Epicarm: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
4 bytes afegits ,  fa 5 anys
m
NBSP
Cap resum de modificació
m (NBSP)
'''Epicarm''' (''Epicharmus,'' Ἐπίχαρμος) fou el principal [[poeta]] còmic dòric. Era nascut a l'illa de [[Kos|Cos]] (vers [[540  aC]]) fill d'Elothales, i era de la família dels [[Asclepíades (família)|Asclepíades]], i com tota la família, metge.
 
De molt jove, va ser portat a [[Mègara Hiblea]] ([[Sicília]]) i d'allí va anar a [[Siracusa]] en ser destruïda la ciutat de Mègara per [[Geló I]] (484 o [[483  aC]]). Va viure la major part de la seva vida a la cort de [[Hieró I de Siracusa]], on va conviure amb [[Èsquil]]. Va morir als noranta anys (vers [[450  aC]]) o, segons [[Llucià]], als 97 anys ([[443  aC]]). La ciutat de Siracusa li va erigir una estàtua.
 
Era enginyós i expressiu. Va escriure entre 35 i 52 comèdies, de les quals es conserven els títols de 35 ([[Ateneu de Naucratis|Ateneu]] en dóna 26), molts de temes mitològics: Ἀλκύων, Ἄμυκος, Βάκχαι, Βούσιρις, Δευκαλίων, Διόνυσοι, Ἤβης γάμος, Ἤφαιστος ἢ Κωμασταί, Κύκλωψ, Λόγος καὶ Λογείνα, Ὀδυσσεὺς αὐτόμολος, Ὀδυσσεὺς ναυαγός, Σειπῆνες, Σκίρων, Σφίγε, Τρῶες, Φιλοκτήτης. Altres eren de temes polítics i socials: Ἀγρωστῖνος (Ἀλροῖκος), Ἁρπαγαί, Γᾶ καὶ Θάλασσα, Δίφιλος, Ἐλπὶς ἢ Πλοῦτος, Ἑορτὰ καὶ Νᾶσοι Ἐπινίκιος, Ἡράκλειτος, Θεᾶροι, Μεγαρίς, Μῆνες, Ὀρύα, Περίαλλος, Πέρσαι, Πίθων, Τριακάδες, Χορεύοντες, Χύτραι.
223.351

modificacions

Menú de navegació