Siquem: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot endreça interwikis
→‎top: Canvis menors, neteja, replaced: segle XIV → {{segle|XIV}}, segle XVII → {{segle|XVII}} , segle XII → {{segle|XII}} AWB
Línia 1: Línia 1:
'''Siquem''' (en [[hebreu]] "xekhem" שכם) fou el nom d'una ciutat cananea i després israelita al centre de [[Samària]]. Era ciutat dels [[hivites]] que dominaven les muntanyes de Samària. Alguns reis de Siquem són esmentats: Pered l'hivita, al segle XVII aC; Quidequem ben Pered, vers 1600 aC; i Hamor ben Quidequem, després del 1600 aC.
'''Siquem''' (en [[hebreu]] "xekhem" שכם) fou el nom d'una ciutat cananea i després israelita al centre de [[Samària]]. Era ciutat dels [[hivites]] que dominaven les muntanyes de Samària. Alguns reis de Siquem són esmentats: Pered l'hivita, al {{segle|XVII}} aC; Quidequem ben Pered, vers 1600 aC; i Hamor ben Quidequem, després del 1600 aC.


A la meitat del segle XIV les [[cartes d'Amarna]] parlen d'un rei, Labayu, que feia la guerra a alguna ciutat veïna ([[Meguidó]] en concret) amb mercenaris habiru. Labayu podria ser un nom compost (Laba-Ya) amb el deu israelita [[Jahvè]]. El seu fill Mutbaal va regnar després. Al segle XII aC va passar als israelites.
A la meitat del {{segle|XIV}} les [[cartes d'Amarna]] parlen d'un rei, Labayu, que feia la guerra a alguna ciutat veïna ([[Meguidó]] en concret) amb mercenaris habiru. Labayu podria ser un nom compost (Laba-Ya) amb el deu israelita [[Jahvè]]. El seu fill Mutbaal va regnar després. Al {{segle|XII}} aC va passar als israelites.


Correspon a la moderna [[Nablus]].
Correspon a la moderna [[Nablus]].
Línia 10: Línia 10:
[[Categoria:Ciutats cananees]]
[[Categoria:Ciutats cananees]]
[[Categoria:Ciutats de Palestina]]
[[Categoria:Ciutats de Palestina]]

[[Categoria:Articles amb interviquis locals]]
[[Categoria:Articles amb interviquis locals]]



Revisió del 17:57, 24 ago 2016

Siquem (en hebreu "xekhem" שכם) fou el nom d'una ciutat cananea i després israelita al centre de Samària. Era ciutat dels hivites que dominaven les muntanyes de Samària. Alguns reis de Siquem són esmentats: Pered l'hivita, al segle xvii aC; Quidequem ben Pered, vers 1600 aC; i Hamor ben Quidequem, després del 1600 aC.

A la meitat del segle xiv les cartes d'Amarna parlen d'un rei, Labayu, que feia la guerra a alguna ciutat veïna (Meguidó en concret) amb mercenaris habiru. Labayu podria ser un nom compost (Laba-Ya) amb el deu israelita Jahvè. El seu fill Mutbaal va regnar després. Al segle xii aC va passar als israelites.

Correspon a la moderna Nablus.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Siquem