes instal·lacions.