Mediana: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 80.174.138.122. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Cap resum de modificació
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
Línia 1: Línia 1:
La '''mediana''' és una mesura estadística descriptiva de tendència central que resumeix un conjunt de nombres ordenats <math>x_1 < x_2 < ... < x_n </math>, en un únic nombre <math>m</math> amb un valor del paràmetre mesurat sobre el conjunt d'elements de la [[població]] o [[mostra estadística]] en què es mesuren tots els seus elements tal que el nombre de dades que queda per sota de <math>m</math> és igual al nombre de dades que queda per sobre de <math>m</math>.
La '''mediana''' és una mesura estadística descriptiva de tendència central que resumeix ola que tal nai un conjunt de nombres ordenats <math>x_1 < x_2 < ... < x_n </math>, en un únic nombre <math>m</math> amb un valor del paràmetre mesurat sobre el conjunt d'elements de la [[població]] o [[mostra estadística]] en què es mesuren tots els seus elements tal que el nombre de dades que queda per sota de <math>m</math> és igual al nombre de dades que queda per sobre de <math>m</math>.


== Propietats ==
== Propietats ==

Revisió del 21:12, 18 oct 2016

La mediana és una mesura estadística descriptiva de tendència central que resumeix ola que tal nai un conjunt de nombres ordenats , en un únic nombre amb un valor del paràmetre mesurat sobre el conjunt d'elements de la població o mostra estadística en què es mesuren tots els seus elements tal que el nombre de dades que queda per sota de és igual al nombre de dades que queda per sobre de .

Propietats

Si les dades tenen una distribució bastant simètrica respecte a la seva mitjana aritmètica, llavors la mediana i la mitjana tenen valors molt semblants, que seran iguals si la distribució és perfectament simètrica. En canvi, si la distribució de valors presenta valors molt allunyats de la mitjana en valors grans o en valors petits, llavors la mediana i la mitjana diferiran apreciablement. La mediana d'un conjunt de dades és única i el seu valor no és sensible a la presència de dades extremes.

Exemples

Siguin les dades , la mediana pren el valor 5, ja que al darrere d'aquest valor tenim el mateix nombre de dades que al davant. Simbòlicament: . La mitjana també val 5, perquè tenim simetria de valors. En efecte, les distàncies entre cada valor i la mitjana són simètrics, i valen . En la seqüència , la mediana val 3 i la mitjana continua valent 5; la diferència ve de l'asimetria de la distribució, ja que les distàncies entre cada valor i la mitjana són .


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mediana