Diferència entre revisions de la pàgina «Matèria de Bretanya»

Salta a la navegació Salta a la cerca
(canvis d'estil)
 
=== La '''matèria tristaniana''' ===
La matèria trstaniana es centra en la història de [[Tristany (heroi)|Tristany]] i la llegenda de [[Tristany i Isolda|Tristany i Iseu]]. Maria de França fou juntament amb Chrétien de Troyes una de les primeres en anomenar i transmetre el mite tristanià. Altres versions serien la del poeta anglès Thomas d’Anglaterra i el normand [[Béroul|Béroul.]] No es disposa de la versió original, i la majoria de versions són mescles de les parts i textos que ens han arribat. <ref name=":1" />  
 
A grans trets, i en la majoria de versions existents,Tristany o la llegenda de tristany i Iseu ens explica relació de la reina Iseu, esposa del rei Marc de Cornualla, i el seu nebot Tristany. Els dos protagonistes es coneixen quan Tristany va a buscar a Iseu per a portar-la al seu oncle per al matrimoni, durant el viatge, accidentalment, beuen un filtre d'amor que serà el desencadenant de la seva relació i la fi tràgica dels dos protagonistes.  
 
[[Joseph Bédier|Joseph Bedier]] va juntar i reestructurar totes les versiones del mite que es coneixen i va crear una obra artificial intentant unificar totes les versions.  
 
Va ser Sir [[Thomas Malory]] qui en una altre versió del mite de Tristany el va identificar com un cavaller de la Taula Rodona, modificant la part amorosa o romàntica del mite i centrant-se en el tema de l'ordre de cavalleria i les arme.Tristany va passar a ser un dels cavallers en la recerca del Sant Graal.
14

modificacions

Menú de navegació