Vés al contingut

Teixit cartilaginós: diferència entre les revisions

m
Revertides les edicions de 2.138.210.25. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Cap resum de modificació
m (Revertides les edicions de 2.138.210.25. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.)
El '''teixit cartilaginós''' (dit popularment ''tendrum'') és una varietat del [[teixit conjuntiu]], que està format per cèl·lules i [[matriu extracel·lular]]. Les característiques més essencials d'aquesta varietat són una matriu extracel·lular sòlida i [[cèl·lules]] allotjades en llacunes.
no existeixx
 
És un teixit flexible i que té una bona resistència a la compressió. És [[vas sanguini|avascular]] i no té [[nervi|innervació]]. La seva funció és la de sustentació (com a teixit conjuntiu que és), i la de permetre un moviment gairebé lliure de fricció. Té el seu origen en el [[mesènquima]].
 
== Histogènesi ==
El cartílag part en origen del [[mesènquima]]. Les cèl·lules mesenquimàtiques es transformen en [[condroblast]]s, condensant-se en una regió anomenada [[centre de condrificació]]. Aquí és on es comença a sintetitzar la matriu cartilaginosa. D'aquesta forma les cèl·lules es van distanciant més i més a causa de l'existència d'aquesta matriu cartilaginosa, i queden allotjades en llacunes, una de les característiques bàsiques d'aquest teixit.
 
Una vegada queden allotjades en aquestes llacunes, els condroblasts passen a denominar-se condròcits. El mesènquima perifèric es transforma, tanmateix, en el pericondri.
 
Una vegada formada la placa cartilaginosa, aquesta segueix creixent. Els condroblasts mantenen la seva capacitat de divisió. Al dividir-se formen els grups isogènics. Succeeix que al sintetitzar menys components de matriu els condròcits, aquests quedaran menys distants els uns dels altres, i formaran grups isogènics. Aquests grups són fonamentals per al creixement intersticial de la placa de cartílag.
 
== Vegeu també ==