Unió Monàrquica Nacional: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula d'organització}}'''Unión Monárquica Nacional''' (UMN) fou el nom de diverses formacions polítiques espanyoles monàrquiques i dretanes.
{{Infotaula d'organització}}'''Unión Monárquica Nacional''' (UMN) fou el nom de diverses formacions polítiques espanyoles monàrquiques i dretanes.


La primera fou fundada a [[Barcelona]] el febrer del [[1919]] per a aplegar l'ala més unitarista i [[extrema dreta|dretana]] del [[monarquia|monarquisme]] català, dirigida per [[Alfons Sala i Argemí]], després comte d'Ègara, diputat i cacic del districte de [[Terrassa]], juntament amb [[Manuel Rius i Rius]], marquès d'Olèrdola, [[Darius Rumeu i Freixa]], baró de Viver, el comte de Fígols, el comte del Montseny, el comte de Santa Maria de Pomers, i Lluís Pons i Tusquet. El secretari en fou [[Aureli Joaniquet i Extremo]]. Volia ser l'oposició al sector regionalista organitzat en la [[Federació Monàrquica Autonomista]], però no va rebre cap suport del poder central i no va poder disputar mai el poder electoral de la [[Lliga Regionalista]], de manera que no passà mai de ser un grup de notables sense base política. Nogensmenys, fou el principal suport a [[Catalunya]] de [[Miguel Primo de Rivera]], qui nomenà Alfons Sala president de la [[Mancomunitat de Catalunya]] el 1924-1925. Va desaparèixer quan es proclamà la [[Segona República Espanyola]] i els seus membres s'integrarien en la [[Peña Blanca]] primer i en [[Renovación Española]] el [[1933]].
La primera fou fundada a [[Barcelona]] el febrer del [[1919]] per a aplegar l'ala més unitarista i [[extrema dreta|dretana]] del [[monarquia|monarquisme]] català, dirigida per [[Alfons Sala i Argemí]], després comte d'Ègara, diputat i cacic del districte de [[Terrassa]], juntament amb [[Manuel Rius i Rius]], marquès d'Olèrdola, [[Darius Rumeu i Freixa]], baró de Viver, el comte de Fígols, el comte del Montseny, el [[Comtat de Santa Maria de Pomés|comte de Santa Maria de Pomers]], i Lluís Pons i Tusquet. El secretari en fou [[Aureli Joaniquet i Extremo]]. Volia ser l'oposició al sector regionalista organitzat en la [[Federació Monàrquica Autonomista]], però no va rebre cap suport del poder central i no va poder disputar mai el poder electoral de la [[Lliga Regionalista]], de manera que no passà mai de ser un grup de notables sense base política. Nogensmenys, fou el principal suport a [[Catalunya]] de [[Miguel Primo de Rivera]], qui nomenà Alfons Sala president de la [[Mancomunitat de Catalunya]] el 1924-1925. Va desaparèixer quan es proclamà la [[Segona República Espanyola]] i els seus membres s'integrarien en la [[Peña Blanca]] primer i en [[Renovación Española]] el [[1933]].


Aquest mateix nom fou adoptat per [[José Antonio Primo de Rivera]] per a un partit que va fundar el 1930 per a reivindicar la memòria del seu pare i presentar-se a les [[eleccions generals espanyoles (1931)|eleccions de 1931]], però no va aconseguir l'acta de diputat i va dissoldre el partit. Posteriorment, molts dels seus seguidors s'integrarien a [[Falange Española]], també fundada per ell.
Aquest mateix nom fou adoptat per [[José Antonio Primo de Rivera]] per a un partit que va fundar el 1930 per a reivindicar la memòria del seu pare i presentar-se a les [[eleccions generals espanyoles (1931)|eleccions de 1931]], però no va aconseguir l'acta de diputat i va dissoldre el partit. Posteriorment, molts dels seus seguidors s'integrarien a [[Falange Española]], també fundada per ell.

Revisió del 10:54, 25 set 2016

Infotaula d'organitzacióUnió Monàrquica Nacional
(es) Unión Monárquica Nacional Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtUMN Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític espanyol Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticamonarquisme
autoritarisme
conservadorisme Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaUnión Patriótica Modifica el valor a Wikidata
Creacióabril 1930
Data de dissolució o abolició1934 Modifica el valor a Wikidata

abril 1930Manifest de la Unió Monàrquica Nacional Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
PresidènciaRafael Benjumea y Burín Modifica el valor a Wikidata

Unión Monárquica Nacional (UMN) fou el nom de diverses formacions polítiques espanyoles monàrquiques i dretanes.

La primera fou fundada a Barcelona el febrer del 1919 per a aplegar l'ala més unitarista i dretana del monarquisme català, dirigida per Alfons Sala i Argemí, després comte d'Ègara, diputat i cacic del districte de Terrassa, juntament amb Manuel Rius i Rius, marquès d'Olèrdola, Darius Rumeu i Freixa, baró de Viver, el comte de Fígols, el comte del Montseny, el comte de Santa Maria de Pomers, i Lluís Pons i Tusquet. El secretari en fou Aureli Joaniquet i Extremo. Volia ser l'oposició al sector regionalista organitzat en la Federació Monàrquica Autonomista, però no va rebre cap suport del poder central i no va poder disputar mai el poder electoral de la Lliga Regionalista, de manera que no passà mai de ser un grup de notables sense base política. Nogensmenys, fou el principal suport a Catalunya de Miguel Primo de Rivera, qui nomenà Alfons Sala president de la Mancomunitat de Catalunya el 1924-1925. Va desaparèixer quan es proclamà la Segona República Espanyola i els seus membres s'integrarien en la Peña Blanca primer i en Renovación Española el 1933.

Aquest mateix nom fou adoptat per José Antonio Primo de Rivera per a un partit que va fundar el 1930 per a reivindicar la memòria del seu pare i presentar-se a les eleccions de 1931, però no va aconseguir l'acta de diputat i va dissoldre el partit. Posteriorment, molts dels seus seguidors s'integrarien a Falange Española, també fundada per ell.

Vegeu també